1. Thuis
  2. Stroom
  3. Gemiddeld verbruik

Gemiddeld stroomverbruik per jaar

Hoe hoog je gemiddeld stroomverbruik is, hangt vooral af van het aantal personen in je huishouden. Hoe meer mensen in je huis, hoe hoger je gemiddeld verbruik aan stroom. Dat verbruik reken je in eenheden kWh per jaar. In dit artikel lees je er meer over.

Hoeveel kWh verbruikt een gezin per dag?

Heb je een gezin van 4 personen, dan is volgens het Nibud je gemiddeld stroomverbruik 3.790 kWh. Dit komt doordat je met een groot huishouden vaak meer stroom nodig hebt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een 1 persoons huishouden. Het kan natuurlijk zo zijn dat je daar met je huishouden boven of onder zit. Het ligt er maar net aan hoe je met stroom omgaat. Als je er ver boven zit, adviseren we om onze bespaartips te bekijken.

Gemiddeld stroomverbruik 1 persoon

Het gemiddelde stroomverbruik van 1 persoon ligt een stuk lager, als je dit vergelijkt met een gezin. Maar hoeveel kWh is dit per maand? Volgens het Nibud ligt het gemiddelde stroomverbruik voor een 1 persoonshuishouden op 1750 kWh per jaar. Dit is iets minder dan de helft van het verbruik voor een gezin. Houd er rekening mee dat het gasverbruik er nog bijkomt. Je gemiddelde stroom- en gasverbruik samen zie je dan ook terug op je rekening.

Gemiddeld stroomverbruik 2 personen

Heb je een partner? Dan wil je vast graag weten wat het gemiddelde stroomverbruik voor 2 personen is. Dit gemiddelde ligt tussen het verbruik van een gezin en een 1 persoonshuishouden in. Het Nibud komt uit op 2700 kWh per jaar. Hier kan je natuurlijk boven of onder zitten. Het is bijvoorbeeld ook afhankelijk van het type huis waar je in woont. Het gemiddeld stroomverbruik voor 2 personen voor een appartement ligt bijvoorbeeld vaak iets lager dan bij een vrijstaand huis. Hetzelfde geldt voor een wat ouder of een wat nieuwer huis.

Gratis bespaaradvies op maat

Energie besparen is altijd een goed idee. We helpen je er graag bij. Voor elke portemonnee hebben we persoonlijke bespaaradviezen. Bekijk onze tips, maak je eigen bespaarplan of vraag een gratis Energiescan aan. De keuze is aan jou.

Zo helpen we je

Stroomverbruik schatten

Je stroomverbruik hangt niet alleen af van de grootte van je huishouden. Zoals net al benoemd werd, speelt het type huis waarin je woont ook een belangrijke rol. Woon je in een klein, nieuw appartement? Dan vallen de kosten waarschijnlijk lager uit dan wanneer je in een oud vrijstaand huis woont. Dit komt doordat nieuwe huizen over het algemeen beter geïsoleerd zijn dan een wat ouder huis. Wil je weten hoeveel dit scheelt? Kijk dan ook eens naar de tabellen van Milieu Centraal.

Enkeltarief, daltarief en normaaltarief: wat is het verschil?

Als je stroom afneemt kan je kiezen uit enkeltarief of daltarief in combinatie met normaaltarief. Dat kan sinds kort alleen nog als je een slimme meter hebt. Wat voor jou voordelig is, hangt ervan af wanneer jij het meeste stroom gebruikt. Lees hier meer over de tariefsoorten enkeltarief, daltarief en normaaltarief.

  • Gebruik je vooral 's nachts en in het weekend veel stroom? Dan ben je waarschijnlijk het voordeligst uit met het daltarief. Overdag betaal je dan meestal iets meer voor stroom.
  • Als je normaal gesproken overdag meer stroom verbruikt, ben je waarschijnlijk het voordeligst uit met het enkeltarief. Je betaalt dan 24 uur per dag dezelfde prijs voor stroom.

Persoonlijk tariefadvies voor jouw situatie

Hebben we je toestemming om je slimme meter uit te lezen? Dan weten we wanneer je het afgelopen jaar het meest stroom hebt verbruikt. Vooral in de daluren of juist niet. Met die gegevens bieden we je een goed persoonlijk tariefadvies in Mijn Vattenfall. Vind je het prettig om na het lezen van ons advies je tariefsoort te wijzigen? Dan kun je dat zelf direct in orde maken door te klikken op de button 'Wijzig tariefsoort'.

Normaal- en daltarief soms gelijk als je een variabel contract hebt

Heb je bericht van ons gehad over je nieuwe variabele tarieven per 1 april of 1 mei? Dan zijn je nieuwe normaal- en daltarief gelijk. Dat betekent dat je in de daluren evenveel betaalt als in de normaaluren. Dit komt doordat het aanbod van zonnestroom steeds groter wordt. Hierdoor liggen onze inkoopkosten voor de uren waarin de normaal- en daltarieven gelden heel dicht bij elkaar.

