1. Home
 2. Gas, water en licht
 3. Gas water licht afsluiten voor je nieuwe woning

Zo gaat het afsluiten van gas, water en licht voor je nieuwe woning

Gefeliciteerd met je nieuwe huis. Geniet je al van het vooruitzicht van behaaglijke warmte in huis en een lekker warme douche? Gelukkig is gas, water, licht afsluiten voor je nieuwe woning zo geregeld. Je stelt bij ons zelf je pakket gas en licht samen. En kiest daarbij zelf hoe duurzaam je stroom en gas zijn.

Gas, water en licht afsluiten voor je nieuwe woning is zo geregeld

Gas en stroom regel je gemakkelijk bij ons

Misschien heb je net je eerste huis gekocht en ga je voor het eerst samenwonen. Dan sluit je voor het eerst een contract af voor gas en stroom. We helpen je bij het maken van je keuze. Bij ons stel je eenvoudig binnen 3 stappen je eigen energieproduct samen. En kies je zelf hoe duurzaam je energie is. Heb je al een contract bij ons voor gas en licht als je gaat verhuizen? Dan zorgen we ervoor dat we je huidige contract meeverhuizen naar je nieuwe adres.

Water voor je nieuwe huis sluit je af bij het waterbedrijf

Water afsluiten gaat niet via ons. Dat regel je bij een van de tien waterbedrijven in Nederland. Welke dat is, hangt af van de regio waar je woont. Het aanvragen is heel gemakkelijk. Zoek je waterbedrijf op via deze interactieve kaart. Klik op het logo van het waterbedrijf voor de contactgegevens. En geef je nieuwe adres en verhuisdatum aan hen door.

Gas, water, licht aansluiten bij nieuwbouw

Verhuis je naar een gloednieuw huis dat je hebt laten bouwen? Dan kan het zijn dat er nog aansluitingen moeten komen voor gas, water en licht. In de meeste gevallen regelt de aannemer of projectontwikkelaar die basisaansluitingen op gas, water en licht. Zelf kies je een nieuwe energieleverancier die bij je wensen past. Mocht je de aansluitingen toch zelf moeten regelen dan doe je dat bij de netbeheerder en het waterbedrijf in jouw regio. Via mijnaansluiting.nl regel je het in één keer.

Energie aanvragen

Zo bereken je hoeveel je gas en licht je per maand kost

Als je bezig bent met gas water licht afsluiten voor je nieuwe woning, wil je graag een idee van de kosten hebben. Een inschatting van je kosten voor water kun je opvragen bij het waterbedrijf. Hoeveel gas en licht per maand kost, hangt af van je keuze tussen standaard of (iets) duurzamer. En natuurlijk hoeveel kuub gas en kWh stroom je per maand verbruikt. Bij het aanvragen van je gas en licht kun je dat invullen. Of we helpen je met schatten. Vervolgens krijg je te zien hoeveel je maandelijkse termijnbedrag wordt.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Wanneer moet ik gas en licht aanvragen?

We adviseren je gas en licht aan te vragen zodra je verhuisdatum bekend is. Maar in ieder geval uiterlijk twee weken voor je gaat verhuizen. Dan heb je zeker op tijd stroom en warm water. Om te klussen bijvoorbeeld. Of gewoon om te genieten van een warm en gezellig nieuw huis. Je kunt de aanvraag ook al drie maanden voor je verhuizing indienen.

Na je contractaanvraag, krijg je binnen 24 uur een bevestigingsmail. Maak vooral ook gelijk vast een account aan voor Mijn Vattenfall. Dan kun je de status van je aanvraag volgen. Contractinfo én voorwaarden ontvang je binnen vijf werkdagen per e-mail of post. Hier vind je ook de start- en einddatum op terug.

Hoe lang duurt het aansluiten van gas, water en licht in mijn nieuwe woning?

Hoe lang het aansluiten van gas, water en licht duurt, hangt af van je type huis. Het aansluiten in een bestaande woning is voor energieleveranciers zoiets als 'een knop omzetten'. Zorg wel dat minimaal twee weken voor je verhuisdatum je contract in orde is.

In een nieuwbouwhuis kan het aansluiten van stroom langer duren. Zodra de leidingen en de meters zijn aangesloten, kan de levering van stroom wel snel beginnen. Stem dit goed af met je aannemer. Gas aan laten sluiten in je nieuwbouwhuis kan niet meer. Alle nieuwbouwhuizen zijn (op een paar uitzonderingen na) sinds 2018 aardgasvrij. Over het afsluiten van water, adviseren we je contact op te nemen met je waterbedrijf.

Wat is groene stroom?

Groene stroom is een keuze voor duurzamere energie. We kiezen voor 100% groene stroom die we zelf in Nederland opwekken. Bijvoorbeeld met zonne-energie of windenergie.

Groene stroom

Andere veelgestelde vragen

Welke energieleverancier heb ik nu?

Als je niet zeker weet welke energieleverancier je nu hebt, kun je drie dingen doen.

 1. Controleer je bankafschrift of in je mobiel bankieren app. Wie schrijft elke maand een termijnbedrag voor energie van je rekening?
 2. Check je e-mail of oude post van welke energieleverancier je serviceberichten hebt gekregen.
 3. Vraag het aan je netbeheerder.

Weet je niet wie je netbeheerder is? Volg dan deze stappen:

 1. Ga naar de website mijnaansluiting.nl
 2. Vul je postcode en huisnummer in
 3. Klik op het logo rechts van het blauwe stroom-icoontje voor de contactgegevens
 4. Bel het nummer om te vragen wie je energieleverancier is

Wat zijn nutsbedrijven?

Nutsbedrijven zijn bedrijven "die vaak vanuit een monopoliepositie, belangrijke producten of diensten leveren die in het algemeen belang zijn." In de praktijk gaat het bij nutsbedrijven meestal om:

 • Netbeheerders die de technische voorzieningen leveren voor stroom, gas en stadswarmte
 • Regionale waterbedrijven die zorgen voor de drinkwatervoorziening

Welke watermaatschappij heb ik?

Welke watermaatschappij je drinkwater regelt, hangt af van waar je woont. Je vind je waterbedrijf via deze interactieve kaart. Klik op het logo van je waterbedrijf voor de contactgegevens.

Tips bij het gas, water, licht afsluiten voor je nieuwe woning

 • Neem contact op met je waterbedrijf over je verhuisdatum
 • Geef ruim op tijd je verhuisdatum aan ons door voor je gas, stroom of allebei
 • Noteer op de dag dat je de sleutel krijgt de meterstanden in het nieuwe huis
 • Laat de makelaar of verhuurder dit ter plekke gelijk nog even extra controleren
 • Geef de meterstanden aan ons door (voor de beginstand) 
 • Check of je al een account hebt aangemaakt of start vandaag alsnog met Mijn Vattenfall
 • Download onze Energie-app voor inzicht in je contract, je verbruik en nog veel meer

Meer lezen rondom gas, water en licht