Gas, water en licht berekenen doe je zo

Je kunt eenvoudig je kosten voor gas, water en licht berekenen. In 4 duidelijke stappen bereken je het zelf. Hoe? Dat lees je hier.

Waar let je op bij het berekenen van gas, water en licht?

Wat je straks kwijt bent aan kosten voor je gas, water, licht hangt af van de volgende punten.

 • Je woonsituatie is van belang. Woon je alleen? Woon je met meer mensen samen? Een gezin met 3 pubers verbruikt nu eenmaal meer gas, water en licht dan een eenpersoonshuishouden.

 • Je betaalt maandelijks vaste kosten zoals netbeheerkosten en leveringskosten.

 • Je betaalt een variabel tarief, een dynamisch tarief of een vast tarief. Heb je een variabel of dynamisch tarief? Dan stijgen of dalen de kosten wanneer de prijzen wijzigen. Een vast tarief leg je vast voor een bepaalde periode.

Zo bereken je de kosten van gas, water en licht

We helpen je graag om voor gas en stroom de kosten te berekenen. In 4 stappen met verschillende vragen. Je krijgt je een goed overzicht van je kosten voor gas en stroom. De laatste stap toont je totale energiekosten in een jaar. We mailen het aanbod graag naar je toe. Kiezen voor een vrijblijvend aanbod kan natuurlijk ook.

Weet je niet wat je energieverbruik is? Dan helpen we je graag met het schatten. Wil je de kosten van water weten, lees dan hieronder verder.

Altijd goed geholpen garantie

Een uitstekende service, daar doen we elke dag ons best voor. Met onze online tools regel je 24/7 al je energiezaken zonder moeite. En voor zaken waar je zelf niet uitkomt, zijn we goed bereikbaar. Onze mensen hebben een oplossing voor iedere energievraag. We kijken verder, zodat je altijd in één keer geholpen wordt.

Zo helpen we je

In 4 stappen je energiekosten berekenen

Gas en licht berekenen begint met een goede schatting van je energiekosten. Start je berekening en volg de volgende 4 stappen:

 1. Je vult je postcode en huisnummer in

 2. Je geeft aan of je stroom, gas of beiden nodig hebt

 3. Je vult je energieverbruik in of laat ons helpen je verbruik in te schatten

 4. Geef aan of je zelf stroom opwekt

De gemiddelde kosten voor je waterverbruik

Om de kosten voor gas, water en licht te berekenen heb je ook een inschatting nodig van de kosten voor water. De waterleverancier in je regio levert je water en bepaalt ook de prijs die je daarvoor betaalt. De kosten verschillen per regio en zijn als volgt opgebouwd:

 • Kosten voor je verbruik per m3  water (1 m= 1.000 liter)
 • Vaste kosten voor beheer en onderhoud van de waterleidingen
 • Belasting op leidingwater
 • 6% btw

Wil je weten wat een vergelijkbaar huishouden betaalt voor water? Bekijk het op de website van het Nibud.

Je maandelijkse voorschot berekenen voor gas, water en licht

Ben je benieuwd wat je maandelijks gaat betalen voor gas en licht? Met je jaarbedrag bereken je gemakkelijk de maandelijkse kosten voor gas en licht. Je deelt je jaarbedrag door 12 (maanden). Dit bedrag wordt je termijnbedrag.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  

Lees meer over Altijd inzicht

Gas, water en licht berekenen voor 1 persoon

Hoeveel gas, water en licht een eenpersoonshuishouden betaalt hangt natuurlijk af van je woonsituatie. Nibud rekent het voor je uit. Gemiddeld gebruikt 1 persoon in een appartement 810 m³ gas en 1750 kWh stroom. En voor water is het gemiddelde voor 1 persoon 68 m3.

Voor 2 personen je gas, water en licht berekenen

Je verbruik van gas, water en licht stijgt wanneer je met 2 of meer personen samenwoont. In een hoekwoning is het gemiddelde verbruik voor gas 1.280 m³ volgens het Nibud. Met 2 personen loopt het gemiddelde verbruik voor stroom op naar 2.700 kWh. Voor water is het gemiddelde verbruik 95 m3.

Veelgestelde vragen

Hoeveel ben je kwijt aan gas water licht?

Volgens het Nibud is de hoeveelheid gas die je verbruikt, vooral afhankelijk van het type woning waarin je woont. Het aantal personen doet er voor gasverbruik minder toe. 

Het elektriciteitsverbruik is vooral afhankelijk van het aantal personen in huis. Het gemiddelde verbruik en de maandelijkse kosten per huishouden vind je op de website van Nibud. De kosten hangen natuurlijk nauw samen met de elektrische apparaten die je gebruikt en hoe zuinig die zijn.

Hoeveel waterkosten per maand?

Water verzorgt het energiebedrijf niet. Dat neem je af en betaal je aan het waterbedrijf in je regio. Weet je niet welk waterbedrijf dat is? Ga naar vewin.nl en vul in de zoekbalk je postcode in. Wil je weten wat een vergelijkbaar huishouden betaalt voor water? Bekijk het op de website van het Nibud.

Hoe bereken ik mijn energiekosten?

Gas en licht berekenen begint met een goede schatting van je energiekosten. Start je berekening en volg de 4 stappen.

Ben je al klant? Dan vind je jouw tarieven en kosten in Mijn Vattenfall.

Lees meer over gas, water en licht

Deel deze pagina