Wat verbruikt veel stroom in huis?

Je verbruikt stroom door het gebruik van apparaten in je huis. Zoals je vaatwasser, wasmachine, wasdroger, laptop, etc. Hoe energiezuiniger je apparaten zijn, hoe minder kWh stroom ze verbruiken. Milieu Centraal heeft berekend welke apparaten de meeste stroom gebruiken. We hebben deze apparaten met een hoog verbruik voor je op een rijtje gezet. Wil je minder stroom verbruiken, gebruik zoveel mogelijk de eco-stand van je vaatwasser en wasmachine. Je (af)was duurt langer, maar kost dan veel minder stroom. Bekijk ook onze andere bespaartips.

Dit zijn de vijf grootste stroomslurpers in huis

  • Een extra koelkast of vriezer
  • De grote plasma tv
  • Een elektrische boiler
  • Het waterbed
  • De wasdroger

Gratis bespaaradvies op maat

Energie besparen is altijd een goed idee. We helpen je er graag bij. Voor elke portemonnee hebben we persoonlijke bespaaradviezen. Bekijk onze tips, maak je eigen bespaarplan of vraag een gratis Energiescan aan. De keuze is aan jou.

Zo helpen we je

Bekijk in de Energie-app hoeveel kWh je per dag / maand / jaar verbruikt

Je vind je stroomverbruik in de Energie-app en in Mijn Verbruik op Mijn Vattenfall. Dat werkt heel makkelijk. Log in bij Mijn Vattenfall of open de Energie-app. Klik op 'Verbruik' en bekijk je stroomverbruik per dag, per week, per maand en per jaar. Klik op de vergelijken-link om het verschil met voorgaande periodes te zien. Kan je verbruik lager? Onze deskundigen helpen je graag met tips. Ontvang de tips en doe bespaar-checks in de app. Heb je de Energie-app nog niet? Download de app vandaag nog. En bekijk ook eens de volgende onderwerpen:

Mensen vragen ook

Hoeveel energie verbruikt een gemiddeld huishouden in Nederland?

Hoeveel een gemiddeld huishouden verbruikt is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is de grootte van je huishouden erg belangrijk. Hoe groter het huishouden, hoe meer energie wordt verbruikt. Maar ook het type huis waarin je woont speelt een belangrijke rol. Om je een indicatie te geven verwijzen we je graag door naar Milieu Centraal.

Is 5 kWh per dag veel?

Hoeveel kWh wordt er gemiddeld per dag verbruikt? Volgens het Nibud is het gemiddelde stroomverbruik per huishouden ongeveer 2640 kWh. Deel dit door het aantal dagen in een jaar en je komt tot een gemiddelde. 2640/365 = 7,2 kWh. 5 kWh zit onder het gemiddelde en is dus niet veel.

Wat verbruikt een gezin van 2 personen aan stroom?

Het gemiddelde stroomverbruik voor 2 personen komt uit op ongeveer 2700 kWh per jaar. Dit neemt het Nibud als uitgangspunt, maar je kan hier natuurlijk ook boven of onder zitten. Dit is afhankelijk van je verbruik, maar ook van het type woning waarin je woont.

Hoe kan ik mijn stroomverbruik verminderen?

Als je te veel stroom verbruikt, kan het slim zijn om maatregelen te nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je apparaten niet in stand-by modus laat staan. Of kies voor energiezuinige apparaten. Er zijn ontzettend veel manieren om op stroom en gas te besparen. Bekijk voor meer inspiratie ook eens onze bespaartips.

Wat zijn de grootste energieverbruikers in een huishouden?

Eén van de grootste stroomverbruikers is een extra koelkast of vriezer. Vooral als je voor een ouder model gaat. Daarnaast gaat er ook veel stroom naar een grote plasma tv. Maar ook de elektrische boiler en een waterbed verbruiken zijn energieslurpers.

Deel deze pagina

Meer inzicht in je verbruik

Als je stroomverbruik sterk stijgt

Bekijk onze tips bij het thuis opladen van je elektrische auto

Als je thuis je elektrische auto oplaadt, gebruik je thuis natuurlijk ook meer stroom. Vergeet daarom niet het termijnbedrag voor je energierekening te verhogen. Zo voorkom je een onverwacht hoge jaarrekening.

Bekijk meer veelgestelde vragen en antwoorden over opladen

Meld het als je vermoedt dat iemand illegaal stroom aftapt

Stroom aftappen is het gebruik maken van andermans stroom zonder ervoor te betalen. Bijvoorbeeld voor gebruik in een hennepkwekerij. Heb je het vermoeden dat iemand in je buurt illegaal stroom aftapt? Meld het bij de politie via telefoonnummer 0800-8844. Voor je eigen veiligheid en die van anderen.