1. Thuis
  2. Isolatie
  3. Vloerisolatie

Vloerisolatie: een warmere vloer en een lagere energierekening

Met vloerisolatie blijft je vloer warmer. Fijn voor je voeten én je energierekening. Voor elke vloer zijn er mogelijkheden om te isoleren. Ben je klant van ons? Dan krijg je korting als je je huis laat isoleren door onze partner Takkenkamp.

3 voordelen vloerisolatie:

  • Je bespaart op je energierekening
  • Je vloer voelt warmer aan
  • Er is subsidie voor isolatie

(Bron: Milieu Centraal)

Vloerisolatie, zo zit dat

  • Heb je een kruipruimte? Dat is fijn, want dat is de meest eenvoudige manier om je vloer te isoleren. Tegen de onderkant van je vloer komt een laag isolerend materiaal: isolatiefolie, isolatieplaten of PUR-PIR-schuim. Wat de beste isolatie is, hangt af van je vloer. Bij houten vloeren moet het bijvoorbeeld een ademend materiaal zijn, of de bovenkant van de vloer moet vrij kunnen ademen. De vloer moet het vocht namelijk kwijt kunnen. Bij beton hoeft dat weer niet.

    Voor isolatie vanaf de onderkant moet je natuurlijk wél in de kruipruimte kunnen. Je vloerluik moet dus groot genoeg zijn en de kruipruimte moet hoger zijn dan 50 centimeter. Is je kruipruimte tussen de 35 en 50 centimeter, kijk dan naar de mogelijkheden van bodemisolatie .

  • Heb je geen kruipruimte, dan kun je je vloer ook aan de bovenkant isoleren. Bij een betonnen vloer komt er een laag isolatiemateriaal ónder je vloerbedekking of laminaat. Je moet deze vloerbedekking of laminaat dus tijdelijk weghalen. Heb je een houten vloer, dan moet deze er plank voor plank uit. Dat is nog best een klusje. Kies je voor nieuwe vloerbedekking, dan is dat dus een goed moment om meteen je vloer te isoleren. Je vloer komt wel een stukje hoger te liggen. Je moet dus misschien aanpassingen aan plinten en deuren doen.

  • Heb je een houten vloer, dan kun je vanuit de kruipruimte de ruimte tussen de balken met isolatiemateriaal opvullen. Je klemt het isolatiemateriaal gewoon tussen de balken, zonder lijm te gebruiken. Let op: het vochtpercentage van het hout mag niet hoger dan 20% zijn. Is dit wel het geval, leg dan speciale dampwerende folie op de bodem van de kruipruimte.

    Bij een betonnen vloer met een vlakke ondergrond kun je isolatieplaten aan de onderkant laten bevestigen. Wil je warme voeten? Combineer dan de isolatie van je vloer met het installeren van een vloerverwarming.

  • Vloerverwarming is heerlijk. Maar heb je geen goede vloerisolatie, dan kan de warmte zomaar ontsnappen. Om onnodig verlies van warmte bij vloerverwarming te voorkomen kun je de onderkant aan de vloer isoleren. Bij beton en steen is dat geen probleem, maar controleer bij een houten vloer even goed of dat kan. Hout absorbeert namelijk vocht en moet dat op enig moment weer kwijt kunnen. Sluit je de vloer zowel aan de onderkant als aan de bovenkant af? Dan kan hij niet meer ‘ademen’, hij kan gaan zweten en er kan rot optreden.

  • Er zijn heel veel vormen van vloerisolatie. Hier vind je een overzicht van de veelvoorkomende isolatiematerialen. Natuurlijk helpen we je graag bij het maken van je keuze. Vraag vrijblijvend advies aan

    Thermokussens / folie
    Thermokussens bestaan uit verschillende lagen reflecterende folie met een luchtlaag ertussen. De luchtzakken bevestig je tegen de onderkant van de vloer.

    PUR- en PIR-schuim
    PUR-schuim is een klassieker, met een goede vocht- en luchtdichte afsluiting van de vloer. Je spuit het vanuit de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer.

    PIR is de minder brandbare vorm van PUR-schuim. Je kunt het kopen in schuim- en in plaatvorm. PIR heeft een hoge isolatiewaarde. Daarnaast is PIR stevig en licht. Hierdoor kun je het voor bijna elke isolatieklus gebruiken (bron: Milieu Centraal).

    Isolatieplaten
    Om de bovenkant van de vloer te isoleren wordt vaak gebruikgemaakt van kunststof isolatieplaten, bijvoorbeeld EPS (piepschuim) of XPS (hardschuim). Deze zijn ‘drukvast’ genoeg om het gewicht te dragen van wat er op de vloer komt te staan.

    Wol (mineraal of natuurlijk)
    Minerale en natuurlijke wol bestaan uit vezelachtig materiaal. Je koopt dit vaak als een soort deken. Ook deze plaats je aan de onderkant van je vloer. Vooral glas- en steenwol zijn populaire materialen. Glaswol kun je ook opspuiten, net als PUR. Tegenwoordig zijn de natuurlijke materialen in opkomst, zoals vlas, hennep en schapenwol.

  • Hoe dik je vloerisolatie moet zijn, hangt van een aantal factoren af. Zo heeft het ene materiaal een hogere isolatiewaarde dan het andere. Ook de energie-eisen spelen mee: bij nieuwbouw moet de vloerisolatie dikte voldoen aan de BENG-eisen. Bij renovaties draait het vooral om de minimale warmteweerstand (R-waarde). De R-waarde moet minstens 3,5 m²K/W zijn voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

    Natuurlijk hangt het ook van je huis af. Hoe meer ruimte je voor isolatie hebt, hoe dikker je isolatielaag kan zijn. Natuurlijk helpen we je graag bij het maken van je keuze.

    Vraag vrijblijvend advies aan
  • De prijs per vierkante meter voor vloerisolatie is afhankelijk van je huis en de vloer die er ligt. De totale kosten van vloerisolatie bestaan vaak uit een prijs per m2 en een starttarief.

    • Tip: voor veel isolatiemaatregelen krijg je subsidie.

    Meer weten over de kosten? De isolatie-experts van Takkenkamp adviseren je graag.

    Vraag vrijblijvend advies aan
  • De besparing van vloerisolatie verschilt per situatie. Het hangt bijvoorbeeld af van hoe groot het te isoleren oppervlakte is en welk isolatiemateriaal je gebruikt.

  • Wat de beste vloerisolatie is, hangt helemaal van je persoonlijk situatie af. Heb je een kruipruimte, of niet? Heb je een houten vloer of een betonnen vloer? Heb je vloerverwarming of wil je die nog plaatsen? Natuurlijk helpen we je graag bij het maken van de beste keuze.

    Vraag vrijblijvend advies aan

Vraag vrijblijvend advies aan

Wil je advies op maat over isolatie bij jou thuis? Vraag dit direct aan bij onze partner Takkenkamp. Zij zijn specialist in spouwmuur-, vloer-, bodem- en dakisolatie. Al meer dan 80 jaar.

Ben je klant van ons? Dan krijg je één keer €100,- korting als je je huis laat isoleren door Takkenkamp.

Vraag advies aan

Voordeliger isoleren met subsidie: bespaar tot 30%

Bij één maatregel krijg je ongeveer 15% van de kosten terug. Bij twee kan dit zelfs oplopen tot 30%. Lees wat je moet weten en waar je moet zijn voor subsidie bij isolatie. Zo wordt isoleren een stuk voordeliger!

Meer informatie over isolatie