1. Home
 2. Gas
 3. Gas besparen

Gas besparen doe je zo

Besparen op aardgas is nu belangrijker dan ooit. Maar wat kun je doen om minder gas te verbruiken? Je wilt wel warm en comfortabel blijven wonen. Hieronder vind je verschillende manieren om je gasverbruik omlaag te brengen. Van kleine tips tot grote maatregelen, je hebt meer impact dan je denkt. 

3 redenen om gas te besparen

In Nederland gebruikt nog zo'n 90% van alle woningen gas voor verwarming, warm water en om te koken. In 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen huizen van het gas af zijn. Dat staat in het Klimaatakkoord. Kortom: het is de hoogste tijd om gas te gaan besparen. 

Lagere energierekening

Gas dat je niet verbruikt hoef je ook niet te betalen.

Minder CO2-uitstoot

Gas besparen brengt ons weer een stap dichterbij fossielvrij leven.

Meer comfort in huis

In een goed geïsoleerd huis is het lekker warm en ook koeler.

Hoe kan je gas besparen?

De grootste gasverbruiker in huis is de cv-ketel. Die zorgt voor je verwarming (80-90%) en het warme water onder de douche (10-17%). Daarna volgt het gasfornuis (1-3%). Het beter isoleren van je huis kan daarom veel gasverbruik besparen.

Sommige isolatie kun je zelf aanbrengen. Voor grotere projecten kun je het beste een isolatiebedrijf inschakelen. Die hebben het nu wel erg druk, maar je kunt je vaak op een wachtlijst laten plaatsen. 

Besparen op gas kan op verschillende manieren. We helpen je graag op weg met onze tips. 

 1. Snel gas besparen
 2. Flink gas besparen
 3. Helemaal van het aardgas af

 

Nog meer snel gas besparen

Hieronder staan nog meer tips om snel gas mee te besparen. Waarschijnlijk ken je de meeste wel. Maar hoeveel van deze tips gebruik je in je eigen huis? Daag jezelf uit en loop deze lijst eens langs. Wedden dat je nóg meer gas kunt besparen?

 

Gebruik deuren en gordijnen

Je kunt gas besparen met het weerbericht. 

Als de zon schijnt: doe de gordijnen open en de deur van de kamer dicht. De kamer warmt dan snel op. Zelfs in de winter kan de zon je een paar graden gratis warmte bezorgen.

Als het vriest: doe dan de gordijnen in het hele huis dicht. Want door je ramen ontsnapt veel warmte.

Zorg trouwens dat de gordijnen niet vóór de radiatoren hangen. Dan blijft de warme lucht achter het gordijn. 

Ontlucht je verwarming

Je kunt gas besparen door je radiatoren te ontluchten. Ze worden sneller warm en ook mooi meegenomen: het helpt tegen tikkende geluiden.

De verwarming ontluchten is niet moeilijk, bijna iedereen kan dit zelf. Wat je nodig hebt: een ontluchtingssleutel (te koop bij de bouwmarkt voor minder dan een euro).

Lees het stappenplan voor het ontluchten van je verwarming of bekijk het filmpje hieronder.

Neem radiatorventilatoren

Een radiatorventilator werkt heel simpel. Je klikt de 'm met de ingebouwde magneten aan je verwarming en je steekt de stekker in het stopcontact. Het stroomverbruik is heel laag. Zodra de radiator warm wordt, blaast de radiatorventilator de warmte de kamer in.

Wat je nodig hebt: een radiator met een dubbele of driedubbele plaat en een stopcontact in de buurt. 

De SpeedComfort radiatorventilator is verkozen tot het Groenste Idee van Nederland. Al meer dan 110.000 huishoudens gebruiken ze. Met de actiecode FOSSIELVRIJ bij je bestelling op de website van Speedcomfort krijg je 20% korting.  

 • Met 4 tot 6 ventilatoren in huis bespaar je tot 20% op stookkosten.

Radiatorventilator

Isoleer je verwarmingsbuizen

Het is slim om je verwarmingsbuizen te isoleren, want warm water koelt af als het door de leidingen stroomt. Vooral in koude ruimtes. Buisisolatie aanbrengen is makkelijk en goedkoop.

Bij de bouwmarkt ligt het al vanaf 1 euro per meter, ook de dikkere variant. Als koppelstuk kun je het beste een isolatiebuis met een grotere diameter gebruiken.Tape de buisisolatie goed dicht of gebruik kunststof krammen.

Thermostaat een graadje lager

Zet de thermostaat een graadje lager. Meestal merk je het verschil nauwelijks. En als je het toch fris krijgt dan pak je een lekker warm dekentje erbij. 

 • Levert een gasbesparing van 7% op
Verlaag de aanvoertemperatuur

Wist je dat je de temperatuur van je cv-ketel lager kan zetten? Waarschijnlijk is het water dat je ketel naar de radiatoren stuurt 80 of 90 graden. Maar dat is helemaal niet nodig in een goed geïsoleerd huis. Met een lagere aanvoertemperatuur krijg je het net zo warm. 

