De kWh prijs van stroom

De kWh prijs van stroom heeft invloed op de hoogte van je energierekening. We vertellen je precies hoe de prijs per kWh tot stand komt. En adviseren je hoe je het beste de kWh prijzen vergelijkt.

Duidelijkheid over ingangsdatum nieuwe tarieven

Je ontvangt van ons altijd een persoonlijk bericht als je tarief wijzigt. We proberen je 30 dagen voor je nieuwe tarieven ingaan te informeren. Bij de tariefswijziging van 1 oktober is dat niet voor al onze klanten gelukt. In de media hoor je hierover verschillende berichten. We geven je nu alvast duidelijkheid.

Lees hier wat dit betekent voor jou

De kWh prijs berekenen

We adviseren je om naar alle kosten te bekijken om de stroomprijs per kWh uit te rekenen. Niet alleen maar naar de variabele kWh prijs. Gebruik voor de berekening je werkelijke verbruik en bekijk ook de detailberekening. 

Zo is de opbouw van de kWh prijs in Nederland

  1. Allereerst betaal je bij elke energieleverancier leveringskosten. Zowel voor gas als voor stroom. Je betaalt voor elke kWh stroom en kuub gas die je gebruikt. Dat noemen we variabele leveringskosten. Verbruik je meer stroom, dan betaal je meer. Verbruik je minder, dan zie je dat ook op je jaarafrekening. En krijg je misschien wel geld terug bij je jaarafrekening. De prijs die je per kWh stroom betaalt, is bij elke leverancier verschillend. En daarnaast betaal je ook vaste leveringskosten.
  2. Voor de kabels en leidingen naar je huis betaal je netbeheerkosten.
  3. En je betaalt als laatste overheidsheffingen en btw.

Gemiddelde hoogte 1 kWh prijs voor stroom

Volgens het Nibud kost 1 kWh stroom gemiddeld ruim 49 cent kost (prijs per 1 juli 2022)

Verschillende kWh prijs enkele/dubbele meter

Met een enkeltarief kost stroom de hele dag hetzelfde. Bij een daltarief betaal je 's nachts en in het weekeinde minder voor stroom. Lees er meer over in ons artikel over de verschillende soorten tarieven. Overstappen van enkel- naar daltarief regel je makkelijk in Mijn Vattenfall. Let op: dit kan sinds 1 juli 2021 alleen nog als je een dubbele of slimme meter hebt.

Blijven Loont

Het is eigenlijk heel simpel: als je klant bij ons blijft, verdien je iets extra’s. Daarom krijg je bij ons korting op de variabele leveringskosten van stroom. Tot wel 25%, zolang je blijft. Dat noemen we Blijven Loont.

Exclusief

Als je je aanmeldt bij Exclusief spaar je automatisch punten voor kortingen, duurzame cadeautjes, uitjes en hippe energiebespaarders. Elke maand maak je dan ook kans op een mooie prijs.

Korting bij onze partners

We werken samen met duurzame bedrijven: onze partners. En dat levert natuurlijk aantrekkelijke kortingen op. Die geven we aan je door. Zo komt een fossielvrij leven nog sneller dichtbij.

De kWh prijs vergelijken

We helpen je zo goed mogelijk energie te vergelijken. We geven je een energieadvies dat past bij je huishouden. Je krijgt een aanbod op maat en direct inzicht in je kosten. Zodat je weet waar je aan toe bent.

  1. Bekijk en vergelijk de kWh prijs Vattenfall per product
  2. Klik vervolgens op de link 'prijsopbouw'
  3. Kies voor 'meer informatie' en dan 'tarieven & prijsopbouw'
  4. Bekijk in het gedetailleerde prijsoverzicht alle kosten die samen de kWh stroomprijs vormen.
  5. Maak via dit overzicht makkelijk de juiste keuze.

Om de Vattenfall kWh prijs voor je stroom te vergelijken met anderen, kun je ook naar een vergelijkingssite gaan. Of het liefste twee. We adviseren dan wel om met je echte verbruik te rekenen. Zodat je geen appels met peren vergelijkt. Bekijk daarvoor bijvoorbeeld je meest recente jaarafrekening of je app.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Jouw prijs per kWh vind je in Mijn Vattenfall onder Mijn contract

In Mijn Vattenfall onder Mijn Contract zie je precies welke stroomprijs je betaalt. Ook zie je een gedetailleerd overzicht van de kosten. Zo weet je welke kosten ook belangrijk zijn voor het bepalen van de prijs per kWh.

Deel deze pagina