Zelf stroom opwekken

Dat energie besparen loont is bekend. Maar wist je dat zelf stroom opwekken nog meer loont? Dan bespaar je op je energierekening en draag je ook nog eens bij aan een beter milieu. Hoe je dat kunt doen, lees je hier.

Hoe je zonne-energie slim gebruikt

Het opwekken van stroom kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via zonnepanelen, zonnecollectoren of een warmtepomp. Zo werkt het:

  • Slim geplaatste zonnepanelen op je dak vangen zonlicht op en zetten die om in gelijkstroom. Een omvormer zet die gelijkstroom om in wisselstroom. De zonneboiler vangt zonlicht op en zet die om in warmte. Met deze warmte warm je je water op.
  • De warmtepomp is een zuinig alternatief voor je cv-ketel op gas.

Reken direct uit hoe snel je zonnepanelen terugverdient

Ben je benieuwd hoe snel je zonnepanelen terugverdient? Met onze Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel je kan opwekken en wat jouw prijs zou zijn bij zonnepanelen kopen.

Doe de Zonnepanelen Check

Slim combineren

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is onze missie. Zonne-energie speelt daarbij een belangrijke rol. Daarom plaatsen we zonnepanelen en zorgen we dat je ook makkelijk en betaalbaar zelf zonnepanelen plaatst.

Met een warmtepomp en zonnepanelen zet je ook een grote stap richting fossielvrij leven. Door een warmtepomp gaat je gasverbruik flink omlaag. De compressor van de warmtepomp heeft stroom nodig dus je stroomverbruik stijgt. Maar je zonnepanelen wekken je stroom op dus onderaan de streep verbruik je minder energie. Lekker duurzaam toch?

Doe de Warmtepomp Check

Je wilt weten of een warmtepomp in jouw persoonlijke situatie gunstig is. Doe de check, dan weet je het binnen 1 minuut.

Warmtepomp Check

Zo wekt Vattenfall stroom op

We zetten volop in op groene stroom. Die groene stroom wordt hier in Nederland opgewekt uit wind, water en zon. 

Zo stappen we zelf steeds meer af van fossiele brandstoffen zoals bijvoorbeeld kolen, en gaan over op fossielvrije energie. Maar dat is nog maar het begin. Want om ons doel te bereiken, moeten we verder kijken dan het opwekken van groene energie alleen.

Echt fossielvrij leven vraagt tenslotte om veel meer verandering; in het verkeer, bij het transport, in de fabrieken maar ook thuis, bij het koken, wassen, douchen en het verwarmen van onze huizen. Daarom werken we samen met de industrie, met de overheid, met andere bedrijven én met jou. Want onze ambitie brengt ons verder, maar zonder onze klanten zijn we nergens. Je keuze voor ons belonen we, simpelweg omdat je klant bij ons bent.

Voor alle grote en kleine uitdagingen bedenken en ontwikkelen we doorlopend nieuwe oplossingen. We gaan er alles aan doen ons doel te bereiken. Met 20.000 collega’s en 10 miljoen klanten in 8 landen, hebben wij de technische kennis en de slagkracht om het verschil te maken. Doe je met ons mee?

Veel gestelde vragen stroom opwekken

Hoe werkt het opwekken van stroom?

Op zonnige dagen wekken jouw zonnepanelen stroom op. Wek je meer stroom op dan je zelf nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je overdag weinig stroom verbruikt? Dan lever je die stroom automatisch 'terug' het elektriciteitsnet op. 

Hoeveel stroom kan ik in een jaar opwekken?

Met een pakket van 10 zonnepanelen van 360 Wattpiek (High Power) wek je per jaar ongeveer 3.060 kWh op. De gemiddelde dagopbrengst rekenen we als volgt uit: het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh, gedeeld door 365 dagen. Het vermogen van 10 zonnepanelen is 3.600 Wp. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland.

De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dan: (3.600 x 0,85) / 365 = 7,13 kWh.

Meer over stroom