1. Home
 2. Energielabels
 3. Energielabel aanvragen

Energielabel aanvragen

Als je je woning verkoopt of gaat verhuren heb je een definitief energielabel nodig. Sinds 2015 heeft elke woning een voorlopig energielabel. Een definitief energielabel aanvragen is sinds 1 januari 2021 'strenger' geworden. Lees in dit artikel hoe dat zit.

Aanvragen energielabel duurt langer dan voorheen

Per 1 januari 2021 is het aanvragen van een energielabel voor je woning 'strenger' is geworden. Voorheen kon je je energielabel in de meeste gevallen zelf online regelen. Nu is het verplicht om een energieadviseur aan huis te laten komen. Dat betekent dat de nieuwe manier van aanvragen langer duurt dan voorheen. Omdat het weken tot zelfs maanden kan duren, adviseren we om zo snel mogelijk een energielabel aan te gaan vragen. 

Zo gaat het aanvragen van een energielabel

 1. Kies een deskundige
  Uit een lijst van erkende deskundigen op zoekeenenergieadviseur.nl kies je zelf iemand die bij je thuis het energielabel komt bepalen.

 2. Ontvang de energieadviseur
  Je krijgt de energieadviseur op bezoek. Hij of zij bekijkt alle kenmerken van je huis. Dat bezoek duurt gemiddeld tussen de 1,5 en 2 uur. Dat hangt af van hoe makkelijk of moeilijk alle kenmerken van je huis te vinden zijn.

 3. Je energielabel komt online
  De energieadviseur bepaalt wat het energielabel van je huis is. En zet het energielabel in de EP-online database.

 4. Check je mailbox
  De energieadviseur stuurt je een digitaal document met je energielabel (in pdf formaat).

 5. Houd de geldigheidsdatum in de gaten
  Je kunt altijd je geregistreerde energielabel online zoeken. Het label is 10 jaar geldig. In de database staat precies tot welke datum hij geldig is.

Energielabel woning aanvragen zonder DigiD

Wil je een definitief energielabel voor je woning aanvragen zonder DigiD? Vraag schriftelijk een definitief label aan bij de helpdesk van energielabel.nl.

Voorlopig energielabel aanvragen is niet nodig

In 2015 kregen alle huiseigenaren een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid. Dit voorlopige energielabel is een schatting. Gemaakt met gegevens uit het kadaster en van vergelijkbare huizen. Aspecten die een rol spelen bij deze schatting, zijn bijvoorbeeld je type huis, de grootte en het bouwjaar. 

Het kan zijn dat je woning in werkelijkheid een beter energielabel heeft. Bijvoorbeeld omdat je je woning hebt geïsoleerd of zonnepanelen op het dak heb gelegd. Daarom heet het ook een voorlopig energielabel en nog geen definitief energielabel.

Maak je aanvraag voor een energielabel definitief bij de verkoop of verhuur van je huis aan een nieuwe huurder. Heb je al een definitief energielabel, vernieuw het dan als energiezuinige maatregelen genomen hebt. Dat kan via energielabelvoorwoningen.nl. Zij maken het vernieuwde energielabel voor je in orde.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

De energiedeskundige kijkt onder andere naar deze 10 kenmerken

 • Bouwjaar van de woning
 • Type woning (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning)
 • Soort glas
 • Isolatie van de buitenmuren
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Soort verwarming
 • Soort warmwatervoorziening
 • Ventilatiesysteem
 • Zonnepanelen en zonneboiler

Zoek je oplossingen om je energielabel te verbeteren? Denk aan goede isolatie en een zuinige ketel. Ook het laten plaatsen van zonnepanelen kan zorgen voor energiebesparing. Met de Duurzaam Wonen Check zie je precies waar in je in huis je energie kunt besparen. 

Verduurzaam je huis, bespaar energie

Wil je minder energie verbruiken? Doe dan onze Duurzaam Wonen Check. Ontdek stap voor stap welke kleine en grote verbeteringen passen bij jouw koop- of huurhuis.

 • Persoonlijk advies
 • Gratis check
 • Meteen aan de slag
Doe de check

Klantvraag: kan ik een goedkoop energielabel aanvragen?

Een energielabel zelf kost geen geld. Je betaalt voor de erkende deskundige die je aanvraag van een definitief energielabel controleert. Dit kan een makelaar, energieadviseur of bouwtechnisch specialist zijn. Tijdens het aanvragen van een energielabel voor je huis kan je een deskundige kiezen. De prijzen van de deskundigen lopen uiteen van enkele euro’s tot een paar honderd euro. Je kunt dus zelf iemand kiezen bij wie het energielabel aanvragen goedkoop is.

Hoe kom ik aan een energielabel voor een gebouw?

Ook van gebouwen kan je het energielabel online opzoeken. Het kan dan gaan om een kantoor, school of universiteit, bibliotheek, restaurant, sporthal of supermarkt. Als je je afvraagt: hoe kom ik aan een energielabel voor een gebouw? Dan kan je terecht op de website www.ep-online.nl van de Rijksoverheid. Daar vind je meer informatie over het 'aanvragen energielabel gebouwen'.

Veelgestelde vragen over energielabels

Wanneer moet ik een energielabel definitief maken?

Het is pas verplicht een definitief energielabel te overhandigen als je jouw huis gaat verhuren of verkopen. Als je nog aanpassingen doet waarmee jouw huis energiezuiniger wordt, moet je misschien nog even wachten. Maar we adviseren je niet te lang te wachten met je energielabel aanvragen. Omdat tegenwoordig een deskundige langs moet komen, kan je aanvraag weken tot zelfs maanden duren.

Wat kost een definitief energielabel aanvragen?

Bij een definitief energielabel betaal je voor de erkend deskundige die langs komt en je huis controleert. De kosten voor een definitief energielabel verschillen per deskundige. Je kiest de deskundige zelf. En bepaalt dan ook zelf wat een definitief energielabel je kost.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig.

Wat is mijn energielabel?

Je vind je energielabel terug op de website energielabel.nl van Milieu Centraal.

Lees meer over energie