1. Home
 2. Isolatie
 3. Vloerisolatie: een warmere vloer en lagere stookkosten

Vloerisolatie: een warmere vloer en lagere stookkosten

Met vloerisolatie blijft je vloer warmer en hoef je minder te stoken om je huis te verwarmen. Fijn voor je voeten, de energierekening én het milieu. Voor elke bestaande of nieuwe vloer zijn er mogelijkheden om te isoleren. Voor vloerisolatie werken we samen met isolatiebedrijf Takkenkamp. Ben je klant bij ons, dan krijg je tot 15% korting op isolatie.  

Let op: tijdelijk langere doorlooptijden

Door de sterk toegenomen energietarieven is de vraag naar energiebesparende maatregelen gestegen. Ook bij onze isolatiepartner Takkenkamp. Hou bij het aanvragen van een offerte rekening met een minimale doorlooptijd van 6 weken.

3 goede redenen voor vloerisolatie

 • Flinke besparing op je energierekening
 • De vloerisolatie is meestal binnen één dag klaar
 • Een warmere vloer én minder CO₂-uitstoot

Vloerisolatie met of zonder kruipruimte

Vloerisolatie met een kruipruimte

Heb je een kruipruimte? Dat is fijn, want dat is de eenvoudigste manier om je vloer te isoleren. Tegen de onderkant van je vloer komt dan een laag isolerend materiaal: isolatiefolie, isolatieplaten of PUR-PIR-schuim. Wat de beste isolatie is, hangt af van je vloer. Bij houten vloeren moet het bijvoorbeeld een ademend materiaal zijn, of de bovenkant van de vloer vrij kan ademen. De vloer moet het vocht namelijk kwijt kunnen. Bij beton hoeft dat weer niet.

Voor isolatie vanaf de onderkant moet je natuurlijk wél in de kruipruimte kunnen. Je vloerluik moet dus groot genoeg zijn en de kruipruimte moet hoger zijn dan 50 cm. Is je kruipruimte kleiner, dan kan bodemisolatie een oplossing zijn.

Betonnen of houten vloer isoleren via je kruipruimte

Heb je een houten vloer, dan kun je vanuit de kruipruimte de ruimte tussen de balken met isolatiemateriaal opvullen. Je klemt het isolatiemateriaal gewoon tussen de balken, zonder lijm te gebruiken. Let op: het vochtpercentage van het hout mag niet hoger dan 20% zijn. Is dit wel het geval, leg dan speciale dampwerende folie op de bodem van de kruipruimte.

Bij een betonnen vloer met een vlakke ondergrond kun je isolatieplaten aan de onderkant laten bevestigen.  Ook dan bespaar je meteen fiks op je energierekening. Wil je warme voeten, combineer dan de isolatie van je vloer met het installeren van een vloerverwarming.

Vloerisolatie zonder kruipruimte

Heb je geen kruipruimte, dan kun je je vloer ook aan de bovenkant isoleren. Bij een betonnen vloer komt er een laag isolatiemateriaal ónder je vloerbedekking of laminaat. Je moet deze vloerbedekking dus tijdelijk weghalen. Heb je een houten vloer, dan moet deze er plank voor plank uit. Dat is nog best een klusje. Kies je voor nieuwe vloerbedekking, dan is dat dus een perfect moment om meteen je vloer te isoleren. Je vloer komt wel een stukje hoger te liggen. Je moet dus misschien aanpassingen aan plinten en deuren doen.

Check snel je bespaarkansen

Wil je weten hoe je naast je vloer ook op andere manieren bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je het beste mee kunt beginnen.

 • De check is gratis
 • Voor huur- en koophuizen
Doe de check

Subsidie op vloerisolatie

Sinds 1 januari 2022 kun je 30% subsidie krijgen als je jouw koopwoning met minimaal twee verschillende maatregelen isoleert. Combineer je vloerisolatie met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of dakisolatie, maak dan gebruik van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie geldt ook als je een isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. De overheid geeft woningeigenaren met deze nationale subsidie een mooie tegemoetkoming in de kosten om sneller isoleren te stimuleren. Klik op 'Lees meer' om te zien of je recht hebt op subsidie voor vloerisolatie.

Platen, folie of ander materiaal: kies de beste vloerisolatie

Er zijn heel veel vormen van vloerisolatie. Hier vind je een overzicht van de allerbekendste. Natuurlijk helpen we je graag bij het maken van je keuze. Vraag vrijblijvend advies aan. 

Thermokussens / folie

Thermokussens bestaan uit verschillende lagen reflecterende folie met een luchtlaag ertussen. De luchtzakken bevestig je tegen de onderkant van de vloer.

PUR- en PIR-schuim

PUR-schuim is een klassieker, met een goede vocht- en luchtdichte afsluiting van de vloer. Je spuit het vanuit de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer. PIR is de verbeterde versie van PUR. PIR-isolatie isoleert beter en is ook beter bestand tegen vuur. Daarnaast is PIR-isolatie ook steviger en stabieler dan PUR-isolatie.

Isolatieplaten

Om de bovenzijde van de vloer te isoleren wordt vaak gebruikgemaakt van kunststof isolatieplaten, bijvoorbeeld EPS (piepschuim) of XPS (hardschuim). Deze zijn ‘drukvast’ genoeg om het gewicht te dragen van wat er op de vloer komt te staan.

