1. Home
  2. Energielabels
  3. Kosten energielabel

Kosten energielabel

De kosten voor het aanvragen van een energielabel variëren flink. Van enkele tot zelfs honderden euro's. Goed om te weten: een energielabel voor je huis zelf kost niets. Wat je betaalt zijn de kosten voor een erkend deskundige die jouw aanvraag beoordeelt.

Waarom je voor een energielabel kosten betaalt

In 2015 kreeg elk huis een voorlopig energielabel. Zonder dat je daar iets voor betaalde. Inmiddels zijn de berekeningen aangepast. Bij verkoop of verhuur van een huis moet je een definitief energielabel kunnen laten zien. Een erkend deskundige die je zelf selecteert, komt langs en berekent je energielabel. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een energielabel enkele weken tot maanden kan duren.

Kosten energielabel aanvragen in 2021

Houd voor de kosten van je aanvraag energielabel rekening met een bedrag van enkele honderden euro's. Volgens de Rijksoverheid betaal je 2021 gemiddeld € 190 voor een energielabel voor een eengezinswoning. En voor een appartement € 100. Er valt echter wel iets te kiezen. 

  • De deskundigen bepalen zelf wat ze in rekening brengen voor het controleren van de aanvragen.
  • Dat bedrag staat bij hun naam op de online lijst van erkend deskundigen.
  • Tijdens je aanvraag kies je uit die lijst wie je je aanvraag laat controleren. Daardoor weet je precies wat het aanvragen van je energielabel gaat kosten.
  • De deskundige mag achteraf geen extra kosten aan je vragen.

Duurzaam Wonen Check

Ontdek wat je bij je thuis kunt doen om energie te besparen. Onze chatbot Nina geeft je een overzicht van de beste stappen voor je koop- of huurhuis. Zo zie je meteen hoe je duurzamer woont en bespaart op je energierekening.

Duurzaam Wonen Check

Wat kost een energielabel voor een gebouw?

Een energielabel voor een gebouw kan je laten opstellen door een energieadviseur die je daarvoor betaalt. Voor de kosten van een energielabel voor een gebouw kan je de prijzen van energieadviseurs vergelijken. Voor de kosten voor een energielabel van een huis werkt het anders. Ga naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor informatie over de kosten voor de aanvraag van een energielabel voor een gebouw. 

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Meer over kosten energielabel voor een woning

Wil je meer weten over de kosten van een energielabel voor je woning of over over een energielabel aanvragen? Op energielabel.nl vind je veelgestelde vragen over het energielabel.

Ga naar energielabel.nl

Deel deze pagina

Lees meer over energie