1. Home
 2. Energielabels
 3. Energielabel berekenen

Energielabel berekenen

Wil je weten hoe een energielabel berekenen gaat, vraag dan een definitief energielabel aan. Tijdens de aanvraag krijg je vragen over je woning. Met je antwoorden en gegevens over je huis berekent de overheid je energielabel. Zo weet je hoe energiezuinig je huis is.

Energielabel berekenen met 10 woningkenmerken

Na het aanvragen van een definitief energielabel, wordt een berekening uitgevoerd. Tijdens de aanvraag krijg je vragen over je woning. De berekening gebruikt je antwoorden op die vragen en wat al bekend is over je woning. Het rekenmodel baseert zich op 10 woningkenmerken:

 • Bouwjaar van de woning
 • Woningtype (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning)
 • Soort glas
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Soort verwarming
 • Soort warmwatervoorziening
 • Ventilatiesysteem
 • Zonnepanelen en zonneboiler

Door goede isolatie, een zuinige cv-ketel en het plaatsen van zonnepanelen zorg je ervoor dat je huis energiezuiniger is. Daar hebben hebben we alle vertrouwen in. Wij helpen je er graag bij. 

Aanvragen energielabel in 5 stappen

Een definitief energielabel kun je gewoon online aanvragen. Dat gaat als volgt:

 1. Log in op www.energielabelvoorwoningen.nl met je DigiD.

 2. Controleer de gegevens die over je woning bekend zijn.

 3. Voeg eventueel documenten als bewijs toe.

 4. Uit een lijst van erkende deskundigen kies je zelf iemand die het bewijs gaat controleren.

 5. Verstuur je gegevens.

  Nadat de deskundige je aanvraag met bewijs goedkeurt, krijg je je energielabel in je mailbox. Ook komt het energielabel in de officiële database www.energielabel.nl te staan. Zo is het energielabel altijd op te vragen. Wel zo prettig. Een volgend energielabel aanvragen hoeft dan pas over 10 jaar.

Verduurzaam je huis, bespaar energie

Wil je minder energie verbruiken? Doe dan onze Duurzaam Wonen Check. Ontdek stap voor stap welke kleine en grote verbeteringen passen bij jouw koop- of huurhuis.

 • Persoonlijk advies
 • Gratis check
 • Meteen aan de slag
Doe de check

Veelgestelde vragen

Hoe wordt het energielabel berekend?

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) bepaalt het fossiele energiegebruik in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr) de energielabel-letter van je huis. 

De berekening van dat energieverbruik gebeurt aan de hand van een hele lange checklist met vragen en tabellen. Door gecertificeerde EnergiePrestatie-adviseurs. Ze kijken naar de mate van isolatie, verwarming, koeling, deuren, het dak en nog veel meer. 

Hoe gaat de berekening energielabel door de overheid?

De berekening van het fossiele energieverbruik van je huis gebeurt aan de hand van een hele lange checklist met vragen en tabellen. Over isolatie, verwarming, koeling, deuren, het dak en nog veel meer. Alleen gecertificeerde EnergiePrestatie-adviseurs mogen energielabels berekenen en registreren.

Sinds 1 januari 2021 zijn er bovendien een nieuwe richtlijnen voor de EP-adviseurs. Dat zijn de NTA 8800, Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500 en ISSO publicatie 82.1.

Is een energielabel voor een woning anders dan die van een bedrijfspand?

Voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen (bestaand en nieuw) geldt sinds 1 januari 2021 dezelfde nieuwe bepalingsmethode van de energieprestatie. De gecertificeerde energie-adviseurs gebruiken sinds die datum de NTA 8800, de Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500 en ISSO publicatie 82.1. Wel is het belangrijk om te weten is dat per 1 januari 2023 alle kantoorgebouwen minimaal energielabel C moeten hebben. 

Wil je een definitief energielabel aanvragen voor je huis of je bedrijf? Maak dan een afspraak met een gecertificeerde energieadviseur. Je kunt die vinden in het Centraal register techniek.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Energielabel woning zelf berekenen

Het is niet aan te raden om zelf het energielabel van je woning te berekenen. Je hebt dan verschillende documenten, referenties en rekenmethoden nodig waaronder de Rekenmethodiek Definitief Energielabel. Misschien vind je het prettig om zelf energielabel-adviesproducten te ontwikkelen. Daarover kun je meer lezen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemen Nederland.

Interessant artikel?

Lees meer over energie