1. Thuis
 2. Gas, water en licht
 3. Gas, water, licht kosten

Gas, water, licht: de kosten

Bereken eenvoudig je kosten voor gas, water en licht. Door vijf vragen over je huishouden te stellen, maken we een schatting van je energiekosten. Ook laten we je de gemiddelde kosten voor water zien zodat je die mee kunt nemen in je berekening. Op deze pagina geven we je inzicht in de kosten van gas, water en licht.

Gemiddelde kosten voor gas, water en licht

De gemiddelde kosten voor gas, water en licht per maand hangen af van je situatie. Je kunt ze inschatten met de cijfers van het Nibud.

Tip: Zet eerst het gemiddelde gas-, stroom- en waterverbruik met alle kosten op een rijtje. En tel de bedragen vervolgens bij elkaar op. Zo bereken eenvoudig je binnen een paar minuten de gemiddelde kosten voor gas, water, licht per maand.

De prijs van gas, water en licht

De prijs van gas, water en licht bestaat uit verschillende onderdelen. En die onderdelen bestaan weer uit variabele en vaste leveringskosten. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Variabele leveringskosten

 • Je betaalt gas voor iedere gebruikte kubieke meter (m3).

 • Stroom betaal je per gebruikte kilowattuur (kWh).

Vaste leveringskosten

 • Leverancier. Deze kosten zijn onafhankelijk van het energieverbruik per kubieke meter en per kWh.

 • Vaste terugleveringskosten. Heb je zonnepanelen en lever je stroom terug aan het stroomnet, dan betaal je vaste terugleverkosten.
 • Netbeheerkosten. De netbeheerder rekent deze kosten voor de aanleg en onderhoud van de kabels en de leidingen naar je meterkast. Ook de huur van je meter in je meterkast zit in de prijs. Je betaalt de kosten aan ons. We dragen deze kosten af aan de netbeheerder.

Daarnaast betaal je ook nog overheidsheffingen en btw. De overheid bepaalt de overheidsheffingen en de hoogte van de btw. Je betaalt de kosten aan ons. We dragen deze kosten af aan de overheid.

Kosten gas, water, licht

Wat je straks kwijt bent aan kosten voor je gas, water, licht hangt af van verschillende aspecten. Zo is het aantal personen van je huishouden bijvoorbeeld belangrijk. Een gezin met 3 pubers verbruikt nu eenmaal meer dan een huishouden met één persoon. En dat geldt ook voor water.

We helpen je graag om voor je gas, water, licht de kosten te berekenen. We hebben wat gegevens van je nodig voor een goede schatting. Water verzorgen we niet. Dat neem je af en betaal je aan het waterbedrijf in je regio. Het Nibud berekent elk jaar wat een gemiddeld huishouden in totaal betaalt voor water. En welke kosten je waterleverancier precies berekent. Zo kun je zelf een schatting maken.

Altijd goed geholpen garantie

Een uitstekende service, daar doen we elke dag ons best voor. Met onze online tools regel je 24/7 al je energiezaken zonder moeite. En voor zaken waar je zelf niet uitkomt, zijn we goed bereikbaar. Onze mensen hebben een oplossing voor iedere energievraag. We kijken verder, zodat je altijd in één keer geholpen wordt.

Zo helpen we je

De kosten voor je drinkwater

Water leveren we niet. De waterleverancier in je regio levert je water en bepaalt ook de prijs die je daarvoor betaalt. De kosten verschillen per regio en zijn als volgt opgebouwd:

 • Kosten voor je verbruik per m3water (1 m3= 1.000 liter)
 • Vaste kosten voor beheer en onderhoud van de waterleidingen
 • Belasting op leidingwater
 • 6% btw

Wat een vergelijkbaar huishouden betaalt voor water, zie je op de website van het Nibud.

Wat kost gas, water en licht per maand?

Je wilt graag weten hoeveel gas en licht kost per maand. Via een aantal vragen schatten we voor je in wat je betaalt voor gas en stroom per maand. Dat doen we in 4 stappen:

 1. Vul je postcode en huisnummer in

 2. Kies voor gas, stroom of beide

 3. Vul je energieverbruik in. Of laat ons helpen je verbruik in te schatten.

 4. Geef aan of je zelf stroom opwekt

Kosten gas, water, licht voor 1 persoon

Hoeveel de kosten zijn voor gas, water en licht voor 1 persoon, hangt af van je contract. De kosten verschillen ook per type huis.

