1. Thuis
  2. Warmtepomp
  3. Cv-ketel of warmtepomp: zo maak je de keuze

Cv-ketel of warmtepomp: zo maak je de keuze

Stel: je gaat je huis laten (ver)bouwen, of je moet je cv-ketel vervangen. Wat zijn dan je opties? Kies je weer voor een cv-ketel? Of ga je juist voor een warmtepomp en kies je dan een hybride of all-electric? Wij helpen je graag bij je keuze.

Welke keuzes zijn er nu precies?

Er zijn eigenlijk drie keuzes die je kan maken: een nieuwe cv-ketel kopen, overstappen op een hybride warmtepomp of overstappen op een all-electric warmtepomp. Als je je cv-ketel wilt vervangen, houd er dan wel rekening mee dat je vanaf 2026 verplicht bent om over te stappen op een duurzamer alternatief, zoals een (hybride) warmtepomp. Lees hier meer over de verplichting om over te stappen.

  • Plaats een nieuwe cv-ketel

    Wil jij je cv-ketel vervangen door een nieuwe cv-ketel? Dan kan je zelf de keuze maken of je deze gaat kopen of huren. Wij werken samen met onze installatiepartner Feenstra voor het vervangen van je cv-ketel. Bij twijfel helpen ze je graag op weg met gratis advies op maat.

    Een nieuwe cv-ketel
  • Cv-ketel en een hybride warmtepomp

    Wil je jouw cv-ketel combineren met een warmtepomp? Of, is je huis nog niet helemaal geschikt om over te stappen op een all-electric warmtepomp? Dan kan je kiezen voor een hybride warmtepomp. Hierbij combineer je een warmtepomp met een zuinige cv-ketel. Je verwarmt je huis met de warmtepomp. Voor verwarming van je water en voor bijverwarming gaat de cv-ketel aan. Zo leef je nog niet helemaal fossielvrij, maar zet je wel al een mooie stap.

    De hybride warmtepomp
  • De all-electric warmtepomp

    Wil jij helemaal af van het gas en is jouw woning goed geïsoleerd? Dan kan je ook overstappen op een all-electric warmtepomp. Hierbij hoef je geen cv-ketel meer in huis te hebben. Met een all-electric warmtepomp wordt je huis volledig door een warmtepomp verwarmd. Let ook op dat je huis het juiste afgiftesysteem moet hebben om samen te werken met deze warmtepomp. Vloerverwarming en lage temperatuurconvectoren zijn hiervoor geschikt. 

    All-electric warmtepomp

Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp? Doe de 50 graden-test!

  • Wil jij overstappen op een warmtepomp, maar weet je eigenlijk niet of je huis geschikt is? Wij helpen je hier graag mee! Je kan namelijk de 50 graden-test doen om dit te checken. Hiermee test je of je huis goed genoeg geïsoleerd is en/of je verwarmingssysteem klaar is voor een warmtepomp. 

    Hoe het werkt? Eigenlijk heel simpel. Je doet de test het beste wanneer we nog in het stookseizoen zitten. Hier blijft de temperatuur meestal nog onder de 13,9 °C graden en heb je de verwarming nodig om je huis op te warmen. Ga door naar de volgende 2 stappen.

  • Stel de temperatuur van je ketel op maximaal 50 graden in. Zet daarna de thermostaat in de nacht 1 of 2 graden lager dan overdag. 

    Hulp nodig bij het instellen van de temperaturen?

    Heb je hulp nodig bij het instellen van je cv-ketel? Check dan deze handige pagina van Milieucentraal.nl.

    Voor je kamerthermostaat geldt dat je deze in de nacht niet te laag moet zetten. Het duurt dan te lang voor je woning weer is opgewarmd. Zet je thermostaat bijvoorbeeld overdag op 19 graden en in de nacht op 17 graden. 

  • Check of het in de ochtend snel genoeg warm is én, of het overdag ook lekker warm blijft. 

    "Comfortabel warm" is voor iedereen anders. Er zijn wel een aantal zaken waar je op kan letten. Bijvoorbeeld of je verschil merkt tussen eerdere koude periodes, of de woonkamer goed op temperatuur komt in de ochtend en natuurlijk heb je het vaker koud dan normaal, of juist niet. 

    Gaat het vriezen? 

    Dan is de test helemaal handig om te doen. Je kan dan namelijk overdag nog beter checken of je huis comfortabel opwarmt met een lagere temperatuur. 

  • Je huis is comfortabel warm

    Is jouw huis comfortabel warm in de ochtend en warmt je huis overdag ook genoeg op? Dan is je huis klaar om met een lage temperatuur te verwarmen. Oftewel: je huis kan zich comfortabel opwarmen met een warmtepomp.

    Heb jij interesse in een warmtepomp? Doe de Warmtepomp BasisCheck en je wordt direct doorgestuurd naar een van onze partners voor gratis advies op maat. 

    Je huis is niet comfortabel warm

    Duurt het opwarmen van je huis erg lang, of wordt het helemaal niet lekker warm? Dan is het slim om nog wat stappen te ondernemen voordat je een warmtepomp laat installeren. Zo kan je kijken of je isolatie op orde is. Of, dat je je verwarmingssystemen moet aanpassen. 

  • Naast de test is het slim om te checken of een warmtepomp bij jou de juiste oplossing is om duurzamer te gaan wonen. De volgende factoren bepalen of en hoeveel aardgas je bespaart:

    • De grootte van je huis
    • Hoe goed je huis is geïsoleerd
    • Het type waterpomp dat je kiest
    • Het type ventilatiesysteem in je huis
    • Hoe je je huis nu verwarmt
    • Je verbruik voor verwarming en warm water
    • De temperatuur buiten en binnen

Warmtepomp of cv-ketel: vergelijk de prijs

Het klopt dat een warmtepomp duurder is dan een cv-ketel. Toch kan een warmtepomp op de langere termijn goedkoper zijn: je gebruikt namelijk minder gas. Hou er wel rekening mee dat je meer stroom gebruikt met een warmtepomp. Of de totale kosten van een warmtepomp opwegen tegen je besparing op gas, hangt van je persoonlijke situatie af. Als je voor een warmtepomp kiest, stoot je minder CO2 uit dan bij een cv-ketel (bron: Milieu Centraal). Kijk bij de keuze tussen een warmtepomp en/of cv-ketel dus niet alleen naar de prijs. Vergeet ook niet dat je bij het aanschaffen van een warmtepomp subsidie kan aanvragen.  

Deel deze pagina

Meer informatie over de warmtepomp