Zelf stroom opwekken

Dat energie besparen loont is bekend. Maar wist je dat zelf stroom opwekken nog meer loont? Dan bespaar je op je energierekening en draag je ook nog eens bij aan een beter milieu. Hoe je dat kunt doen, lees je hier.

Hoe je zonne-energie slim gebruikt

Gebruik maken van zonne-energie kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via zonnepanelen en zonnecollectoren. Zo werkt het:

  • Slim geplaatste zonnepanelen op je dak vangen zonlicht op in gelijkstroom. Een omvormer zet die gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom.
  • De zonneboiler vangt zonlicht op en zet die om in warmte. Met deze warmte warm je je water op.

Wist je dat de combinatie zonnepanelen en warmtepomp interessant kan zijn? Lees er meer over

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Ben je benieuwd hoeveel stroom je met zonnepanelen kan opwekken? Met onze Dakcheck rekenen we dat snel voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past en hoeveel stroom je kunt opwekken.

Doe de Dakcheck

Slim combineren: zonnepanelen en warmtepomp

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is onze missie. Met een warmtepomp en zonnepanelen zet je ook een stap richting fossielvrij leven. Want met een warmtepomp gaat je gasverbruik omlaag. Je gebruikt minder gas om je huis te verwarmen dan met een cv-ketel. Of je gebruikt zelfs helemaal geen gas meer om je huis te verwarmen. De compressor van de warmtepomp heeft wel stroom nodig. Dus je stroomverbruik stijgt. Maar je zonnepanelen wekken je stroom op dus onderaan de streep verbruik je minder energie.

Zo wekt Vattenfall stroom op

We zetten volop in op groene stroom. Ons stroomproduct Groen uit Nederland wordt 100% opgewekt uit wind, water en zon in Nederland. Bekijk ons stroometiket. Als internationaal opererend energiebedrijf voelen we de urgentie om onze CO2 -uitstoot flink terug te dringen. We vertellen je graag hoe we dat doen.

Zo stappen we zelf steeds meer af van fossiele brandstoffen zoals bijvoorbeeld kolen, en gaan over op fossielvrije energie. Maar dat is nog maar het begin. Want om ons doel te bereiken, moeten we verder kijken dan het opwekken van groene energie alleen.

Echt fossielvrij leven vraagt tenslotte om veel meer verandering; in het verkeer, bij het transport, in de fabrieken maar ook thuis, bij het koken, wassen, douchen en het verwarmen van onze huizen. Daarom werken we samen met de industrie, met de overheid, met andere bedrijven én met jou. Want onze ambitie brengt ons verder, maar zonder onze klanten zijn we nergens. Je keuze voor ons belonen we, simpelweg omdat je klant bij ons bent.

Voor alle grote en kleine uitdagingen bedenken en ontwikkelen we doorlopend nieuwe oplossingen. We gaan er alles aan doen ons doel te bereiken. Met zo'n 20.000 collega’s en 10 miljoen klanten in 8 landen, hebben wij de technische kennis en de slagkracht om het verschil te maken. Doe je met ons mee?

Veel gestelde vragen stroom opwekken

Hoe werkt het opwekken van stroom?

Op zonnige dagen wekken jouw zonnepanelen stroom op. Wek je meer stroom op dan je zelf nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je overdag weinig stroom verbruikt? Dan lever je die stroom automatisch 'terug' het elektriciteitsnet op. 

Hoeveel stroom kan ik in een jaar opwekken?

Benieuwd hoeveel stroom je met je eigen zonnepanelen kunt opwekken? En wat je kosten en opbrengsten zouden zijn? Doe de Zonnepanelencheck.

Meer over stroom