1. Home
 2. Gas, water en licht
 3. Gas water licht vergelijken

Gas, water en licht vergelijken

Voor je een nieuw energiecontract afsluit, vergelijk je verschillende leveranciers. Een goede aanbieding kan tenslotte flink schelen op je energierekening. Op deze pagina helpen we je een inschatting te maken. Zodat je nooit meer teveel betaalt. Wil je direct onze aanbiedingen bekijken en vergelijken?

De kosten voor je gas, water en licht vergelijken

Wat je straks kwijt bent aan kosten voor je gas, water, licht hangt af van een aantal punten. Zo is het aantal personen van je huishouden bijvoorbeeld belangrijk. Een gezin met 3 pubers verbruikt nu eenmaal meer dan een eenpersoonshuishouden. En dat geldt ook voor water.

We helpen je graag om voor je gas, water en licht de kosten te vergelijken. Wel hebben we dan wat gegevens van je nodig. Daarmee schatten we je kosten voor gas en licht. Water verzorgen we niet. Dat neem je af en betaal je aan het waterbedrijf in je regio. Wel kunnen we je laten zien wat een gemiddeld huishouden betaalt voor water en hoe je waterleverancier de prijs opbouwt. Zo kun je zelf een schatting maken.

Bekijk je aanbieding

Energiecadeau XL

Cadeau naar keuze tot € 350

 • Je kiest zelf je cadeau uit tussen de € 200 en € 350
 • Je krijgt stroom en gas met een vaste prijs tot 1 jaar
 • Wij regelen eenvoudig je overstap

Groene Topdeal

25% korting

 • 100% groene stroom en 10% groen gas, aangevuld met aardgas
 • 25% korting op groene stroom
 • Tot 1 jaar een vaste prijs

Overstapdeal

€ 300 korting

 • 100% groene stroom en 10% groen gas, aangevuld met aardgas
 • Je krijgt élk jaar € 100 korting op je jaarafrekening
 • Een vaste prijs tot 3 jaar

De gemiddelde kosten voor je waterverbruik

Om de kosten voor gas, water en licht te vergelijken heb je ook een inschatting nodig van de kosten voor je water. De waterleverancier in je regio levert je water en bepaalt ook de prijs die je daarvoor betaalt. De kosten verschillen per regio en zijn als volgt opgebouwd:

 • Kosten voor je verbruik per m3water (1 m3= 1.000 liter)
 • Vaste kosten voor beheer en onderhoud van de waterleidingen
 • Belasting op leidingwater
 • 6% btw

Wil je weten wat een vergelijkbaar huishouden betaalt voor water? Bekijk het op de website van het Nibud.

Gas water licht vergelijken? Neem je werkelijke verbruik als uitgangspunt

Let goed op het geschetste maandbedrag. Zijn gas en elektriciteit berekend met je eigen verbruik of op basis van een gemiddeld verbruik? Een goede vergelijking maak je het beste met je eigen energieverbruik als uitgangspunt.

Het is het goed om bij het vergelijken van gas en elektra te kijken naar op welk moment van de dag het tarief laag ligt: ‘s avonds, of juist overdag? Als dit ook het moment is dat je zelf veel verbruikt, zit je goed.

Bekijk wat er wel en niet is inbegrepen in de prijs

Elke energieprijs is opgebouwd uit 3 onderdelen: je energieverbruik, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw. Om een aanbieding goed te kunnen vergelijken, is het belangrijk dat je weet of alle kosten in de prijs zitten. Bekijk dus het hele aanbod bij gas en elektriciteit vergelijken. Lees meer informatie over de opbouw van de energieprijs.

Is je gas en elektriciteitsprijs vast of variabel?

Je kunt bij gas en elektriciteit vaak kiezen voor vast of variabel: daarmee bedoelen we een vaste of een variabele prijs. Bij gas en elektriciteit met een vaste prijs betaal je dezelfde prijs voor de vaste leveringskosten en variabele leveringskosten, per kuub of kWh, zolang je contract loopt. De netbeheerkosten en de heffingen van de overheid en de btw kun je niet vastzetten.

Bij gas en elektriciteit met een variabele prijs veranderen tijdens de looptijd van je contract de variabele leveringskosten. Ze worden beïnvloed door de prijzen op de internationale markten van stroom en gas. Meestal wijzigen we deze energieprijs 2 keer per jaar. Stijgen de prijzen, dan betaal je meer. Maar dalen de prijzen, dan betaal je ook minder.

Een aanbieding met een laag variabel tarief laat zich dus lastig vergelijken met een energie-aanbod met een vaste prijs.

Ga je liever voor zekerheid? Kies dan voor een vast tarief, dan weet je tijdens de hele looptijd van je contract precies waar je aan toe bent.

Let op de looptijd van het contract

Grote kortingen hangen vaak aan langlopende contracten: je bent dan voor een aantal jaar gebonden. Als je flexibel wilt blijven is het verstandiger een contract te kiezen voor onbepaalde tijd. Ook deze keuze heeft invloed op de energieprijs: onbepaald is vaak weer wat kostbaarder. Maar er staat geen boete tegenover als je voor het eind van de looptijd van leverancier wilt veranderen.

Bekijk ook je huidige contract goed: moet je een overstapboete betalen?

Als je op een aanbieding in wilt gaan, is het goed om eerst even na te gaan hoe lang je huidige contract nog loopt en wat de kosten zijn om het eerder te verbreken. Elke energieleverancier werkt namelijk met opzegboetes. Het is wijs om de hoogte ervan te verrekenen met het voordeel van de aanbieding.

Groot cadeau? Check je prijs

Leveranciers geven mooie cadeaus, groot en klein. De kosten voor dure cadeaus zijn soms verrekend met de energieprijs: zo betaal je je cadeau elke maand een beetje zelf terug. Dit kun je vergelijken met de cadeautjes bij telefoonabonnementen: een gratis smartphone zie je eigenlijk elke maand terug op je telefoonrekening. 

Even doorzetten: de kleine letters

Ook de voorwaarden bepalen of een nieuw contract bij je past. Lees daarom altijd goed de voorwaarden bij een aanbieding. Check bijvoorbeeld hoeveel tijd je krijgt voor het betalen van je rekening, wat er gebeurt als je een keer te laat betaalt, of je servicekosten moet betalen? Zo ja, hoe hoog zijn deze en wat dekken ze? Kortom, ook de kleine lettertjes zijn belangrijk bij het vergelijken van gas en elektriciteit. Het is even opletten, maar als een aanbieding na deze stappen nog steeds aantrekkelijk is, weet je zeker dat het een aanbieding is die bij je past. Ben je ook ondernemer in het mkb en wil je meer informatie over onze zakelijke energieprijzen? Bekijk dan de pagina energie vergelijken voor het MKB.

Meer over gas, water en licht vergelijken