Stroom kun je opslaan voor gebruik op een later moment

Op zonnige en/of winderige dagen wekken we soms meer stroom op dan we op dat moment nodig hebben. Dan wil je die eigen stroom het liefste zelf opslaan voor een ander moment. In plaats van terugleveren. Dat kan al wel. Maar de technologie voor het opslaan van stroom is nog in volle ontwikkeling.

Je stroom thuis opslaan is al mogelijk

De zonnepanelen op je dak leveren je eigen stroom. Ook op momenten dat je zelf geen of weinig stroom nodig hebt. Dan is het handig om die stroom te kunnen bewaren voor een later moment. Je zonne-energie thuis opslaan kan al via een thuisbatterij. Dat noemt men ook wel een thuisaccu. Het is als het ware een grote oplaadbare batterij. 

Je kunt maar voor een paar dagen stroom opslaan

Het nadeel van thuisopslag is volgens onze collega's van Feenstra nu nog dat je je stroom maar enkele dagen in de thuisaccu kunt bewaren. Wat je in de zomermaanden opwekt, kun je dus niet bewaren voor de donkere wintermaanden. We hebben er wel vertrouwen in dat thuisaccu's steeds slimmer en goedkoper zullen worden.

Zelf stroom opslaan is nog wel prijzig

De aanschafprijs van een thuisaccu is vaak nog behoorlijk hoog. Daardoor heb je een lange terugverdientijd. Op dit moment krijg je evenveel terug voor je stroom als wat je ervoor betaalt. Het tegen elkaar wegstrepen heet salderen. Het kabinet wil de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 afbouwen. Dan wordt het steeds aantrekkelijker om je stroom te kunnen opslaan voor eigen gebruik.

3 redenen om voor zonnepanelen te kiezen

Met zonnepanelen op je dak zet je een stap richting fossielvrij leven. Bovendien kun je honderden euro's per jaar besparen op je energierekening. Voor veel Nederlanders zijn dat goede redenen om voor zonnepanelen te kiezen.

3x daarom zonnepanelen

Zo werkt gebruiken en opslaan van je zonnepanelenstroom

  • Wat je direct aan stroom kunt gebruiken gaat voor
    De stroom die je met je zonnepanelen opwekt, is in eerste instantie voor eigen gebruik. Je apparaten die op dat moment aanstaan, krijgen hun stroom van je zonnepanelen.

  • Wat je teveel opwekt, sla je op
    Als je meer stroom opwekt dan je nodig hebt, dan gaat die extra stroom naar je thuisaccu. Die accu slaat het op voor je eigen gebruik op een later moment. Met een maximum van enkele dagen. Wek je meer stroom op dan je accu kan opslaan? Dan lever je terug aan het stroomnet.

  • Wat je te weinig opwekt, haal je eerst uit je thuisaccu
    Op het moment dat je meer stroom nodig hebt dan je opwekt, is je thuisaccu de eerste bron van stroom. Pas als die accu leeg is, haal je je stroom automatisch uit het stroomnet.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  

Lees meer over Altijd inzicht

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Meer lezen rond 'stroom opslaan'