Wol (mineraal of natuurlijk)

Minerale en natuurlijke wol bestaan uit vezelachtig materiaal. Je koopt dit vaak als een soort deken. Ook deze plaats je aan de onderkant van je vloer. Vooral glas- en steenwol zijn populaire materialen. Glaswol kun je ook opspuiten, net als PUR. Tegenwoordig zijn de natuurlijke materialen in opkomst, zoals vlas, hennep en schapenwol.

Vloerisolatie: kosten en besparing

Vloerisolatie loont op alle fronten: het milieu én je portemonnee. In een gemiddelde hoekwoning bespaar je zo’n € 260* per jaar met isolatie tegen de onderkant van de vloer. Laat je het doen door een isolatiebedrijf, dan kost het ongeveer € 1.500* Ga je zelf aan de slag? Dan betaal je alleen de materiaalkosten, dat is ongeveer € 650*. Je kunt ook subsidie krijgen, als je de subsidie uitbesteedt aan een professional én minimaal twee isolatiemaatregelen neemt.

*Bron: Milieu Centraal

Isolatie onder je vloerverwarming

Vloerverwarming is heerlijk. Maar heb je geen goede vloerisolatie, dan kan de warmte zomaar ontsnappen. Om onnodig verlies van warmte bij vloerverwarming te voorkomen moet je de onderzijde van vloer isoleren. Bij beton en steen is dat geen probleem, maar controleer bij een houten vloer even goed of dat kan. Hout absorbeert namelijk vocht en moet dat op enig moment weer kwijt kunnen. Als je de vloer zowel aan de onderkant als aan de bovenkant afsluit kan hij niet meer ‘ademen’, kan de vloer gaan zweten en treed er rot op.

Ondervloer en vloerisolatie

Wil je echt gaan besparen op je energiekosten, dan is naast een ondervloer, vloerisolatie onmisbaar. Je legt de ondervloer onder je parket, laminaat of vloerkleed, op de bestaande betonnen of houten vloer. Met een isolerende ondervloer, wordt de warmte in de ruimte inderdaad iets langer vastgehouden. Toch isoleert het niet goed genoeg, omdat het een dunne laag is. Ook beschermt een ondervloer niet tegen kou en vocht vanuit de kruipruimte. Kortom, alleen een ondervloer is dus niet voldoende.

Vragen en antwoorden over vloer isoleren

Wat kost vloerisolatie?

8De prijs per vierkante meter voor vloerisolatie is afhankelijk van je huis en de vloer die er ligt. De totale kosten van vloerisolatie bestaan vaak uit een prijs per m2 en een starttarief. Dit starttarief van vloerisolatie varieert van € 1025 tot € 1600. De prijs per vierkante meter van vloerisolatie ligt tussen € 23 euro en € 45. De isolatie-experts van Takkenkamp adviseren je graag. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Hoeveel bespaar ik met vloerisolatie?

Met vloerisolatie bespaar je meteen op de energiekosten. Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een rente van 7% op een spaarrekening. In een gemiddelde hoekwoning bespaar je zo’n € 260 per jaar met isolatie tegen de onderkant van de vloer. Laat je het doen door een isolatiebedrijf, dan kost het ongeveer € 1.500. Ga je zelf aan de slag, dan betaal je alleen de materiaalkosten: ongeveer € 650.

Bron: Milieu Centraal

Hoe dik moet vloerisolatie zijn?

Hoe dik je vloerisolatie moet zijn, hangt van een aantal factoren af. Zo heeft het ene materiaal een hogere isolatiewaarde dan het andere. Ook de energie-eisen spelen mee: bij nieuwbouw moet de vloerisolatie dikte voldoen aan de BENG-eisen. Bij renovaties draait het vooral om de minimale warmteweerstand (R-waarde). De R-waarde moet minstens 3,5 m²K/W zijn voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Natuurlijk hangt het ook van je huis af. Hoe meer ruimte je voor isolatie hebt, hoe dikker je isolatielaag kan zijn. Natuurlijk helpen we je graag bij het maken van je keuze. Vraag vrijblijvend advies aan.

Wat is de beste vloerisolatie?

Wat de beste vloerisolatie is, hangt helemaal van je persoonlijk situatie af. Heb je een kruipruimte, of niet? Heb je een houten vloer of een betonnen vloer? Heb je vloerverwarming of wil je die nog plaatsen? Natuurlijk helpen we je graag bij het maken van de beste keuze. Vraag vrijblijvend advies aan.

Meer informatie over isolatie

Jonge man brengt radiatorisolatie aan in zijn huis

Meegroeien of sneller gaan?

Je kunt met ons meegroeien maar je kunt ook sneller gaan door zelf stappen te zetten. De een kiest voor kleine veranderingen en zet de verwarming voortaan de hele winter een graad lager. De ander gaat voor nul op de meter en verbouwt het hele huis. En weer een ander kiest voortaan voor fossielvrije energie. Elke stap brengt een fossielvrij leven dichterbij. Daar helpen we je graag bij.

Dit zijn onze 7 beloftes

 • Elk jaar voordeel voor klanten die blijven
 • Een heldere jaarafrekening zonder verrassingen
 • Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten
 • Direct bericht bij afwijkend gebruik
 • Gratis bespaaradvies op maat
 • Straks 100% groene stroom voor alle klanten thuis
 • Altijd goed geholpen garantie

Deel deze pagina