1. Home
  2. Stroom en gas

Stroom en gas regelen en vergelijken

Er valt heel wat te kiezen wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe energieleverancier voor stroom en gas in Nederland. Op deze pagina vind je o.a. het aanvragen van stroom en gas, informatie over de tarieven en het vergelijken van prijzen.

Gas en stroom in Nederland

Stroom en gas zorgen ervoor dat je comfortabel kunt wonen. Je hebt een lekker warm huis als het buiten koud is, het licht brandt en je apparaten werken. Belangrijk om goed te regelen dus. Er valt heel wat te kiezen wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe energieleverancier voor stroom en gas in Nederland.

  • Energiecadeau XL tot € 350,- bij stroom en gas

  • Check welke energie het beste bij jou past

    Dient een geldige postcode te zijn, bijvoorbeeld 1234AB.
    Dient een geldig huisnummer te zijn, tussen de 1 en 99999.

Goedkoopste stroom en gas

Je zoekt de goedkoopste leverancier van gas en stroom? Logisch, want voor je energie wil je niet teveel betalen. Met onze energie aanbiedingen zorgen we voor een goede prijs. Zo weet je zeker dat je goed zit. We vertellen je er graag meer over.

Speciaal voor onze klanten Exclusief

Onze klanten verdienen iets extra's en dat doen we met Exclusief. Met Exclusief spaar je voor leuke cadeaus en profiteer je van leuke voordelen. Meedoen is heel eenvoudig. Met je Mijn Vattenfall account meldt je je gratis aan. 

Meer over Exclusief

Stroom en gas aanbieders vergelijken

Vergelijk je alleen de prijs van stroom en gas aanbieders? Of vergelijk je ook hoe duurzaam de energieleverancier is? Door het uitgebreide aanbod is het niet makkelijk om de beste energieleverancier aan te wijzen. We geven je graag tips waar je nog meer op kunt letten.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Veelgestelde vragen over stroom en gas

Stroom en gas vastzetten of niet?

Je kunt de prijs van stroom en gas vastzetten. Bij het vastzetten van de energietarieven, heb je een gegarandeerde energieprijs. Dan weet je waar je aan toe bent. Wanneer je de energieprijs niet vastzet, dan kies je voor een variabel tarief. Zijn de energietarieven laag, dan profiteer je daar direct van. Gaan de tarieven omhoog, dan ga je ook meer betalen. De netbeheerkosten en de heffingen van de overheid kun je niet vastzetten.

Prijswijzigingen houden meestal verband met veranderingen in de olieprijs. De prijs voor gas is namelijk gekoppeld aan de olieprijs. Dat betekent wanneer de olieprijs stijgt, de gasprijs ook stijgt. Gas is duurder dan stroom. De energiebelasting vanuit de overheid is ook hoger op gas dan op stroom.

Is gas duurder dan stroom?

Veel mensen hebben het idee dat gas duurder is dan stroom. Dat beeld kun je al snel krijgen als je op je energierekening ziet dat gas de grootste kostenpost is. Gas gebruik je namelijk om te verwarmen en warm te kunnen douchen. Volgens Milieu Centraal betaalt een gezin in 2021 gemiddeld € 980 euro aan gasverbruik. 

Maar gas en stroom is net als appels en peren vergelijken. Eén kWh stroom is namelijk niet hetzelfde is als één kuub gas. Reken je een kuub gas om naar kWh, dan moet je die vermenigvuldigen met 8. Omgerekend betaal je in 2021 voor diezelfde energiewaarde bij stroom € 0,22 x 8 = € 1,76 en bij gas maar € 0,79.

Wil je weten of koken op gas duurder is dan op stroom, lees dan onze tips over koken op inductie.

 

Van gas naar stroom overstappen?

Van gas naar stroom overstappen kan op verschillende manieren. Is je cv-ketel aan vervanging toe? Bekijk dan ook of overstappen op een warmtepomp iets voor je is. 

Woon je in de buurt van een warmtenetwerk, dan kun je misschien stadsverwarming krijgen. Steeds meer wijken in Nederland worden aardgasvrij. Misschien heb je er al iets over gehoord van je eigen gemeente. Elke gemeente legt de plannen voor het aardgasvrij maken van wijken vast in een warmtetransitievisie. Kijk hier of en wanneer je gemeente aardgasvrij wordt.

Meer lezen rond 'stroom gas'