De kWh prijs van stroom

De kWh prijs van stroom heeft invloed op de hoogte van je energierekening. We vertellen je precies hoe de prijs per kWh tot stand komt. En adviseren je hoe je het beste de kWh prijzen vergelijkt.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik maximaal het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

De kWh prijs berekenen

We adviseren je om naar alle kosten te bekijken om de stroomprijs per kWh uit te rekenen. Niet alleen maar naar de variabele kWh prijs. Gebruik voor de berekening je werkelijke verbruik en bekijk ook de detailberekening. 

Zo is de opbouw van de kWh prijs in Nederland

  1. Allereerst betaal je bij elke energieleverancier leveringskosten. Zowel voor gas als voor stroom. Je betaalt voor elke kWh stroom en kuub gas die je gebruikt. Dat noemen we variabele leveringskosten. Verbruik je meer stroom, dan betaal je meer. Verbruik je minder, dan zie je dat ook op je jaarafrekening. En krijg je misschien wel geld terug bij je jaarafrekening. De prijs die je per kWh stroom betaalt, is bij elke leverancier verschillend. En daarnaast betaal je ook vaste leveringskosten.
  2. Voor de kabels en leidingen naar je huis betaal je netbeheerkosten.
  3. En je betaalt als laatste overheidsheffingen en btw.

Gemiddelde prijs per kWh voor stroom

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Met het prijsplafond betaal je tot het verbruiksplafond niet meer dan het maximale plafondtarief dat door de overheid is vastgesteld.

Met het prijsplafond betaal je in 2023 maximaal:
€ 0,40 per kWh voor de eerste 2.900 kWh stroom

Verschillende kWh prijs enkele/dubbele meter

Met een enkeltarief kost stroom de hele dag hetzelfde. Bij een daltarief betaal je 's nachts en in het weekend minder voor stroom. Lees er meer over in ons artikel over de verschillende soorten tarieven. Overstappen van enkel- naar daltarief regel je makkelijk in Mijn Vattenfall. Let op: dit kan sinds 1 juli 2021 alleen nog als je een slimme meter hebt.

Onze 7 servicebeloftes

Energieleverancier van zo'n 2 miljoen mensen in Nederland word je niet zomaar. Daar heb je veel ervaring voor nodig. En natuurlijk ook gewoon goede service. We bieden onze klanten graag iets extra's. Daarom hebben we onze 7 servicebeloftes.

Bekijk onze 7 beloftes

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Jouw prijs per kWh vind je in Mijn Vattenfall onder Mijn contract

In Mijn Vattenfall onder Mijn Contract zie je precies welke stroomprijs je betaalt. Ook zie je een gedetailleerd overzicht van de kosten. Zo weet je welke kosten ook belangrijk zijn voor het bepalen van de prijs per kWh.

Deel deze pagina

Lees meer over: