1. Home
 2. Gas, water en licht
 3. Gas, water, licht: de kosten

Gas, water, licht: de kosten

Bereken eenvoudig je kosten voor gas, water en licht. Door een aantal vragen over je huishouden te stellen, maken we samen schatting van je energiekosten. Ook laten we je de gemiddelde kosten voor water zien zodat je die mee kunt nemen in jouw berekening. Op deze pagina helpen we je een inschatting te maken.

Kosten gas, water, licht

Wat je straks kwijt bent aan kosten voor je gas, water, licht hangt af van een aantal punten. Zo is het aantal personen van je huishouden bijvoorbeeld belangrijk. Een gezin met 3 pubers verbruikt nu eenmaal meer dan een eenpersoonshuishouden. En dat geldt ook voor water.

We helpen je graag om voor je gas, water, licht de kosten te berekenen. Wel hebben we dan wat gegevens van je nodig. Daarmee schatten we je kosten voor gas en licht. Water verzorgen we niet. Dat neem je af en betaal je aan het waterbedrijf in je regio. Wel kunnen we je laten zien wat een gemiddeld huishouden betaalt voor water en hoe je waterleverancier de prijs opbouwt. Zo kun je zelf een schatting maken.

De kosten voor je drinkwater

Om de kosten voor gas, water, licht te berekenen heb je ook een inschatting nodig van de kosten voor je water. De waterleverancier in je regio levert je water en bepaalt ook de prijs die je daarvoor betaalt. De kosten verschillen per regio en zijn als volgt opgebouwd:

 • Kosten voor je verbruik per m3water (1 m3= 1.000 liter)
 • Vaste kosten voor beheer en onderhoud van de waterleidingen
 • Belasting op leidingwater
 • 6% btw

Wil je weten wat een vergelijkbaar huishouden betaalt voor water? Bekijk het op de website van het Nibud.

Gemiddelde kosten voor gas, water en licht per maand

De gemiddelde kosten voor gas, water en licht per maand kan je inschatten door cijfers van het Nibud te gebruiken

Tip: zet eerst het gemiddelde gas-, stoom- en waterverbruik met de bijbehorende kosten op een rijtje en tel de bedragen vervolgens bij elkaar op. Zo bereken eenvoudig je binnen een paar minuten de gemiddelde kosten voor gas, water, licht per maand.

Kosten gas, water, licht bij een 1-persoons appartement

De kosten voor gas, water, licht zijn niet alleen afhankelijk van het aantal personen per huishouden en de prijzen per leverancier. De kosten verschillen ook per type huis. Op de website van het Nibud vind je de gemiddelde kosten voor een aantal verschillende situaties. Ook kan je zien wat het stroomverbruik en waterverbruik voor 1 persoon gemiddeld kost. Tel de gemiddelde kosten van gas, water en licht bij elkaar op om je totale energierekening in te schatten.

Gas, water en licht: kosten voor 2 personen

Vraag jij je af: wat kost gas, water en licht in mijn situatie? Ben je bijvoorbeeld op zoek naar de kosten voor gas, water en licht voor 2 personen? Aan de hand van de cijfers van het Nibud kan je zelf berekeningen maken van de gemiddelde kosten voor gas, water en licht.

Wat kost gas, water en licht bij Vattenfall?

Wij leveren geen water. Wel leveren we gas en stroom. Aan de hand van een paar vragen schatten we voor je in wat je betaalt voor gas en stroom. Dat doen we in 5 stappen:

 1. Je vult je postcode en huisnummer in

 2. Je geeft aan of je gas, stroom of beiden nodig hebt

 3. Je vult je energieverbruik in of laat ons helpen je verbruik in te schatten

 4. Je kiest voor groene of standaard stroom

 5. Je kiest de looptijd van je contract

Makkelijk en snel je gas en stroom aanvragen

Of je nu een nieuw energiecontract afsluitoverstapt van een andere energieleverancier of je energiecontract verlengt: bij ons zit je goed. Dit garanderen we je:

 • Je stelt je energiecontract zelf samen, zo groen als je zelf wilt
 • We bieden uitstekende service
 • Hoe langer je blijft, hoe meer voordeel je van ons krijgt
Gas en stroom aanvragen

Deel deze pagina