1. Home
 2. Gas
 3. Besparen

Gas besparen verlaagt je energierekening

Gas besparen is goed voor het milieu en en voor je portemonnee. Van het totale bedrag op je energierekening betaal je namelijk het meest voor gas. Met kleine en grotere aanpassingen in je huis kun je echt gas besparen. En net zo comfortabel wonen.

Eerst wat algemene tips om gas(kosten) te besparen

Je cv-ketel regelt je verwarming. Hoe minder de cv aan hoeft, hoe beter het is. Als het buiten warmer is, hoef je natuurlijk minder te 'stoken'. Maar het weer heb je nou eenmaal niet in de hand. Onze tips om gas te besparen gaan vooral over het slimmer verwarmen en warm houden van je huis.

Houd de warmte beter vast

Ongemerkt verdwijnt warmte door de kleinste kieren bij raamkozijnen en deuren. Er zijn gelukkig diverse simpele oplossingen om de warmte in huis beter vast te houden. Zo zorgen radiatorfolie en tochtstrips voor minder tocht en warmteverlies. En daardoor voor een fijnere leefomgeving. Al met tien Exclusief punten krijg je korting op tochtstrips en radiatorfolie.

Verwarm je huis slimmer

Je hele huis lekker verwarmen geeft een comfortabel gevoel, maar kost ook meer gas. Slimmer verwarmen doe je door alleen die ruimtes te verwarmen waar je het meeste bent. Zoals de woonkamer en misschien een werkkamer. Zeker als je thuis werkt. Normaal gesproken regel je dat gewoon door de radiatoren alleen in die kamers open te zetten. En de thermostaat op bijvoorbeeld 19,5 te zetten.

 • Zet je verwarming eerder uit
  Een goede tip is om 's avonds een uur voor je gaat slapen de thermostaat al lager te zetten. Het blijft dan toch nog wel een poosje warm.
 • Ontlucht je verwarming
  Hoor je je verwarming tikken? Dan zit er waarschijnlijk lucht in je cv-installatie. Dat is niet alleen hinderlijk, maar ook energieverspillend. Zo doe je dat zelf
 • Schaf een slimme thermostaat aan
  Kom je er regelmatig achter dat je 's avonds de thermostaat niet lager hebt gezet? Of vergeet je ook weleens de verwarming in de werkkamer weer uit te zetten? Dan adviseren we een slimme thermostaat. Dat is een relatief makkelijke oplossing. Een slimme thermostaat ziet eruit als een kleine tablet aan je muur. Op deze thermostaat kun je precies instellen wanneer je woonkamer lekker warm moet zijn. Bijvoorbeeld van 7 tot half 9 in de ochtend en dan pas weer om 17 uur. Loopt de dag anders, dan pas je op dat moment alsnog zelf de temperatuur aan. Zelfs op afstand, via een app op je smartphone. Een slimme thermostaat kost ongeveer 300 euro. Stel dat je 20% minder gas gaat verbruiken, dan heb je die investering met een paar jaar terugverdiend.
 • Of kies voor slimme radiatorknoppen
  Je kunt ook kiezen voor een combinatie met thermostaatknoppen aan radiatoren in verschillende kamers. Dan kun je de temperatuur echt per kamer regelen. Ook op afstand. Sommige thermostaatknoppen 'zien' zelfs of er langere tijd niemand in de kamer is. En verlagen dan zelf de temperatuur voor je. Of vragen via de app of je de temperatuur lager wilt.

Gratis bespaaradvies op maat

De meest duurzame energie is nog altijd de energie die je niet verbruikt. Ga samen met ons op weg naar fossielvrij leven. Met onze Energiescan of Duurzaam Wonen Check. Bespaar energie samen met je gezin, met je buren en met andere Vattenfall klanten. Als we samen besparen, kunnen we steeds grotere stappen zetten.

Zo helpen we besparen

Gas besparen met vloerverwarming

Vloerverwarming is zuiniger dan gewone verwarming. Dat komt omdat het water voor vloerverwarming maar 40 graden Celsius hoeft te zijn. Volgens de Consumentenbond kun je zo met vloerverwarming 10 tot 15 % besparen op de stookkosten.

Gas besparen met een nieuwe cv-ketel

Nieuwe cv-ketels zijn energiezuiniger dan cv-ketels van meer dan 10 jaar geleden. Ze verbruiken minder gas voor hetzelfde resultaat. En vaak ook minder stroom. Vraag je leverancier of installateur hoeveel je ongeveer kunt besparen. Misschien is dat wel € 250 per jaar. Reken dan uit in hoeveel jaar je je nieuwe cv-ketel terugverdient. De Consumentenbond heeft ook nog tips om te besparen met je huidige cv-ketel.

 1. Zorg dat je cv-ketel goed staat afgesteld.
 2. Zet de cv-pomp zo laag mogelijk om stroom te besparen.

Gas besparen met zonnepanelen of zonneboiler

Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op. Daarmee bespaar je dus niet op je gas. Je kunt wel gas besparen met een zogenaamde zonneboiler. Dat is een apparaat dat warmte van zonlicht gebruikt om je kraanwater te verwarmen.

Met een zonneboiler bespaar je ruw geschat ongeveer 50% op de kosten voor warm water op jaarbasis.

Jan Liefting, Productmanager Verwarming en Duurzame oplossingen bij Feenstra

Meer lezen rondom 'gas besparen'