1. Thuis
  2. Energielabels
  3. Definitief energielabel

Regel op tijd een definitief energielabel

Ga je je huis verhuren of verkopen, dan heb je een definitief energielabel nodig. Een energielabel vertelt hoe energiezuinig je huis is. Het definitief maken van dit label regelt een deskundige voor je.

Wat is een definitief energielabel?

Een definitief energielabel is bedoeld voor kopers en nieuwe huurders. Het laat zien hoe energiezuinig het huis is. Energielabel A is voor een zeer energiezuinig huis. Energielabel G voor een huis dat veel energie gebruikt. Een definitief energielabel is verplicht bij elke woningoverdracht. Zo stimuleert de overheid dat huiseigenaren hun huis energiezuiniger maken. Bijvoorbeeld door de installatie van een energiezuinige cv-ketel of het plaatsen van zonnepanelen.

Elke huiseigenaar heeft rond 2015 een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Maar inmiddels is die rekenmethode niet meer actueel. Daarom kun je je voorlopige energielabel niet meer online terugvinden. Als je je huis gaat verhuren of verkopen dan moet je een definitief energielabel voor je huis aanvragen. Let op: dat kan tegenwoordig tot wel 3 weken duren. Check vooraf met je energieadviseur wat de prijs en doorlooptijd op dit moment is.

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/ of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Je energielabel definitief maken kun je niet meer zelf online doen

Bij het aanvragen van een definitief energielabel kijkt een deskundige naar hoe energiezuinig je huis werkelijk is. Hij of zij komt langs, controleert je huis en maakt zo jouw aanvraag in orde. Goed om te weten: de deskundige kan je zelf uitkiezen tijdens je aanvraag. De kosten verschillen per expert en zijn voor je eigen rekening.

Je energieadviseur gebruikt o.a. deze 10 kenmerken

Zoek je oplossingen om je energielabel te verbeteren? Goede isolatie, een energiezuinige manier van verwarmen en het laten plaatsen van zonnepanelen maken je huis energiezuiniger.

Een definitief energielabel aanvragen in 5 stappen

  1. Kies een deskundige via zoekeenenergieadviseur.nl

  2. De energieadviseur komt langs en controleert je huis (gedurende 1,5 tot 2 uur)

  3. Je energielabel komt in de EP-online database en is terug te vinden via energielabel.nl

  4. Check je mailbox voor je definitieve energielabel in pdf-formaat

  5. Houd de geldigheidsdatum in de gaten: je label is 10 jaar geldig

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een internationaal energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Veelgestelde vragen over energielabels

Hoe bepaal ik mijn energielabel?

Je kunt je energielabel niet zelf bepalen of berekenen. In het verleden kon je dat wel door online vragen in te vullen en documenten te uploaden. Nu heb je daarvoor verplicht een erkende energieadviseur nodig. Op onze pagina over energielabel aanvragen lees je daar meer over.

Wanneer moet ik een energielabel definitief maken?

Het is pas verplicht een definitief energielabel te overhandigen als je je huis gaat verhuren of verkopen. Als je nog aanpassingen doet waarmee je huis energiezuiniger wordt, moet je misschien nog even wachten. Maar we adviseren je niet te lang te wachten met je energielabel aanvragen. Omdat tegenwoordig een deskundige langs moet komen, kan je aanvraag langer duren. Houd voor de zekerheid rekening met minimaal 3 weken. En vraag vooraf bij je expert naar keuze naar de exacte doorlooptijd.

Wat kost een definitief energielabel aanvragen?

Bij een definitief energielabel betaal je voor de erkend deskundige die langs komt en je huis controleert. De kosten voor een definitief energielabel verschillen per deskundige. Je kiest de deskundige zelf. En bepaalt dan ook zelf wat een definitief energielabel je kost.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig.

Wat is mijn energielabel?

Je vind je energielabel terug op de website energielabel.nl van Milieu Centraal.

Lees meer over gas, water en licht