1. Thuis
  2. Gas, water en licht
  3. Gas water licht vergelijken

Gas, water en licht vergelijken

Voor je een nieuw energiecontract afsluit, wil je je gas, water en licht vergelijken. Een goede aanbieding kan tenslotte flink schelen op je energierekening. Zodat je kiest voor de best passende energieleverancier.

De kosten voor je gas, water en licht vergelijken

Wat je straks kwijt bent aan kosten voor je gas, water, licht hangt af van enkele punten. Zo is het aantal personen van je huishouden bijvoorbeeld belangrijk. Een gezin met 3 pubers verbruikt nu eenmaal meer dan een eenpersoonshuishouden. En dat geldt ook voor water.

We helpen je graag om voor gas, water en licht de kosten te vergelijken. We hebben dan wel gegevens van je nodig. Daarmee schatten we je kosten voor gas en licht in. Water verzorgen we niet. Dat neem je af en betaal je aan het waterbedrijf in je regio. 

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  

Lees meer over Altijd inzicht

De gemiddelde kosten voor je waterverbruik vergelijken

De waterleverancier in je regio levert je water en bepaalt ook de prijs die je daarvoor betaalt. De kosten verschillen per regio en zijn als volgt opgebouwd:

  • Kosten voor je verbruik per mwater (1 m3= 1.000 liter)
  • Vaste kosten voor beheer en onderhoud van de waterleidingen
  • Belasting op leidingwater
  • 9% btw

Wil je weten wat een vergelijkbaar huishouden betaalt voor water? Bekijk het op de website van het Nibud.

Gas water licht met andere aanbieders vergelijken?

Let goed op het geschetste termijnbedrag. Zijn gas en licht berekend met je eigen verbruik of door een gemiddeld verbruik? Een goede vergelijking maak je het beste met je eigen energieverbruik als uitgangspunt.

Het is het goed om bij het vergelijken van gas en elektra van andere aanbieders te kijken naar op welk moment van de dag het tarief laag ligt: ‘s avonds, of juist overdag? Als dit ook het moment is dat je zelf veel verbruikt, zit je goed.

Gas, water en licht vergelijken: welke kosten krijg je doorberekend?

Elke energieprijs is opgebouwd uit 3 onderdelen: je energieverbruik, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw. Om een aanbieding goed te vergelijken, is het belangrijk dat je weet of alle kosten in de prijs zitten. Bekijk dus het hele aanbod bij gas en licht vergelijken. Lees meer informatie over de opbouw van de energieprijs.

Is je gas en elektriciteitsprijs vast of variabel?

Je kunt bij gas en licht vaak kiezen voor vast of variabel. Daarmee bedoelen we een vaste of een variabele prijs. Bij gas en licht met een vaste prijs betaal je dezelfde prijs. Voor zowel de vaste leveringskosten en variabele leveringskosten, per kuub of kWh, zolang je contract loopt. De netbeheerkosten en de heffingen van de overheid en de btw kun je niet vastzetten.

Bij gas en licht met een variabele prijs veranderen tijdens de looptijd van je contract de variabele leveringskosten. Ze worden beïnvloed door de prijzen op de internationale markten van stroom en gas. Deze tarieven kunnen enkele keer per jaar wijzigen. Stijgen de prijzen, dan betaal je meer. Maar dalen de prijzen, dan betaal je ook minder.

Een aanbieding met een laag variabel tarief laat zich dus lastig vergelijken met een energie-aanbod met een vaste prijs.

Ga je liever voor zekerheid? Kies dan voor een vast tarief. Dan weet je tijdens de hele looptijd van je contract precies waar je aan toe bent.

De zekerheid van een vast contract

Grip op je energiezaken? Kies voor de zekerheid van een vaste prijs. Hiermee heb je de zekerheid van een vaste prijs gedurende de looptijd van je contract.

Bekijk je aanbod

Let op de looptijd van het contract bij vergelijken van gas, water en licht

Grote kortingen hangen soms aan langlopende contracten: je bent dan voor een of meer jaren gebonden. Als je flexibel wilt blijven, kan het verstandiger zijn een contract te kiezen voor onbepaalde tijd. Ook deze keuze heeft invloed op de energieprijs: onbepaald is soms weer wat kostbaarder. Maar er staat geen overstapboete tegenover als je voor het eind van de looptijd van leverancier wilt veranderen.

Bekijk ook je huidige contract goed: moet je een overstapboete betalen?

Ga je op een aanbieding in? Dan is het goed om na te gaan hoe lang je huidige contract nog loopt. En wat de kosten zijn om het contract eerder te stoppen. Elke energieleverancier werkt namelijk met opzegboetes. Het is wijs om de hoogte ervan te verrekenen met het voordeel van de aanbieding.

Groot cadeau? Check je prijs

Leveranciers geven mooie cadeaus, groot en klein. De kosten voor dure cadeaus zijn soms verrekend met de energieprijs. Zo betaal je je cadeau elke maand een beetje terug. Dit kun je vergelijken met de cadeautjes bij telefoonabonnementen. Een gratis smartphone zie je eigenlijk elke maand terug op je telefoonrekening. 

Even doorzetten: de kleine letters

Ook de voorwaarden bepalen of een nieuw contract bij je past. Lees daarom altijd goed de voorwaarden bij een aanbieding. Check bijvoorbeeld hoeveel tijd je krijgt voor het betalen van je rekening. Wat gebeurt er als je een keer te laat betaalt? Betaal je extra servicekosten? Zo ja, hoe hoog zijn deze en wat dekken ze? Kortom, ook de kleine lettertjes zijn belangrijk bij het vergelijken van gas en licht. Het is even opletten, maar is een aanbieding na deze stappen nog steeds aantrekkelijk is? Dan weet je zeker dat het een aanbieding is die bij je past.

Ben je ook ondernemer in het mkb en wil je meer informatie over onze zakelijke energieprijzen? Bekijk dan de pagina energie vergelijken voor het MKB.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt aansluiten gas water licht?

We adviseren je gas en licht aan te vragen zodra je verhuisdatum bekend is. Maar in ieder geval uiterlijk twee weken voor je gaat verhuizen. Dan heb je zeker op tijd gas, water en licht. Om te klussen bijvoorbeeld. Of gewoon om te genieten van een warm en gezellig nieuw huis. Je kunt de aanvraag ook al drie maanden voor je verhuizing indienen.

Wat kost water per maand voor 2 personen?

Het waterverbruik is afhankelijk van het aantal personen dat in een huis woont. De gemiddelde kosten kun je terugvinden bij het Nibud.

Hoe kies je een energieleverancier?

Je kunt nooit zien wat voor merk of soort licht (standaard of groen) uit je stopcontact komt. Hetzelfde geldt voor gas. Als je dus wil weten welke energieleverancier voor je de beste is, kijk je naar andere eigenschappen. Bijvoorbeeld naar duurzaamheid, de kwaliteit van service of de betrouwbaarheid van de leverancier. Weet wat je belangrijk vindt.

Meer over gas, water en licht vergelijken