1. Home
  2. Energie
  3. Energiebelasting en andere overheidsheffingen

Energiebelasting en andere overheidsheffingen

In de energieprijs die je betaalt, zit ook energiebelasting gas en stroom, andere overheidsheffingen en btw. Je betaalt die aan ons via je energierekening. Daarna dragen we als energieleverancier het bedrag voor je af aan de overheid.

Wat is energiebelasting?

Energiebelasting klinkt je misschien als één totaalbedrag in de oren. Toch betaal je eigenlijk drie soorten belasting op energie. Dit zijn de soorten belasting die je via je energieleverancier aan de overheid betaalt:

Belasting over je energiegebruik

Je betaalt energiebelasting voor elke kilowattuur (kWh) stroom en elke kubieke meter (m3) gas die je verbruikt. Hoe meer je verbruikt, hoe meer belasting je dus in totaal betaalt.

Btw

Btw staat voor 'belasting toegevoegde waarde'. Het is een belasting op alle producten en diensten die je koopt. Voorbeelden hiervan zijn boodschappen en boeken, maar je betaalt ook btw voor je energie. In Nederland hebben we drie btw-tarieven:

  • Het standaard tarief van 21%
  • Het lage tarief van 9%
  • Het 0% tarief

De btw voor energieproducten is 21%. Van 1 juli 2022 tot 31 december 2022 was deze btw tijdelijk verlaagd naar 9%. Bij boetes en bij de netto terugleververgoeding zonne-energie is het btw-percentage 0%.

Opslag duurzame energie- en klimaattransitie

De overheidsheffing 'opslag duurzame energie- en klimaattransitie’ is er om investeringen in duurzame energie te stimuleren. Ook hiervoor betaal je voor elke kilowattuur (kWh) stroom en elke kubieke meter (m3) gas. Vanaf 1 januari 2023 is deze opslag 0,00 euro. De oorspronkelijke opslag is vanaf dan ondergebracht binnen het tarief van de energiebelasting.

Dit betaal je aan overheidsheffingen

Je vindt de kosten voor de overheidsheffingen op je energie in Mijn Vattenfall bij Mijn Contract.

Als je nog geen klant bij ons bent, krijg je een aanbod dat past bij je persoonlijke situatie. Daarin staat ook een overzicht van de kosten, inclusief netbeheerkosten en overheidsheffingen.

Ga naar Mijn Vattenfall

Belastingen en overheidsheffingen in 2023

In 2023 betaal je op verschillende manieren belasting over je energieverbruik:

  • 21% btw
  • € 0,12599 per kWh energiebelasting stroom (exclusief btw)
  • € 0,48980 per m3 energiebelasting gas (exclusief btw)

Geen aparte opslag duurzame energie (ODE)

Vanaf 1 januari 2023 is de opslag duurzame energie (ODE) 0,00 euro. Dit geldt zowel voor gas als stroom. De opslag is ondergebracht binnen het tarief van de energiebelasting.

Teruggave energiebelasting

Voor 2023 bedraagt de teruggave energiebelasting € 493,27 per jaar. Dit bedrag is exclusief btw.

Tegemoetkomingen en vermindering energiebelasting 2022

In 2022 waren de kosten voor stroom, gas en/of warmte enorm gestegen. Meer hierover vind je in het laatste nieuws. De overheid had vier maatregelen ingevoerd om huishoudens te helpen, waaronder een verhoging van de vermindering energiebelasting.

1. Verhoogde teruggave energiebelasting

In 2022 was er een extra belastingvermindering van € 265. Deze tegemoetkoming werd verrekend via je stroomcontract. De vermindering van de energiebelasting heet ook wel 'teruggave energiebelasting' of ‘heffingskorting’.

Je hebt hier recht op als je stroom afneemt op een adres met een woon- of verblijfsfunctie. Dit zijn bijvoorbeeld huizen of bedrijfspanden. Voor een aansluiting in bijvoorbeeld een gedeeld trappenhuis of garagebox ontvang je geen vermindering van de energiebelasting. In deze lijst zie je per type aansluiting (object) of je recht hebt op teruggaaf energiebelasting.

2. Verminderde energiebelasting op stroom

Daarnaast ging tijdelijk de energiebelasting op stroom omlaag. Tot 10.000 kWh betaalde je per kWh 6,66 cent minder belasting. Je totale korting energiebelasting hing dus af van je verbruik. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over de korting op energiebelasting voor stroom.

3. Btw op energie tijdelijk verlaagd naar 9%

De overheid verlaagde de btw op energie tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk van 21% naar 9%. Je betaalde in die periode dus maar 9% (of 0%) btw over alle onderdelen van je energierekening. 

4. € 190,- compensatie in november en december

Iedereen met een kleinverbruikaansluiting voor stroom ontving in november en december € 190,-. Wij keerden deze bedragen namens de overheid aan jou als klant uit.

Was je op 1 november klant van ons, dan ontving je van ons voor 26 november € 190,-. Was je op 1 december nog steeds klant of was je voor die tijd klant geworden, dan ontving je voor 24 december nog eens € 190,-.

Meer over deze compensatie

Verschillen tussen 2022 en 2023

Er veranderen veel overheidsheffingen in 2023. Hier vind je ze op een rijtje:

Overheidsheffing 2022 2023
btw

21% (1 jan - 30 jun)
9% (1 jul - 31 dec)

21%
Energiebelasting stroom € 0,03679 per kWh € 0,12599 per kWh
Energiebelasting gas € 0,36322 per m3 € 0,48980 per m3
Opslag duurzame energie stroom (ODE) € 0,0305 per kWh € 0,00
Opslag duurzame energie gas (ODE) € 0,0865 per m3 € 0,00
Teruggave energiebelasting

€ 681,63 per jaar

€ 493,27 per jaar

 

De bedragen in de tabel voor energiebelasting, opslag duurzame energie en de teruggave energiebelasting zijn exclusief btw.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Veelgestelde vragen over energiebelasting 2023

Hoe hoog is de energiebelasting 2023?

Per 1 januari 2023 betaal je aan energiebelasting:

  • per kWh stroom die je verbruikt € 0,12599 (exclusief btw) voor het kWh verbruik tot 10.000 kWh.
  • per m3 gas die je verbruikt € 0,48980 (exclusief btw) voor het verbruik tot 170.000 m³.
Wie heeft recht op teruggave energiebelasting?

Vermindering van de energiebelasting heet ook wel 'teruggave energiebelasting' of ‘heffingskorting’. Je hebt hier recht op als je stroom afneemt op een adres met een woon- of verblijfsfunctie. Denk aan huizen of bedrijfspanden. Voor een aansluiting in bijvoorbeeld een gedeeld trappenhuis of garagebox ontvang je geen vermindering van de energiebelasting.

In deze lijst zie je per type aansluiting (object) of je recht hebt op teruggaaf energiebelasting.

Hoe werkt de tegemoetkoming energiekosten?

De energietoeslag is een eenmalige, extra tegemoetkoming in de energiekosten van € 1300 per gezin. Als je er voor in aanmerking komt, krijg je de toeslag via de bijzondere bijstand. Lees er meer over op de website van de Rijksoverheid.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Meer over energie