1. Home
 2. Energielabels
 3. Energielabel aanvragen

Energielabel aanvragen

Als je je woning verkoopt of gaat verhuren heb je een definitief energielabel nodig. Sinds 2015 heeft elke woning een voorlopig energielabel. Een definitief energielabel aanvragen voor je huis gaat online in 5 stappen.

Aanvragen energielabel in 5 stappen

Een definitief energielabel kun je gewoon online aanvragen. Dat gaat als volgt:

 1. Log in op www.energielabelvoorwoningen.nl met je DigiD.

 2. Controleer de gegevens die over je woning bekend zijn.

 3. Voeg eventueel documenten als bewijs toe.

 4. Uit een lijst van erkende deskundigen kies je zelf iemand die het bewijs gaat controleren.

 5. Verstuur je gegevens.

  Nadat de deskundige je aanvraag met bewijs goedkeurt, krijg je je energielabel in je mailbox. Ook komt het energielabel in de officiële database www.energielabel.nl te staan. Zo is het energielabel altijd op te vragen. Wel zo prettig. Een volgend energielabel aanvragen hoeft dan pas over 10 jaar.

Energielabel woning aanvragen zonder DigiD

Wil je een definitief energielabel voor je woning aanvragen zonder DigiD? Vraag schriftelijk een definitief label aan bij de helpdesk van energielabel.nl.

Voorlopig energielabel aanvragen is niet nodig

In 2015 kregen alle huiseigenaren een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid. Dit voorlopige energielabel is een schatting. Gemaakt met gegevens uit het kadaster en van vergelijkbare huizen. Aspecten die een rol spelen bij deze schatting, zijn bijvoorbeeld je type huis, de grootte en het bouwjaar. 

Het kan zijn dat je woning in werkelijkheid een beter energielabel heeft. Bijvoorbeeld omdat je je woning hebt geïsoleerd of zonnepanelen op het dak heb gelegd. Daarom heet het ook een voorlopig energielabel en nog geen definitief energielabel.

Maak je aanvraag voor een energielabel definitief bij de verkoop of verhuur van je huis aan een nieuwe huurder. Heb je al een definitief energielabel, vernieuw het dan als energiezuinige maatregelen genomen hebt. Dat kan via energielabelvoorwoningen.nl. Zij maken het vernieuwde energielabel voor je in orde.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

10 kenmerken die je energielabel bepalen

 • Bouwjaar van de woning
 • Type woning (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning)
 • Soort glas
 • Isolatie van de buitenmuren
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Soort verwarming
 • Soort warmwatervoorziening
 • Ventilatiesysteem
 • Zonnepanelen en zonneboiler

Zoek je oplossingen om je energielabel te verbeteren? Denk aan goede isolatie en een zuinige ketel. Ook het laten plaatsen van zonnepanelen kan zorgen voor energiebesparing. Met de Duurzaam Wonen Check zie je precies waar in je in huis je energie kunt besparen. 

Verduurzaam je huis, bespaar energie

Wil je minder energie verbruiken? Doe dan onze Duurzaam Wonen Check. Ontdek stap voor stap welke kleine en grote verbeteringen passen bij jouw koop- of huurhuis.

 • Persoonlijk advies
 • Gratis check
 • Meteen aan de slag
Doe de check

Klantvraag: kan ik een goedkoop energielabel aanvragen?

Een energielabel zelf kost geen geld. Je betaalt voor de erkende deskundige die je aanvraag van een definitief energielabel controleert. Dit kan een makelaar, energieadviseur of bouwtechnisch specialist zijn. Tijdens het aanvragen van een energielabel voor je huis kan je een deskundige kiezen. De prijzen van de deskundigen lopen uiteen van enkele euro’s tot een paar honderd euro. Je kunt dus zelf iemand kiezen bij wie het energielabel aanvragen goedkoop is.

Hoe kom ik aan een energielabel voor een gebouw?

Ook van gebouwen kan je het energielabel online opzoeken. Het kan dan gaan om een kantoor, school of universiteit, bibliotheek, restaurant, sporthal of supermarkt. Als je je afvraagt: hoe kom ik aan een energielabel voor een gebouw? Dan kan je terecht op de website www.ep-online.nl van de Rijksoverheid. Daar vind je meer informatie over het 'aanvragen energielabel gebouwen'.

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Bij ons stel je zelf je energie samen. Kies voor stroom en gas, of ga voor duurzamer. Bijvoorbeeld Groen uit Nederland en MixGroen Gas. Vertel ons wat je wensen zijn, dan helpen wij je met de energie die bij je past.

Lees meer over energie