1. Home
 2. Energielabels
 3. Energielabel zoeken

Je energielabel zoeken is heel eenvoudig

Je kunt van je eigen of toekomstige huis het energielabel zoeken via zoekuwenergielabel.nl. Dat is heel eenvoudig. Het voorlopige energielabel van 2015 krijg je niet meer te zien. Alleen het definitieve energielabel dat je als huurder of koper nauwkeurig laat zien hoe energiezuinig het huis is.

Je energielabel zoeken gaat gemakkelijk online

Wil je een energielabel zoeken op adres maar weet je de postcode niet? Op de site van PostNL vind je snel de postcode die je nodig hebt. Je kunt met deze postcode het energielabel van het huis of appartement in 5 simpele stappen opzoeken.

 1. Ga naar de website energielabel.nl

 2. Kies bij type huis voor koopwoning

 3. Vul de postcode in, het huisnummer en eventuele toevoeging (zoals a)

 4. Klik op de groene Check-button

 5. Bekijk het resultaat dat onder de invulvelden verschijnt

Er zijn twee verschillende uitslagen mogelijk

 1. Er is wel een definitief energielabel
  Je ziet het energielabel voor je opgegeven postcode. Bijvoorbeeld energielabel C. En ook tot wanneer het label geldig is.

  Energielabel zoeken

 2. Je krijgt geen energielabel te zien
  In dat geval was er ooit alleen een voorlopig energielabel op dit adres. Je ziet de mededeling: "Jouw huis heeft nog geen energielabel. Ga je je huis verkopen of verhuren? Vraag dan voor die tijd een energielabel aan." We adviseren om dat ruim van te voren te doen. Aanvragen duren inmiddels weken tot soms zelfs maanden.

Het energielabel zoeken van een huurwoning werkt hetzelfde

Ook bij de verhuur van een huis is de overhandiging van een energielabel verplicht. De eigenaar moet daarvoor zorgen. Het energielabel speelt een rol bij het bepalen van de maximale huur. Het huis krijgt meer huurpunten naarmate het energielabel ‘groener’ is. De verhuurder kan dus meer vragen voor een energiezuinig huis of appartement.

Je zoekt het energielabel van een nieuw huurhuis gewoon online doen door jouw adres in te vullen op energielabel.nl. Volg daarvoor dezelfde stappen als hierboven, maar kies bij stap 2 voor huurwoning.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Je kunt ook het energielabel zoeken van een gebouw

Het energielabel opzoeken van een gebouw? Dat doe je op EP-Online van de Rijksoverheid. Ook deze gebouwen moeten namelijk een energielabel hebben:

 • Kantoren (per 1 januari 2023 verplicht minimaal energielabel C bij meer dan 100 m2)
 • Scholen of universiteiten
 • Bibliotheken
 • Restaurants
 • Sporthallen
 • Supermarkten
 • Gezondheidsgebouwen
 • Overheidsgebouwen
Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Nieuwe klanten krijgen altijd groene stroom: ons product Groen uit Nederland. Voor gas kun je ook een groene stap maken, zoals MixGroen Gas met 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Zoek mijn energielabel

Het energielabel opzoeken van je huis doe je op een website van de Rijksoverheid. Volg hiervoor het eenvoudige stappenplan bovenaan deze pagina. Ter inspiratie kun je ook kijken welk energielabel je buren met zonnepanelen verderop in de straat hebben. Ververs dan eerst de pagina om de zoekvelden leeg te maken.

Om je energielabel definitief te maken of laten vernieuwen, zijn meer stappen nodig. Met je DigiD kan je een definitief energielabel online aanvragen. De eerste stap is het selecteren van een energiedeskundige.

Hier zoek je een energielabeldeskundige

Een definitief energielabel aanvragen is sinds 1 januari 2021 'strenger' geworden. Voorheen kon je je energielabel in de meeste gevallen zelf online regelen. Nu is het verplicht om een erkend energieadviseur aan huis te laten komen. Je kiest daarvoor iemand uit een lijst van erkende deskundigen op het gebied van energielabels. Die vind je op de website zoekeenenergieadviseur.nl. Je ziet gelijk ook de kosten die ze in rekening brengen voor het regelen van je energielabel. Het is prettig om dat vooraf te weten.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

De energiedeskundige kijkt onder andere naar deze 10 kenmerken

 • Bouwjaar van de woning
 • Type woning (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning)
 • Soort glas
 • Isolatie van de buitenmuren
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Soort verwarming
 • Soort warmwatervoorziening
 • Ventilatiesysteem
 • Zonnepanelen en zonneboiler

Zoek je oplossingen om je energielabel te verbeteren? Denk aan goede isolatie en een zuinige ketel. Ook het laten plaatsen van zonnepanelen kan zorgen voor energiebesparing. Met de Duurzaam Wonen Check zie je precies waar in je in huis je energie kunt besparen. 

Veelgestelde vragen over energielabels

Wanneer moet ik een energielabel definitief maken?

Het is pas verplicht een definitief energielabel te overhandigen als je jouw huis gaat verhuren of verkopen. Als je nog aanpassingen doet waarmee jouw huis energiezuiniger wordt, moet je misschien nog even wachten. Maar we adviseren je niet te lang te wachten met je energielabel aanvragen. Omdat tegenwoordig een deskundige langs moet komen, kan je aanvraag weken tot zelfs maanden duren.

Wat kost een definitief energielabel aanvragen?

Bij een definitief energielabel betaal je voor de erkend deskundige die langs komt en je huis controleert. De kosten voor een definitief energielabel verschillen per deskundige. Je kiest de deskundige zelf. En bepaalt dan ook zelf wat een definitief energielabel je kost.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig.

Wat is mijn energielabel?

Je vind je energielabel terug op de website energielabel.nl van Milieu Centraal.

Deel deze pagina

Lees meer over energie