1. Thuis
 2. Gas
 3. Gas meterstand

Gas meterstand tips en stappenplannen

Ineens ligt ie (weer) op de mat of krijg je een e-mail of brief. Met de vraag of je je gasmeterstand wilt doorgeven. Voor je jaarafrekening of je verhuizing bijvoorbeeld. Maar hoe werkt het ook alweer? Op deze pagina helpen we je met stappenplannen, tips en nuttige links.

Je gasmeterstand aflezen in drie simpele stappen

Als je bericht van ons krijgt om je meterstanden door te geven, heb je (nog) geen slimme gasmeter. Dan kunnen we nog niet op afstand je gasmeterstand aflezen. En dus vragen we aan jou om dat voor ons te doen. Zo kunnen we nauwkeurig je jaarafrekening voor je in orde maken. Het aflezen van je gas meterstand doe je gemakkelijk in een vier stappen.

 1. Ga naar de meterkast of kelderkast waar de gasmeter hangt.

 2. Zoek de teller met witte cijfers.

 3. Schrijf alleen de cijfers links vóór de komma op. De cijfers in het rode kader hebben we niet nodig. 
  Gas meterstand aflezen Vattenfall

Tip 1: Gebruik eventueel je smartphone

Maak in de meterkast met je smartphone een foto van je gasmeter. We adviseren dan om voor de zekerheid eentje met flits en eentje zonder flits te maken. Zo kun je altijd je gas meterstand gemakkelijk buiten de meterkast aflezen.

Tip 2: Bekijk eerst de verschillende meters

Weet je niet precies welke meter voor je gas is? Of moet je behalve je gas meterstand ook nog je stroom meterstanden door te geven? We hebben voor het gemak verschillende meters voor je op een rijtje gezet.

Doorgeven van je gasmeterstand

Je meterstanden doorgeven is heel gemakkelijk. Hieronder lees je in het kort de stappen.

 1. Pak je opnamenummer erbij
  Dat nummer staat in de brief of e-mail die je hebt gekregen van ons. Door dit speciale nummer weten we dat je standen bij jouw adres horen.

 2. Houd je meterstanden bij de hand
  Pak je smartphone foto's van de meters erbij. Of de kaart waarop je je gas meterstand en eventueel stroom meterstanden hebt geschreven.

 3. Stuur ons je opnamenummer en de meterstanden

  • Direct via ons online formulier.
   Die vind je via de link die je in de e-mail of brief krijgt. Dat is de snelste manier. Vul alle velden in en klik op Versturen.
  • Via onze chatbot Nina (met je Mijn Vattenfall account).
   Typ in het zoekvenster rechts bovenin "meterstanden doorgeven". Kies bij elke vraag wat van toepassing is voor jou. En geef zo stap voor je stap je standen door.

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op je persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Gas omrekenen naar kWh

Wil je gas vergelijken met stroom? Dat kan door de energiewaarde van een kuub gas ook uit te drukken in kWh. Net als stroom. De exacte factor achter de komma waarmee je dan moet rekenen, is volgens de Gasunie rekentool 9,77. Afgerond is 1 kuub gas dus ongeveer hetzelfde als 10 kWh stroom.

Meterstanden bij tariefswijziging

Een paar dagen voordat een tariefwijziging ingaat, ontvang je een oproep om je meterstanden door te geven. Als je tariefswijziging op 1 januari ingaat, geef je de meterstanden op 31 december door. 

Een paar dagen eerder of later kan ook. We nemen de standen dan niet 1 op 1 over, maar maken daarmee wel een nauwkeurige berekening. 

Meterstanden schatten

Geef je je meterstanden niet door na een oproep, dan schatten we je meterstanden op de datum van de tariefswijziging. We berekenen je verbruik dan op basis van geschatte meterstanden.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Deel deze pagina

Meer lezen rondom 'gas meterstand'