3 redenen om voor zonnepanelen te kiezen
Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op. Bovendien kun je besparen op je energierekening. Voor veel Nederlanders zijn dat goede redenen om voor zonnepanelen te kiezen.
Op zonnige en/of winderige dagen wekken we, met onze zonnepanelen, soms meer stroom op dan we op dat moment nodig hebben. Natuurlijk gebruik je deze stroom het liefst zelf. Daarom is het goed om te weten dat zonne-energie opslaan mogelijk is. Hoe dit precies zit, lees je hier.
Zonne-energie opslaan, kan erg handig zijn. Het is namelijk zo dat zonnepanelen overdag veel stroom opwekken. Helaas zijn veel mensen dan niet thuis om hier gebruik van te maken. Het zou zonde zijn als al deze stroom verloren gaat, daarom is het opslaan van energie een goede uitkomst. Daarnaast biedt het nog tal van andere voordelen.
Je zonne-energie thuis opslaan kan met een thuisbatterij. Dat wordt ook wel een thuisaccu genoemd. Het is als het ware een grote oplaadbare batterij. Normaal gesproken gebruik je ongeveer 30% van de zonne-energie die je opwekt. Met een thuisbatterij is dit ruim 60%. Het opslaan van energie blijkt dus erg gunstig te zijn.
Het nadeel van een energie-opslag thuis is volgens onze collega's van Feenstra nu nog dat je je stroom maar enkele dagen in de thuisbatterij kan bewaren. Wat je in de zomermaanden opwekt, kan je dus niet bewaren voor de donkere wintermaanden. We hebben er wel vertrouwen in dat thuisbatterijen steeds slimmer en goedkoper zullen worden.
De aanschafprijs van een thuisbatterij is vaak nog behoorlijk hoog. Daardoor heb je een lange terugverdientijd. Op dit moment krijg je evenveel terug voor je stroom als wat je ervoor betaalt. Het tegen elkaar wegstrepen heet salderen. Het kabinet wil de salderingsregeling in de toekomst afbouwen. Dan wordt het steeds aantrekkelijker om je stroom te kunnen opslaan voor eigen gebruik.
Let op: het terugleveren van stroom aan het net brengt kosten met zich mee. Daarom brengen we vanaf 1 juli 2024 vaste terugleverkosten in rekening aan klanten met zonnepanelen die meer dan 500 kWh terugleveren. Hier lees je meer.
Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op. Bovendien kun je besparen op je energierekening. Voor veel Nederlanders zijn dat goede redenen om voor zonnepanelen te kiezen.
Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.
Op dit moment zijn er veel mensen die salderen verkiezen boven een energieopslag thuis. Dit houdt in dat de zonnestroom die je opwekt en niet gebruikt, teruggeleverd wordt aan het stroomnet. Om dit te compenseren houdt de overheid tot minimaal 2027 de salderingsregeling aan. Voor elke kWh zonnestroom die je teruglevert krijg je een kWh stroom. Dit kan je als het ware gebruiken op de momenten dat je geen zonne-energie tot je beschikking hebt. Eens per jaar wordt de balans opgemaakt. Het resultaat hiervan zie je terug op je jaarafrekening.
Er zit wel een keerzijde aan. Het terugleveren van stroom brengt kosten met zich mee. Daarom brengt vrijwel iedere energieleverancier terugleverkosten in rekening voor klanten met zonnepanelen. Daarom is een thuisbatterij misschien wel een betere optie. Je betaalt geen extra kosten en je komt nooit zonder stroom te zitten. En dat is wel zo fijn.
Energie besparen is altijd een goed idee. We helpen je er graag bij. Voor elke portemonnee hebben we persoonlijke bespaaradviezen. Bekijk onze tips, maak je eigen bespaarplan of vraag een gratis Energiescan aan. De keuze is aan jou.
Produceer je meer zonne-energie dan dat je nodig hebt? Dan kan je deze stroom opslaan op een thuisbatterij. Op deze manier kan je op de momenten dat de zon niet schijnt toch genieten van zelf opgewekte stroom.
Er zijn verschillende manieren waarop je zonne-energie efficiënter kan gebruiken. Dit heeft vooral te maken met de manier waarop je met stroom omgaat. Wil je hier meer over weten? Kijk dan ook eens op onze pagina over stroom opwekken. Of op de pagina over de opbrengsten van zonnepanelen.
Op dit moment zijn beide opties voordelig. Dit komt doordat de afbouw van de salderingsregeling uitgesteld is. Op de lange termijn kan het zo zijn dat energie opslaan een betere optie is. Er worden namelijk steeds vaker kosten gevraagd voor het terugleveren van stroom. Kijk voor meer informatie over salderen ook eens op deze pagina.
Thuisbatterijen om energie op te slaan zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Wil je veel zonne-energie thuis opslaan? Dan heb je een grotere accu nodig. Je bent dan dus meer geld kwijt. Denk bij een batterij van 6kWh aan een prijs tussen de €4000 en €5000. Houd er ook rekening mee dat daar nog de installatiekosten bovenop komen. Waarschijnlijk zullen de aanschafkosten de komende jaren wel dalen. Hierdoor wordt het voordeliger om een thuisbatterij aan te schaffen.
Bron: Milieucentraal.nl