Je bespaart veel energie als je de aanvoertemperatuur op 60 of 70 graden zet. Bij de meeste ketels kun je dat zelf instellen, check de handleiding. Of vraag het anders een monteur.

 • Je bespaart tot 5% op gas
Zet je verwarming 's nachts niet te laag

Je cv-ketel moet hard werken om het huis 's ochtends op temperatuur te krijgen. Want je hebt de verwarming waarschijnlijk 's nachts lager gezet. Heel verstandig, want zo verbruik je minder energie.

Maar verlaag de temperatuur niet teveel. Bij vloerverwarming is 1 à 2 graden al voldoende. En bij radiatoren maximaal 4 of 5 graden. 

Ga voor een slimme thermostaat

Je kunt energie besparen met een slimme thermostaat. Want een slimme thermostaat kent jouw ritme en zet de verwarming automatisch uit als jij naar bed gaat. Sommige slimme thermostaten merken het zelfs als jij de deur uitloopt.

Je bedient 'm makkelijk met een app op je smartphone. Zo kun je ook op afstand je verwarming hoger of lager zetten. Handig én je verbruikt minder energie.

Let op: check eerst of je cv-ketel geschikt is voor je een slimme thermostaat aanschaft! Lees meer over de slimme thermostaat.

Plak radiatorfolie achter de verwarming

Je bespaart gas door radiatorfolie achter je verwarming te plakken. Dan gaat er geen warmte meer verloren door de buitenmuur. Maar kaatst de warmte terug de kamer in. 

Je kunt verschillende soorten radiatorfolie bij de bouwmarkt kopen voor een redelijk lage prijs. De folie blijft extra goed zitten als je het vastmaakt met  supermagneten.

Kan de ketel op de eco-stand?

Weet je op welke stand jouw cv-ketel staat? Sommige ketels staan op de comfortstand: ze houden altijd een voorraadje water warm zodat jij niet hoeft te wachten als je de kraan opendraait.

Vind je het niet erg om een paar seconden op warm water te wachten? Kijk in het boekje of je ketel een eco-stand heeft. Op deze stand gebruikt hij iets meer water, maar veel minder energie.

Flink gas besparen

Ben je van plan om serieus gas te gaan besparen? Met deze aanpassingen breng je jouw gasverbruik een flink stuk omlaag. Kijk maar eens of er iets is wat bij jou en je huis past. 

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Stoppen met aardgas, zo zit het

Nederland moet van het aardgas af in 2050. Je hoort er steeds meer over. En er zijn vragen. Wanneer gaan we van het gas af? En hoe? We helpen je graag op weg.

Van het gas af: dit betekent het

Waar zijn we mee bezig

 • Op dit moment bouwen we een van de grootste windparken ter wereld. Dat doen we zonder subsidie. We bouwen het op zee, voor de Nederlandse kust. Dit is Windpark Hollandse Kust Zuid. In 2023 levert dit windpark per jaar een hoeveelheid fossielvrije stroom die vergelijkbaar is met het verbruik van 2 miljoen huishoudens. De komende tijd zullen we vooral bouwen, veel bouwen. In een flink tempo. Lees meer over Hollandse Kust Zuid.

  In vijf landen hebben we nu zo’n 50 windparken op land en in zee. Daardoor zijn we één van de grootste opwekkers en investeerders in windstroom.

  lees meer over wind
 • Iedereen weet dat we moeten stoppen met aardgas. Dat is een flinke operatie. Aardgas was hier de standaard. Onze cv-ketels draaien op aardgas en er liggen gasleidingen door het hele land. Dus werken we nu hard aan andere manieren om je huis te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan warm water dat we uit zonnecollectoren halen, of aan geothermie. Dat is warmte uit de bodem. Maar ook waterstof en restwarmte van datacenters zijn mooie, milieuvriendelijke bronnen die gas kunnen vervangen.

  Tegelijk bedenken we manieren om deze nieuwe warmte bij je thuis te krijgen. Samen met gemeenten, woningcorporaties en netbeheerders zorgen we voor aardgasvrije en klimaatneutrale wijken.

  Groen gas is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen, zoals mest, slib en gft-afval. En je haalt het zo in huis. Je kookt en verwarmt duurzamer, zonder je huis te verbouwen. Kies zelf hoe groen je 't wilt hebben: een tikkeltje groen met MixGroen Gas of helemaal groen met PuurGroen Gas.

  Lees meer over groen gas
 • We leveren in veel gebieden al stadswarmte. Dat doen we via onze warmtenetten. Als je aangesloten bent op stadswarmte, wek je namelijk niet langer zelf je warmte in je huis op met een gasgestookte cv-ketel. Je warmte komt dan uit een bron bij jou in de buurt. Zoals bijvoorbeeld een afvalcentrale die warmte over heeft.

  Die nieuwe warmte leiden we via ons warmtenet je huis in. Zo verwarmen is beter voor het milieu. Want je stoot maar liefst gemiddeld zo’n 57% minder CO2 uit dan wanneer je je huis verwarmt met aardgas.

  lees meer over stadsverwarming