1. Home
  2. Energie
  3. Vaste leveringskosten

Vaste leveringskosten voor je energie

Een deel van je energiekosten is een vast bedrag per maand. Of je nu veel energie verbruikt of weinig. Vroeger heette dat het vastrecht. Tegenwoordig noemen we dat vaste leveringskosten energie. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Je betaalt variabele en vaste leveringskosten voor je energie

Wat zijn vaste leveringskosten?

De vaste leveringskosten energie staan op je energierekening en betaal je onder andere voor administratiekosten. Dit is een vast bedrag. Of je nu veel stroom en gas verbruikt of weinig. Elke energieleverancier bepaalt zelf de hoogte van deze vaste leveringskosten. Ze worden gecontroleerd door De Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Wat zijn variabele leveringskosten?

De variabele leveringskosten van gas en stroom zijn de kosten die je betaalt voor je gebruik van energie. Dat zijn dus kosten per kuub gas of kilowattuur stroom. Deze kosten vind je terug in je contract en op je jaarafrekening. Het is misschien een beetje lastig te doorgronden, maar bij je variabele leveringskosten kun je vaste tarieven hebben en variabele tarieven. Heb je een contract met een vast tarief? Dan betaal je gedurende de looptijd van je contract hetzelfde bedrag per kuub gas en kWh stroom. Heb je een contract met variabel tarief, dan kan dat tarief meerdere keren per jaar wijzigen. Daar krijg je dan wel ruim op tijd bericht over.

Zo zit je energierekening in elkaar

Je betaalt je energierekening aan je energieleverancier. Daardoor lijkt het logisch dat dat bedrag helemaal voor je energieleverancier is. Maar je energierekening is opgebouwd uit verschillende bedragen, die je wel allemaal aan je energieleverancier betaalt, maar waarvan sommige bedragen uiteindelijk voor een andere partij zijn.

Bekijk opbouw energierekening

Vergelijk vaste leveringskosten voor energie via modelcontracten

Als je wilt, kun je de leveringskosten van verschillende energieleveranciers vergelijken. Dan is het wel een goed idee om te letten op zowel de vaste leveringskosten als de variabele leveringskosten. De goedkoopste vaste leveringskosten betekent nog geen garantie voor het beste energie aanbod. Het grootste deel van je energierekening hangt namelijk af van de variabele leveringskosten. Wil je leveringskosten vergelijken, vul dan bij verschillende leveranciers het Modelcontract Energie in. En vergeet niet om steeds hetzelfde verbruik in te vullen. Dan heb je het eerlijkste vergelijk. Via een energievergelijker de leveringskosten vergelijken kan ook. Alleen hebben misschien niet alle leveranciers daar een aanbod voor je.

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Kies voor ons product Groen uit Nederland. En kies voor gas of ga voor duurzamer, zoals ons product MixGroen Gas. Vertel ons wat je wensen zijn, dan helpen wij je met de energie die bij je past.

Veelgestelde vragen

Hoe hoog zijn vaste leveringskosten?

De hoogte van de vaste leveringskosten is bij elke energieleverancier anders. Dat kan volgens Milieu Centraal variëren tussen de € 60 en € 200. De gemiddelde vaste leveringskosten voor gas bedragen € 72 per jaar. De gemiddelde vaste leveringskosten voor stroom € 73 per jaar.

Wat zijn de vaste leveringskosten bij Vattenfall?

Onze vaste leveringskosten van stroom en gas bedragen in 2022 beiden net iets onder het landelijke gemiddelde van € 72 per jaar.

Wat zijn variabele leveringskosten Normaaltarief?

Je variabele leveringskosten kun je als volgt berekenen: je tarief x de hoeveelheid kWh stroom die je verbruikt. Heb je een Normaaltarief, dan betaal je de hele dag hetzelfde voor je stroom. In 2021 was dat gemiddeld ongeveer € 0,23 per kWh. Eind 2021 zijn de energieprijzen flink gestegen. Bekijk je vaste kosten in Mijn Vattenfall of de Energie-app.

Wat zijn de netbeheerkosten?

Je betaalt netbeheerkosten voor de netbeheerders. Zij zorgen voor de aanleg en het onderhoud van de kabels en leidingen naar je meterkast. Ook de huur van je meter in je meterkast zit in de netbeheerkosten. Die kosten staan op je energierekening. Je betaalt ze aan ons en wij dragen ze af aan je netbeheerder. Je krijgt dus geen aparte rekening van je netbeheerder.

Wie is de netbeheerder van Vattenfall?

In 2007 zijn de energieleveranciers door de Wet Onafhankelijk Netbeheer gesplitst van de netbeheerders zoals Enexis en Stedin. Je energieleverancier kun je wel kiezen, maar je netbeheerder niet. Deze hoort bij je regio. Vóór de splitsing was Vattenfall (destijds nog NUON) gekoppeld aan Liander, onderdeel van Alliander. De overkoepelende netbeheerder in Nederland is TenneT.

Bekijk hier wie je netbeheerder is

 

 

Een heldere jaarafrekening zonder verrassingen

We beloven je een begrijpelijke jaarafrekening zonder verrassingen. Daarom krijg je regelmatig een persoonlijk termijnbedragadvies in Mijn Vattenfall, de Energie-app of via ons Seintje. Zodat je op tijd weet of je goed uitkomt bij de jaarafrekening. Of dat het verstandiger is om je termijnbedrag aan te passen. Je weet altijd waar je voor betaalt.

Een heldere jaarafrekening

Ons doel is fossielvrij leven mogelijk maken

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. Zo stappen we zelf steeds meer af van fossiele brandstoffen zoals bijvoorbeeld kolen, en gaan over op fossielvrije energie. Maar dat is nog maar het begin. Want om ons doel te bereiken, moeten we verder kijken dan het opwekken van groene energie alleen.

Echt fossielvrij leven vraagt tenslotte om veel meer verandering; in het verkeer, bij het transport, in de fabrieken maar ook thuis, bij het koken, wassen, douchen en het verwarmen van onze huizen. Daarom werken we samen met de industrie, met de overheid, met andere bedrijven én met jou. Want onze ambitie brengt ons verder, maar zonder onze klanten zijn we nergens. Je keuze voor ons belonen we, simpelweg omdat je klant bij ons bent.

Voor alle grote en kleine uitdagingen bedenken en ontwikkelen we doorlopend nieuwe oplossingen. We gaan er alles aan doen ons doel te bereiken. Met 20.000 collega’s en 10 miljoen klanten in 8 landen, hebben wij de technische kennis en de slagkracht om het verschil te maken. Doe je met ons mee?

Deel deze pagina

Meer over energie