1. Thuis
  2. Energielabels
  3. Energielabel berekenen

Energielabel berekenen

Het is niet meer mogelijk om zelf het energielabel van je woning te berekenen. Dat moet je tegen betaling overlaten aan een energieadviseur. Die berekent aan de hand van kenmerken van je huis en je energiebesparende maatregelen, hoe energiezuinig je huis is. Bekijk hiervoor het stappenplan.

Je energielabel laten berekenen met deze woningkenmerken

Een expert helpt je bij het definitief maken van je energielabel. Bekijk hiervoor het stappenplan. De expert die je kiest, kijkt gedetailleerd naar onder andere deze 10 kenmerken:

Aanvragen energielabel duurt langer dan voorheen

Voorheen kon je je energielabel in de meeste gevallen zelf online regelen. Nu is het verplicht om een energieadviseur aan huis te laten komen. Dat betekent dat aanvragen langer duurt dan voorheen. Houd voor de zekerheid rekening met zo'n 3 weken. Vraag daarom zo snel mogelijk een energielabel aan. En informeer vooraf bij de expert naar de verwachte doorlooptijd.

Zo gaat het aanvragen van een energielabel

  1. Kies een deskundige
    Uit een lijst van erkende deskundigen op zoekeenenergieadviseur.nl kies je zelf iemand die bij je thuis het energielabel komt bepalen. Wil je gelijk de prijzen kunnen vergelijken, kijk dan op woninglabel.nl.

  2. Ontvang de energieadviseur
    Je krijgt de energieadviseur op bezoek. Hij of zij bekijkt alle kenmerken van je huis. Dat bezoek duurt gemiddeld tussen de 1,5 en 2 uur. Dat hangt af van hoe makkelijk of moeilijk alle kenmerken van je huis te vinden zijn.

  3. Je energielabel komt online
    De energieadviseur bepaalt wat het energielabel van je huis is. En zet het energielabel in de EP-online database.

  4. Check je mailbox
    De energieadviseur stuurt je een digitaal document met je energielabel (in pdf formaat).

  5. Houd de geldigheidsdatum in de gaten
    Je kunt altijd je geregistreerde energielabel online zoeken. Het label is 10 jaar geldig. In de database staat precies tot welke datum hij geldig is.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt het energielabel berekend?

Een energieprestatie-adviseur (EP-adviseur) bepaalt het energielabel op basis van hoeveel fossiele energie uw woning gebruikt. Hoe minder fossiele energie uw woning gebruikt, hoe beter het energielabel. Fossiele energie komt van kolen, olie en aardgas. Een EP-adviseur kijkt hiervoor naar het aantal kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr). (Bron: Rijksdienst voor Ondernemers).

Hoe gaat de berekening energielabel door de overheid?

De berekening gaat als volgt. Het fossiele energieverbruik wordt volgens een hele lange checklist met vragen en tabellen. Over isolatie, verwarming, koeling, deuren, het dak en nog veel meer. Alleen gecertificeerde EnergiePrestatie-adviseurs mogen energielabels berekenen en registreren.

Sinds 1 januari 2021 zijn er bovendien een nieuwe richtlijnen voor de EP-adviseurs. Dat zijn de NTA 8800, Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500 en ISSO publicatie 82.1.

Is een energielabel voor een woning anders dan die van een bedrijfspand?

Voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen (bestaand en nieuw) geldt sinds 1 januari 2021 dezelfde nieuwe bepalingsmethode van de energieprestatie. De gecertificeerde energie-adviseurs gebruiken sinds die datum de NTA 8800, de Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500 en ISSO publicatie 82.1. Wel is het belangrijk om te weten is dat per 1 januari 2023 alle kantoorgebouwen minimaal energielabel C moeten hebben. 

Wil je een definitief energielabel aanvragen voor je huis of je bedrijf? Maak dan een afspraak met een gecertificeerde energieadviseur. Je kunt die vinden in het Centraal register techniek.

Ons plan

We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Ontdek wat onze klimaatambitie is om onze afhankelijkheid van deze brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.

Lees meer over ons plan

Energielabel woning zelf berekenen

Het is eigenlijk niet mogelijk om zelf het energielabel van je woning te berekenen. De energiedeskundige weet precies waar hij of zij op moet letten. Die gebruikt verschillende documenten, referenties en rekenmethoden, waaronder de Rekenmethodiek Definitief Energielabel. Misschien vind je het prettig om zelf energielabel-adviesproducten te ontwikkelen. Daarover kun je meer lezen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Interessant artikel?

Lees meer over gas, water en licht