1. Home
 2. Stroom
 3. Terugleveren

Terugleveren van stroom uit je zonnepanelen

Terugleveren van stroom is het aan het energienet teruggeven van je eigen stroom. Dan praat je over de stroom die je via je zonnepanelen opwekt en niet direct zelf gebruikt. In dit artikel vertellen we meer over het terugleveren van stroom. En wat de voordelen zijn voor je portemonnee.

Voordelen van stroom terugleveren met zonnepanelen

Het terugleveren van stroom met je zonnepanelen heeft diverse voordelen.

 • Je wekt gratis zonne-energie op voor eigen gebruik
  Dat is natuurlijk het mooiste wat er is: je wekt met je eigen zonnepanelen stroom op die zelf gebruikt. Je hoeft dan geen stroom te 'kopen' van je energieleverancier. Je apparaten draaien dan op je eigen 'gratis stroom'. Dat is een mooie stap richting fossielvrij leven.

 • Wat je over hebt en teruglevert, bespaar je op je jaarafrekening
  Op het moment dat je zonnepanelen energie opwekken, verbruik je niet altijd alle stroom. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent. Gelukkig gaat die stroom niet verloren, maar kan je die terugleveren aan het stroomnet. Op je jaarafrekening worden je verbruik en de teruglevering tegen elkaar weggestreept. Stel, je hebt 3000 kWh aan stroom gebruikt in het afgelopen jaar. En je hebt 1000 kWh stroom van je zonnepanelen teruggeleverd. Dan mag je de teruglevering aftrekken van je verbruik. Je betaalt dan alleen nog maar voor 2000 kWh. Dat heet salderen.

 • Meer terugleveren dan verbruiken in een jaar levert ook nog wat op
  Als je op jaarbasis meer stroom teruglevert dan je afneemt, ben je eigenlijk netto een energieleverancier. Je krijgt dan van ons vanaf 1 september 2022 een terugleververgoeding van 16,8 cent per kWh.

Helder inzicht in verbruik en teruglevering

Met de Energie-app heb je altijd en overal inzicht in de prestaties van je zonnepanelen. Je ziet in één oogopslag wat je verbruikt én teruglevert aan het net.

Energie-app

Deze tarieven krijg je voor stroom terugleveren

Er is een gunstig tarief voor het terugleveren van stroom van je zonnepanelen. De salderingsregeling van de overheid maakt dit extra aantrekkelijk voor je. Je krijgt voor je teruggeleverde stroom namelijk dezelfde prijs als wat je ons betaalt per kWh. De overheid wil op de manier investeringen in zonnepanelen stimuleren. Stel dat je een gemiddelde kWh prijs betaalt van € 0,24 per kWh stroom. Dan krijg je dat ook terug voor elke kWh stroom die je teruglevert. Wek je in een jaar meer op dan dat je verbruikt? Dan betalen we je vanaf 1 september 2022 de genoemde 16,8 cent per kWh.

Terugleveren stroom stopt niet, maar de tarieven veranderen

De salderingsregeling zonnepanelen wordt vanaf 1 januari 2025 langzaam minder en anders. Elk jaar krijg je dan een iets lagere prijs voor de teruglevering van je elektriciteit. Meer lezen over de salderingsregeling

Ontvang een offerte

Met de Zonnepanelen Check weet je binnen 12 seconden hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Dat kan. Na het invullen van enkele aanvullende gegevens belt een medewerker van Feenstra je op. Om een afspraak met je te maken voor een telefonisch adviesgesprek. Tijdens dat adviesgesprek zal de adviseur een offerte voor je opstellen.

Gratis Zonnepanelen Check

Je zonnepanelen aanmelden voor het terugleveren van stroom

Om het terugleveren van stroom te starten, moet je je zonnepanelen aanmelden op www.energieleveren.nl. Vooral als je zelf de zonnepanelen plaatst, adviseren we je ze direct aan te melden. Laat je de zonnepanelen plaatsen door een professionele installateur, dan meldt die ze waarschijnlijk voor je aan.

Is het aanmelden voor het terugleveren van stroom gelukt? Bekijk je teruglevering dan in onze Energie-app en op Mijn Vattenfall. Waarschijnlijk ben je vooral in het begin extra nieuwsgierig naar wat je elke dag of week teruglevert. Dat vind je terug onder de tab Verbruik. Bij elke periode waarin je stroom teruglevert, zie je onder de streep een geel balkje. Hoe meer je teruglevert, hoe hoger de balkjes. Zo helpen we zo goed mogelijk inzicht te krijgen in je energiezaken.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Veelgestelde vragen over terugleveren

Hoe werkt terugleveren stroom technisch?

Als je apparaten aan hebt staan, verbruiken ze stroom. Die stroom komt via het energienet en je meterkast je huis binnen. En via de stekkers in het stopcontact naar je apparaten. Bij zonnepanelen gaat de stroom juist de andere kant op. Dan gaat de opgewekte stroom die je zelf niet nodig hebt, via je meterkast je huis uit. Terug naar het energienet.

Je 'extra' stroom terugleveren via stopcontact

Je zonnepanelen wekken stroom op. Die 'gratis stroom' komt via een speciaal kastje je huis binnen. Deze 'omvormer' moet namelijk de gelijkspanning van de zonnepanelen omzetten in wisselspanning die je in huis kunt gebruiken. Is het zonnig en heb je apparaten aan staan? Dan gebruik je direct die stroom van je eigen zonnepanelen. Wek je meer op dan wat je op dat moment nodig hebt? Bijvoorbeeld omdat het overdag erg zonnig is maar je niet thuis bent en dus bijna geen stroom verbruikt? Dan lever je de extra energie terug aan het energienet. Voor dat terugleveren hoef je niets te doen. Dat gaat helemaal vanzelf via je slimme meter.

Hoeveel stroom mag je terugleveren?

Lange tijd mocht je maximaal 5000 kWh terugleveren. Sinds 2014 hoef je je geen zorgen meer te maken over een maximum. Er zit alleen wel een verschil in de tarieven onder en boven je eigen verbruik in een jaar. Zie ook de komende veranderingen in de salderingsregeling.

Hoeveel krijg ik terug van mijn stroom teruglevering bij zonnepanelen?

Hoeveel je terug krijgt voor de teruglevering van stroom van de zonnepanelen op je dak, hangt af van je verbruik. Je krijgt om te beginnen hetzelfde terug als je aan ons betaalt. Lever je netto meer terug dan je verbruikt? Dan krijg je van ons vanaf 1 september 2022 een terugleververgoeding van 16,8 cent per kWh. Houd wel de komende veranderingen in de salderingsregeling in de gaten.

Kan ik stroom terugleveren zonder slimme meter?

Technisch kun je wel stroom terugleveren als je nog een oude analoge meter hebt. Je netbeheerder controleert dan of je meter automatisch terugloopt. In de meter zelf wordt de teruglevering afgetrokken van wat je verbruikt. De meter zie je dan 'teruglopen'. En dus is de meterstand dan lager. Een slimme meter houdt verschillende standen los van elkaar bij en geeft die door aan je netbeheerder. Zo kan de slimme meter je helpen met inzicht in wat je teruglevert en wanneer.

Meer over zonnepanelen