1. Home
 2. Isolatie
 3. Glasisolatie

Glasisolatie bespaart energie

Je ramen zijn vaak de grootste warmtelekken in huis. En in Nederland hebben veel huizen grote ramen. Glasisolatie is dus een goed idee. Je kunt er veel mee besparen, op je energierekening en je CO2-uitstoot. Helder toch.

Pluspunten van glasisolatie

Lagere energierekening

Comfortabel warm in huis

Isolatieglas dempt geluid van buiten

Glasisolatie: hoe zit dat?

 • HR-glas is hoogrendementsglas: twee lagen glas met ruimte ertussen, de spouw. Bij gewoon dubbelglas is de spouw gevuld met lucht, bij HR-glas met een gas dat de warmte goed vasthoudt.

  Er zijn verschillende soorten HR-glas. Hoe meer plusjes er achter HR staan, des te beter het isoleert. HR++ glas wordt vaak gebruikt, het past in de meeste kozijnen en is goedkoper dan driedubbelglas.

  Meer over HR++ glas
 • Driedubbelglas bestaat uit, de naam verraadt het al: drie lagen glas. Het wordt ook wel triple glas of HR+++ glas genoemd. Het is het beste isolatieglas dat er is, voor warmte én geluid.

  Driedubbelglas is duurder, dikker en zwaarder dan de meeste glassoorten. In bestaande kozijnen past het vaak niet. Daarom wordt vooral in nieuwbouw veel driedubbelglas gebruikt.

  Meer over driedubbelglas
 • De isolatiewaarde van glas is uitgedrukt U-waarde. Hoe lager het getal, hoe beter de isolerende werking van het glas.

  Dubbelglas heeft een U-waarde van 2,8 en HR++ glas heeft een U-waarde van 1,1.

  Driedubbelglas scoort het beste. Het heeft een U-waarde van 0,5 tot 0,9. Dat cijfer is afhankelijk van de dikte van het glas en de spouw.

 • Heb je houten kozijnen, dan kunnen die meestal prima blijven zitten. Als ze tenminste goed onderhouden zijn en geen houtrot hebben.

  Verouderde aluminium en kunststof kozijnen isoleren minder goed. Ze geven direct de kou van buiten door naar binnen. Aan de binnenzijde ontstaat vaak condensvorming.

  Moderne kunststof of houten kozijnen met driedubbelglas leveren veel energiebesparing én comfort op.

  Meer over kozijnen vervangen
 • Enkelglas is makkelijk te herkennen: er zit maar een glasplaat in het kozijn. Bij dubbelglas zie je duidelijk dat het dikker is. Om te checken of je gewoon dubbelglas of HR-glas hebt, hou je een vlammetje voor het raam. Kijk naar de weerspiegeling.

  Bij dubbelglas zie je vier vlammetjes. Hebben ze allemaal dezelfde kleur? Dan heb je gewoon dubbelglas. Is het tweede vlammetje anders van kleur dan de rest (meestal blauw)? Dan heb je HR-glas.

  Om erachter te komen welk soort HR-glas je hebt kijk je op de aluminium strip tussen de glasplaten. Daar staat een code met HR en een aantal plusjes. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je gewoon dubbelglas hebt.

 • Als je nieuw glas of nieuwe kozijnen laat plaatsen heb je kosten. Maar het is de investering zeker waard. Want je verhoogt het comfort in huis en je bespaart een hoop energie.

  Hoeveel het scheelt op de energierekening verschilt natuurlijk per situatie. Maar als je enkelglas vervangt door HR++ glas kan dat jaarlijks wel €23,- per m2 zijn.

  Wil je weten wat je mogelijkheden zijn en hoeveel je kunt besparen? Neem contact op met de glaszetter bij jou in de buurt of onze partner in glas.

  Onze partner in Glas

Subsidie op glasisolatie


Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Krijg € 35,- per vierkante meter subsidie op HR++ glas


Goed om te weten

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel), duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp) en voor aansluiting op een warmtenet.
Lees meer

5% korting bij onze partner Glaspunt

Ontdek meer

Besparen op je energiekosten

Wil je weten hoe je bij jou thuis bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je het beste mee kunt beginnen.

 • De check is gratis
 • Voor huur- en koophuizen
Doe de check