1. Home
  2. Stroom
  3. Kosten kWh

Wat is een kWh en wat zijn de kWh kosten nu eigenlijk?

Stroom berekenen we in kWh. Maar wat een apparaat verbruikt aan energie drukken we uit in Watt. We leggen uit hoe je dit omrekent naar kWh. Zodat je weet wat je kWh kosten zijn.

Wat is een kWh?

De afkorting kWh staat voor kilowattuur. Een eenheid om stroom per uur te meten. Het verbruik van elk elektrisch apparaat wordt aangeduid met een hoeveelheid Watt. Vernoemd naar de Schotse ingenieur James Watt. Duizend Watt is 1 kilowatt, of 1 kW. We helpen je graag met een eenvoudig rekensommetje om je kWh kosten per apparaat per jaar te bepalen.

Wat kost 1 kWh?

Volgens het Nibud kost 1 kWh stroom gemiddeld bijna 23 cent kost (prijs per 1 mei 2021). Bij het berekenen van de totale kWh prijs tellen verschillende soorten kosten mee. Niet alleen de kosten per hoeveel stroom die je afneemt. Die vind je in Mijn Contract in Mijn Vattenfall.

Deze posten bepalen de kWh kosten

Update energietarieven

De oorlog in Oekraïne en de crisis met Rusland zorgen voor ongekend hoge prijzen op de energiemarkt. We houden je graag zo goed mogelijk op de hoogte van alle ontwikkelingen. Ook adviseren we je wat de slimste keuzes zijn in jouw situatie.

Lees verder

De gemiddelde kosten per kWh per jaar

Naast de gemiddelde prijs, laat het Nibud ook zien hoeveel een gemiddeld huishouden aan kWh stroom verbruikt per jaar. En wat de kosten daarvan zijn. Uitgesplitst per gezinsgrootte. Van iemand die alleen woont tot een gezin van vier personen of meer. Dat is een handige tabel. Zo kun je gemakkelijk kijken en vergelijken met je eigen stroomverbruik.

Tabel met kosten per kWh per type huishouden

Aantal personen
in huishouden
Gemiddeld verbruik per jaar Kosten per maand in €*
1 1.810 kWh 18,-
2 2.800 kWh 38,-
3 3.310 kWh 48,-
4 3.840 kWh 59,-
5 of meer 4.110 kWh 64,-
Gemiddeld per huishouden 2.730 kWh 36,-

*Bij een gemiddeld elektriciteitstarief (tarief na 1 juli 2021) van 24,32 eurocent per kWh en vastrecht van € 27,55 per maand (inclusief 21 procent btw). Inclusief de jaarlijkse belastingteruggave van € 558,56 (2021). Afgeronde bedragen. Bron: Milieu Centraal en CBS (berekening Nibud, 2021)

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Zo bereken je de kWh kosten van je apparaten

Wat kost bijvoorbeeld een stofzuiger per jaar?

  • Een stofzuiger van 1000 Watt (1 kW) verbruikt in één uur 1 kWh.
  • Gemiddeld stofzuig je 2 uur per week. Dat is 104 uur per jaar.
  • Per jaar is het verbruik van de stofzuiger 104 kWh (104 uur x 1 kW).
  • Stel 1 kWh kost € 0,23. Dan kost jouw stofzuiger: 104 x € 0,23 = € 23,92 per jaar.

 

Apparaten met een hoog verbruik

Hier vind je een overzicht van apparaten met een hoog verbruik bij een gemiddeld gebruik in een jaar. Goed om te weten is dat volgens Milieu Centraal een gemiddeld huishouden 3.000 kWh stroom per jaar verbruikt.

Elektrisch apparaat Gem verbruik p/j*
Elektrische boiler > 20 liter

1.900 kWh

Tuinvijverpomp 20 - 200 watt

195 - 1840 kWh

Tropisch aquarium ruim (met pomp)

900 kWh

Elektrische kachel (geen thermostaat, 500 uur aan)

1.000 kWh 

Waterbed  

750 kWh

Pomp vloerverwarming (geen energielabel A, zonder schakelaar)

570 kWh

Thuistap (altijd aan)

500 kWh

Oude (15 jaar) koel-vriescombinatie

390 kWh

Amerikaanse koelkast

500 kWh

Airconditioner

160- 430 kWh

Groot plasmascherm

485 kWh

Verlichting

490 kWh

Keukenboiler

480 kWh

Infrarood sauna

415 kWh 

Stoomcabine

180 kWh

Cv-pomp (oudere ketel) 

310 kWh

Vaatwasser 

230 kWh 

Wasdroger

315 kWh

Terrasverwarmer 

240 kWh

Kookplaat 

180 kWh

 

Je totale kWh-verbruik per jaar vind je altijd terug op je jaarrekening. Met Mijn Verbruik in Mijn Vattenfall hou je je verbruik bij.

We waarderen onze klanten

Dat we zoveel voor elkaar kunnen krijgen, danken we voor een groot deel aan onze klanten. Daar zetten we dus graag iets tegenover:

Blijven Loont

Het is eigenlijk heel simpel: als je klant bij ons blijft, verdien je iets extra’s. Daarom krijg je bij ons korting op de variabele leveringskosten van stroom. Tot wel 25%, zolang je blijft. Dat noemen we Blijven Loont.

Exclusief

Als je je aanmeldt bij Exclusief spaar je automatisch punten voor kortingen, duurzame cadeautjes, uitjes en hippe energiebespaarders. Elke maand maak je dan ook kans op een mooie prijs.

Korting bij onze partners

We werken samen met duurzame bedrijven: onze partners. En dat levert natuurlijk aantrekkelijke kortingen op. Die geven we aan je door. Zo komt een fossielvrij leven nog sneller dichtbij.

De kosten kWh hangen ook af van jouw keuze

Vergelijk onze producten of bekijk ons modelcontract en vergelijk dit met een modelcontract van een andere leverancier.

Wat is groene stroom?

Groene stroom is een keuze voor duurzamere energie. We kiezen voor 100% groene stroom die we zelf in Nederland opwekken. Bijvoorbeeld met zonne-energie of windenergie.

Groene stroom

Deel deze pagina

Lees meer over energie