Op de website van Nibud vind je het gemiddelde energieverbruik per situatie. Dat is bijvoorbeeld voor 1 persoon in een flat voor gas: 810 m³ en voor stroom: 1.750 kWh. Een hoekwoning heeft een gemiddeld energieverbruik van, gas: 1.280 m³. 

De gas, water en licht kosten voor 2 personen

Vraag je je af: wat kost gas, water en licht in mijn situatie? Ben je bijvoorbeeld op zoek naar de kosten voor gas, water en licht voor 2 personen? Niet alleen het aantal personen in een huishouden is belangrijk om de kosten te berekenen. De kosten voor je gas, water, licht hangen af van meer punten. In wat voor type huis je bijvoorbeeld woont. Bekijk hiervoor de meest recente cijfers van het Nibud. En tel de gemiddelde kosten voor gas, water en licht in je situatie bij elkaar op.

Makkelijk en snel je gas en stroom aanvragen

Je kan bij ons een nieuw energiecontract afsluitenoverstappen van een andere energieleverancier of je energiecontract verlengen. Zo werkt het:

 • Je kiest voor stroom en/of gas
 • Kies een vaste (1 of 3 jaar) of variabele prijs
 • Wij regelen ze snel mogelijk jouw energie
Gas en stroom aanvragen

De kosten voor gas, water en licht in een appartement

Appartementen zijn vaak kleiner en ingesloten door de buren. Daardoor is het gasverbruik meestal laag. De gemiddelde kosten voor gas, water, licht voor 1 persoon in een appartement zijn anders dan die voor 2 of meer personen. Dat is logisch. Zet je meer uren je verwarming aan of zet je de thermostaat hoger, dan verbruik je wel meer gas. Ook langer douchen kost je meer gas.

Je kosten voor gas, water en licht voor 1 persoon in een appartement hangen ook af van je contract. Volgens Nibud is dit het gemiddelde energieverbruik voor 1 persoon in een appartement:

 • Gas: 810 m³
 • Stroom: 1.750 kWh

 

Onze klimaatambitie

We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Ontdek wat ons plan is om onze afhankelijkheid van deze brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.

Ontdek onze klimaatambitie

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gemiddelde kosten voor gas water licht?

Wil je weten wat een gemiddeld huishouden uitgeeft aan energie? Het Nibud berekent de maandelijkse kosten voor gas, water en licht voor een gemiddeld Nederlands huishouden.

Wat kost gas water licht voor 1 persoon?

Hoeveel de kosten zijn voor gas, water en licht voor 1 persoon, hangt af van je contract.

De kosten verschillen ook per type huis. De kosten voor gas, water, licht voor een flat of 1-persoonsappartement zijn anders dan bij een vrijstaand huis. Op de website van Nibud vind je de gemiddelde kosten voor verschillende woonsituaties. Het gemiddelde energieverbruik voor 1 persoon in een appartement is bijvoorbeeld:

 • Voor gas: 810 m³
 • Voor stroom: 1.750 kWh
Wat kost gas water licht voor 2 personen?

Voor de gemiddelde kosten voor gas water licht voor 2 personen, adviseren we je te kijken bij het Nibud. Niet alleen het aantal personen in een huishouden is belangrijk om de kosten te berekenen. De kosten voor je gas, water, licht hangen af van meer punten. In wat voor type huis je bijvoorbeeld woont.

Wat is het duurste gas of elektriciteit?

Gas is vaak de grootste kostenpost op je energierekening. Gas gebruik je namelijk om te verwarmen en warm te kunnen douchen. Maar gas en stroom vergelijken is net als appels en peren. Eén kWh stroom is namelijk niet hetzelfde is als één kuub gas. Bij ons heb je overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten voor gas en licht. In onze Energie app zie je je verbruik en de kansen om te gaan besparen.

Hoeveel betaalt een gemiddeld gezin aan gas water licht?

Wat je straks kwijt bent aan gas water licht kosten hangt af van verschillende punten. Zo is het aantal personen van je huishouden bijvoorbeeld belangrijk. Een gezin met 3 pubers verbruikt nu eenmaal meer dan een huishouden met één persoon. We helpen je graag om voor je gas, water, licht de kosten te berekenen. In maximaal 5 stappen schatten we je kosten voor gas en licht. Water wordt geregeld door het waterbedrijf in je regio.