1. Thuis
  2. Energie
  3. Energiebelasting en andere overheidsheffingen

Energiebelasting en andere overheidsheffingen

In de energieprijs die je betaalt, zit ook energiebelasting gas en stroom, andere overheidsheffingen en btw. Je betaalt die aan ons via je energierekening. Daarna dragen we als energieleverancier het bedrag voor je af aan de overheid.

Wat is energiebelasting?

Energiebelasting klinkt je misschien als één totaalbedrag in de oren. Toch betaal je eigenlijk twee soorten belasting op energie. Dit zijn de soorten belasting die je via je energieleverancier aan de overheid betaalt:

Belasting over je energieverbruik

Je betaalt alleen energiebelasting voor de stroom en gas die je verbruikt. Hoe meer je verbruikt, hoe meer belasting je in totaal betaalt.

Btw

Btw staat voor 'belasting toegevoegde waarde'. Het is een belasting op alle producten en diensten die je koopt. Voorbeelden hiervan zijn boodschappen en boeken, maar je betaalt ook btw voor je energie. In Nederland hebben we drie btw-tarieven:

  • Het standaard tarief van 21%
  • Het lage tarief van 9%
  • Het 0% tarief

De btw voor energieproducten is 21%. Bij boetes en bij de netto terugleververgoeding zonne-energie is het btw-percentage 0%.

Dit betaal je aan overheidsheffingen

Je vindt de kosten voor de overheidsheffingen op je energie in Mijn Vattenfall bij Mijn Contract.

Als je nog geen klant bij ons bent, krijg je een aanbod dat past bij je persoonlijke situatie. Daarin staat ook een overzicht van de kosten, inclusief netbeheerkosten en overheidsheffingen.

Ga naar Mijn Vattenfall

Energiebelasting in 2023 en 2024

Je betaalt op verschillende manieren belasting over je energieverbruik. Er is veel veranderd in energiebelasting in 2024 ten opzichte van 2023.  

Overheidsheffing 2023 2024
Energiebelasting stroom (0-10.000 kWh)

0,152448 per kWh

€ 0,131648 per kWh
Energiebelasting gas (0 – 170.000 m3) 0,592658 per m3 € 0,705442 per m3
Opslag duurzame energie stroom en gas (ODE) € 0,00 Afgeschaft, geïntegreerd in energiebelasting
Teruggave energiebelasting

€ 596,86 per jaar

€ 631,69 per jaar

Veelgestelde vragen

Wat is ODE?

Tot 1 januari 2023 betaalde je ODE: 'opslag duurzame energie- en klimaattransitie'. Dit betaalde je per kilowattuur stroom. Deze heffing vanuit de overheid werd gebruikt om investeringen in duurzame energie vooruit te helpen. Per 1 januari 2024 is ODE afgeschaft en geintegreerd in energiebelasting. 

Wanneer heb je recht op teruggave energiebelasting?

Vermindering van de energiebelasting heet ook wel 'teruggave energiebelasting' of ‘heffingskorting’. Je hebt hier recht op als je stroom afneemt op een adres met een woon- of verblijfsfunctie. Denk aan huizen of bedrijfspanden. Voor een aansluiting in bijvoorbeeld een gedeeld trappenhuis of garagebox ontvang je geen vermindering van de energiebelasting.

In deze lijst zie je per type aansluiting (object) of je recht hebt op teruggave energiebelasting.

Waarom wijzigen de tarieven ondanks dat ik een contract met vaste prijs heb?

Heb je een contract met een vaste prijs, dan blijft ons leveringstarief uiteraard gelijk. Het leveringstarief is namelijk de vaste prijs. Maar het energietarief bestaat naast leveringsprijs, ook uit overheidsheffingen en netbeheerkosten. Als deze kosten wijzigen, kan je energietarief toch wijzigen.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een internationaal energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Meer over energie