Wat is mijn energielabel?

Het is sinds 2015 verplicht in het bezit te zijn van een energielabel bij het verkopen of verhuren van jouw huis. Hierdoor moeten veel huiseigenaren zichzelf de vraag stellen: “Wat is mijn energielabel?”. Een belangrijke vraag, want een zuinig huis heeft lagere energiekosten, meer wooncomfort en is beter voor het milieu. Wij leggen je graag uit hoe de verschillende energielabels in elkaar steken.

Energielabel geeft zuinigheid van huis aan

Een zuiniger huis heeft veel voordelen voor jou als huiseigenaar. In een zuiniger huis is de energierekening lager, ervaar je meer wooncomfort en stoot je minder CO2 uit. Het verlagen van jouw CO2 uitstoot is vervolgens weer beter voor het milieu. In de praktijk is een energiezuinig huis een huis waaraan een label zo dicht mogelijk bij energielabel A is toegekend. Daarnaast kan het verschil in energiekosten voor een zuinig huis in vergelijking met een onzuinig huis binnen tien jaar oplopen tot duizenden euro’s. Minder zuinige huizen liggen dichter bij energielabel G. Dit is het laagste label en wordt toegekend aan zeer onzuinige huizen.

Mijn energielabel: voorlopig- en definitief label

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen een voorlopig energielabel en een definitief energielabel. Het grootste verschil zit hem in de geldigheid en het kostenplaatje. Een voorlopig energielabel kan je zelf online opvragen zonder dat hier kosten aan verbonden zijn. Wanneer je jouw huis verkoopt of verhuurt, moet je verplicht een definitief energielabel aanvragen. Ook dit label vraag je online aan. Dit label wordt vervolgens door een erkende labeladviseur verstrekt.

Mijn energielabel: voorlopig label

In principe heeft elk huishouden in 2015 van de overheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit energielabel is een schatting, gebaseerd op gegevens uit het kadaster (dit zijn gegevens over type huis, grootte en bouwjaar) en gegevens van vergelijkbare huizen. De informatie over vergelijkbare huizen komt uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Op basis van deze informatie zijn een aantal aannames gedaan die het voorlopig label helpen te bepalen. Een voorbeeld van zo’n aanname is dat in een vooroorlogs huis de oude ketel ondertussen is vervangen voor een hr-combiketel.

Staat jouw voorlopige energielabel je even niet meer bij of ben je deze kwijtgeraakt? Geen probleem. Online krijg je met behulp van bijvoorbeeld deze tool gemakkelijk online en kosteloos antwoord op de vraag: “Wat is het energielabel van mijn woning?”.

Mijn energielabel: definitief label

Voordat je jouw huis verhuurt of verkoopt, moet je een definitief energielabel aanvragen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van tot €405. Je kunt het definitieve energielabel voor jouw woning voor een bedrag van miximaal een paar tientjes zelf aanvragen via energielabelvoorwoningen.nl. Dit zijn de stappen die je moet doorlopen:

  1. Log in op energielabelvoorwoningen.nl. Let op: dit is een website van de overheid waarop je moet inloggen met uw DigiD. Houd deze gegevens dus bij de hand.
  2. Controleer jouw woninggegevens. Kloppen deze niet? Geen probleem, je kunt de gegevens zelf aanpassen. Benieuwd op basis van welke kenmerken het definitieve energielabel voor jouw huis bepaalt wordt? In dit artikel hebben wij deze kenmerken voor je op een rijtje gezet.
  3. Voeg eventueel digitaal bewijs toe als hierom wordt gevraagd. Dit kan bijvoorbeeld een foto van een cv-ketel zijn.
  4. Selecteer een van de erkende labeladviseurs. Er kan onderscheid worden gemaakt op basis van tarieven en reactietijd.

Uitzonderingen

In een aantal gevallen is het niet verplicht om in het bezit te zijn van een energielabel. De meest voorkomende uitzonderingen hebben wij hieronder voor je opgesomd.

  • Voor huizen jonger dan 10 jaar hoeft bij verkoop geen energielabel worden aangevraagd.
  • Bij koop of verkoop van een officieel erkend monument, woonboot of woonwagen hoeft geen energielabel overhandigt te worden.
  • Voor schuren en garages hoeft ook geen energielabel aangevraagd worden, net als recreatiewoningen waarvan minder dan 4 maanden per jaar gebruik wordt gemaakt.

Energiebesparende maatregelen genomen? Vernieuw jouw energielabel

Wij helpen je graag jouw huis energiezuiniger te maken. Daarom hebben wij op deze pagina verschillende energiebespaartips voor jou verzameld. Via websites als verbeterjehuis.nl is het daarnaast mogelijk een energiebesparingsadvies voor specifiek jouw woonsituatie te ontvangen. 

Heb je kort geleden extra energiebesparende maatregelen genomen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het vervangen van je cv-ketel? Dan kan het dat je een label ‘stijgt’, bijvoorbeeld van energielabel C naar energielabel B. Of dit het geval is, controleer je zelf gemakkelijk op deze site.

Interessant artikel?