1. Thuis
  2. Stroom
  3. Gemiddeld verbruik

Gemiddeld verbruik aan stroom per jaar

Hoe hoog je gemiddeld stroomverbruik is, hangt vooral af van het aantal personen in je huishouden. Hoe meer mensen in je huis, hoe hoger je gemiddeld verbruik aan stroom. Dat verbruik reken je in eenheden kWh per jaar. Een gemiddeld huishouden verbruikt 2.640 kWh elektriciteit per jaar (berekening: Nibud). In dit artikel lees je er meer over.

Dit is het gemiddeld verbruik aan stroom in kWh voor 1 persoon en 2 personen

Volgens het Nibud verbruikt een huishouden met 1 persoon per jaar gemiddeld 1.750 kWh aan stroom. Als je alleen woont heb je namelijk minder stroom nodig voor je licht en apparaten dan met 2 of meer. Maar een huishouden van 2 personen heeft niet twee keer meer stroom nodig dan 1 persoon. Het verbruik van stroom bij 2 personen is 2.700 kWh volgens het Nibud. Dat is dus ongeveer 1000 kWh meer dan iemand die alleen woont. Vergelijk de kosten van je energie bij 1 of 2 personen via energie aanvragen.

Dit is het gemiddelde stroom-verbruik in kWh met een gezin

Heb je een gezin van 4 personen, dan is volgens het Nibud je gemiddeld stroomverbruik stroom 3.790 kWh. Dat is dus iets meer dan het dubbele van een eenpersoonshuishouden. Jouw gemiddelde stroomverbruik kan daar natuurlijk boven of onder zitten. Verbruik je samen minder, dan is dat wel zo prettig. Als je er ver boven zit, adviseren we om onze bespaartips eens te bekijken.

Gratis bespaaradvies op maat

Energie besparen is altijd een goed idee. We helpen je er graag bij. Voor elke portemonnee hebben we persoonlijke bespaaradviezen. Bekijk onze tips, maak je eigen bespaarplan of vraag een gratis Energiescan aan. De keuze is aan jou.

Zo helpen we je

Enkeltarief, daltarief en normaaltarief: wat is het verschil?

Als je stroom afneemt kan je kiezen uit enkeltarief of daltarief in combinatie met normaaltarief. Dat kan sinds kort alleen nog als je een slimme meter hebt. Wat voor jou voordelig is, hangt ervan af wanneer jij het meeste stroom gebruikt. Lees hier meer over de tariefsoorten enkeltarief, daltarief en normaaltarief.

  • Gebruik je vooral 's nachts en in het weekend veel stroom? Dan ben je waarschijnlijk het voordeligst uit met het daltarief. Overdag betaal je dan meestal iets meer voor stroom.
  • Als je normaal gesproken overdag meer stroom verbruikt, ben je waarschijnlijk het voordeligst uit met het enkeltarief. Je betaalt dan 24 uur per dag dezelfde prijs voor stroom.

Persoonlijk tariefadvies voor jouw situatie

Hebben we je toestemming om je slimme meter uit te lezen? Dan weten we wanneer je het afgelopen jaar het meest stroom hebt verbruikt. Vooral in de daluren of juist niet. Met die gegevens bieden we je een goed persoonlijk tariefadvies in Mijn Vattenfall. Vind je het prettig om na het lezen van ons advies je tariefsoort te wijzigen? Dan kun je dat zelf direct in orde maken door te klikken op de button 'Wijzig tariefsoort'.

Normaal- en daltarief soms gelijk als je een variabel contract hebt

Heb je bericht van ons gehad over je nieuwe variabele tarieven per 1 april of 1 mei? Dan zijn je nieuwe normaal- en daltarief gelijk. Dat betekent dat je in de daluren evenveel betaalt als in de normaaluren. Dit komt doordat het aanbod van zonnestroom steeds groter wordt. Hierdoor liggen onze inkoopkosten voor de uren waarin de normaal- en daltarieven gelden heel dicht bij elkaar.

Wat verbruikt veel stroom in huis?

Je verbruikt stroom door het gebruik van apparaten in je huis. Zoals je vaatwasser, wasmachine, wasdroger, laptop, etc. Hoe energiezuiniger je apparaten zijn, hoe minder kWh stroom ze verbruiken. Milieu Centraal heeft berekend welke apparaten de meeste stroom gebruiken. We hebben deze apparaten met een hoog verbruik voor je op een rijtje gezet. Wil je minder stroom verbruiken, gebruik zoveel mogelijk de eco-stand van je vaatwasser en wasmachine. Je (af)was duurt langer, maar kost dan veel minder stroom. Bekijk ook onze andere bespaartips.

Dit zijn de vijf grootste stroomslurpers in huis

  • Een extra koelkast of vriezer
  • De grote plasma tv
  • Een elektrische boiler
  • Het waterbed
  • De wasdroger

Gratis bespaaradvies op maat

Energie besparen is altijd een goed idee. We helpen je er graag bij. Voor elke portemonnee hebben we persoonlijke bespaaradviezen. Bekijk onze tips, maak je eigen bespaarplan of vraag een gratis Energiescan aan. De keuze is aan jou.

Zo helpen we je

Bekijk in de Energie-app hoeveel kWh je per dag / maand / jaar verbruikt

Je vind je stroomverbruik in de Energie-app en in Mijn Verbruik op Mijn Vattenfall. Dat werkt heel makkelijk. Log in bij Mijn Vattenfall of open de Energie-app. Klik op 'Verbruik' en bekijk je stroomverbruik per dag, per week, per maand en per jaar. Klik op de vergelijken-link om het verschil met voorgaande periodes te zien. Kan je verbruik lager? Onze deskundigen helpen je graag met tips. Ontvang de tips en doe bespaar-checks in de app. Heb je de Energie-app nog niet? Download de app vandaag nog. En bekijk ook eens de volgende onderwerpen:

Deel deze pagina

Meer inzicht in je verbruik

Als je stroomverbruik sterk stijgt

Bekijk onze tips bij het thuis opladen van je elektrische auto

Als je thuis je elektrische auto oplaadt, gebruik je thuis natuurlijk ook meer stroom. Vergeet daarom niet het termijnbedrag voor je energierekening te verhogen. Zo voorkom je een onverwacht hoge jaarrekening.

Bekijk meer veelgestelde vragen en antwoorden over opladen

Meld het als je vermoedt dat iemand illegaal stroom aftapt

Stroom aftappen is het gebruik maken van andermans stroom zonder ervoor te betalen. Bijvoorbeeld voor gebruik in een hennepkwekerij. Heb je het vermoeden dat iemand in je buurt illegaal stroom aftapt? Meld het bij de politie via telefoonnummer 0800-8844. Voor je eigen veiligheid en die van anderen.