1. Home
  2. Kennis
  3. Wat is mijn energielabel?

Wat is mijn energielabel?

Het is sinds 2015 verplicht in het bezit te zijn van een energielabel bij het verkopen of verhuren van je huis. Hierdoor moeten veel huiseigenaren zichzelf de vraag stellen: “Wat is mijn energielabel?”. Een belangrijke vraag, want een zuinig huis heeft lagere energiekosten, meer wooncomfort en is beter voor het milieu. 

Energielabel geeft zuinigheid van huis aan

Een zuiniger huis heeft veel voordelen voor jou als huiseigenaar. In een zuiniger huis is de energierekening lager, ervaar je meer wooncomfort en stoot je minder CO2 uit. Het verlagen van jouw CO2 uitstoot is vervolgens weer beter voor het milieu. In de praktijk is een energiezuinig huis een huis waaraan een label zo dicht mogelijk bij energielabel A is toegekend. Het verschil in energiekosten voor een zuinig huis in vergelijking met een onzuinig huis loopt binnen tien jaar op tot duizenden euro’s. Minder zuinige huizen liggen dichter bij energielabel G. Dit is het laagste label en wordt toegekend aan zeer onzuinige huizen.

Energielabel D Vattenfall

Mijn energielabel: voorlopig- en definitief label

We maken een onderscheid tussen een voorlopig energielabel en een definitief energielabel. Het grootste verschil zit hem in de geldigheid en het kostenplaatje. Een voorlopig energielabel vraag je zelf online op zonder dat hier kosten aan verbonden zijn. Wanneer je jouw huis verkoopt of verhuurt, moet je verplicht een definitief energielabel aanvragen. Ook dit label vraag je online aan. Dit label wordt vervolgens door een erkende labeladviseur verstrekt.

Mijn energielabel: voorlopig label

In principe heeft elk huishouden in 2015 van de overheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit energielabel is een schatting, gebaseerd op gegevens uit het kadaster (dit zijn gegevens over type huis, grootte en bouwjaar) en gegevens van vergelijkbare huizen. De informatie over vergelijkbare huizen komt uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Op basis van deze informatie zijn een aantal aannames gedaan die het voorlopig label helpen te bepalen. Een voorbeeld van zo’n aanname is dat in een vooroorlogs huis de oude ketel ondertussen is vervangen voor een hr-combiketel.

Staat jouw voorlopige energielabel je even niet meer bij of ben je deze kwijtgeraakt? Online krijg je met behulp van bijvoorbeeld deze tool gemakkelijk online en kosteloos antwoord op de vraag: “Wat is het energielabel van mijn woning?”.

Mijn energielabel: definitief label

Voordat je jouw huis verhuurt of verkoopt, moet je een definitief energielabel aanvragen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete tot €405. Vraag het definitieve energielabel voor jouw woning zelf aan via energielabelvoorwoningen.nl. Het kost maximaal een paar tientjes. Doorloop de volgende stappen:

  1. Log in op energielabelvoorwoningen.nl. Let op: dit is een website van de overheid waarop je inlogt met je DigiD. Houd deze gegevens dus bij de hand.

  2. Controleer jouw woninggegevens. Kloppen deze niet? Pas je gegevens zelf aan. Benieuwd op basis van welke kenmerken het definitieve energielabel voor jouw huis bepaald wordt? In het artikel ‘Energielabel checken’ hebben wij deze kenmerken voor je op een rijtje gezet.

  3. Voeg eventueel digitaal bewijs toe als hierom wordt gevraagd. Dit kan bijvoorbeeld een foto van een cv-ketel zijn.

  4. Selecteer een van de erkende labeladviseurs. Maak op basis van tarieven en reactietijd een onderscheid.

Uitzonderingen

In een aantal gevallen is het niet verplicht om in het bezit te zijn van een energielabel. De meest voorkomende uitzonderingen zijn:

  • Voor huizen jonger dan 10 jaar hoef je bij verkoop geen energielabel aanvragen.
  • Bij koop of verkoop van een officieel erkend monument, woonboot of woonwagen hoef je geen energielabel te overhandigen.
  • Voor schuren en garages hoef je geen energielabel aan te vragen. Net als recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar gebruikt.

Energiebesparende maatregelen genomen? Vernieuw je energielabel

Wij helpen je graag je huis energiezuiniger te maken. Lees verschillende energiebespaartips op de pagina 'energie besparen'. Via websites als verbeterjehuis.nl ontvang je een energiebesparingsadvies voor specifiek jouw woonsituatie.

Heb je kortgeleden extra energiebesparende maatregelen genomen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het vervangen van je cv-ketel? Dan kan het dat je een label ‘stijgt’, bijvoorbeeld van energielabel C naar energielabel B. Controleer op energielabelvoorwoningen.nl of je op de juiste weg bent.

Deel deze pagina

Lees meer over energie