1. Home
 2. Gas
 3. Gas meterstand

Gas meterstand tips en stappenplannen

Ineens ligt ie (weer) op de mat of krijg je een e-mail of brief. Met de vraag of je je gasmeterstand wilt doorgeven. Voor je jaarafrekening of je verhuizing bijvoorbeeld. Maar hoe werkt het ook alweer? Op deze pagina helpen we je met stappenplannen, tips en nuttige links.

Je gasmeterstand aflezen in vier simpele stappen

Als je bericht van ons krijgt om je meterstanden door te geven, heb je (nog) geen slimme gasmeter. Dan kunnen we nog niet op afstand je gasmeterstand aflezen. En dus vragen we aan jou om dat voor ons te doen. Zo kunnen we nauwkeurig je jaarafrekening voor je in orde maken. Het aflezen van je gas meterstand doe je gemakkelijk in een vier stappen.

 1. Pak een pen en de meterstandenkaart of ander papier.

 2. Ga naar de meterkast of kelderkast waar de gasmeter hangt.

 3. Zoek de teller met witte cijfers.

 4. Schrijf alleen de cijfers links vóór de komma op. De cijfers in het rode kader hebben we niet nodig. 
  Gas meterstand aflezen Vattenfall

Tip 1: Gebruik eventueel je smartphone

Maak in de meterkast met je smartphone een foto van je gasmeter. We adviseren dan om voor de zekerheid eentje met flits en eentje zonder flits te maken. Zo kun je altijd je gas meterstand gemakkelijk buiten de meterkast aflezen.

Tip 2: Bekijk eerst de verschillende meters

Weet je niet precies welke meter voor je gas is? Of moet je behalve je gas meterstand ook nog je stroom meterstanden door te geven? We hebben voor het gemak verschillende meters voor je op een rijtje gezet.

Doorgeven van je gasmeterstand

Je meterstanden doorgeven is heel gemakkelijk. Hieronder lees je in het kort de stappen.

 1. Pak je opnamenummer erbij
  Dat nummer staat in de brief, e-mail of op de meterstandenkaart die je hebt gekregen van ons. Door dit speciale nummer weten we dat je standen bij jouw adres horen.

 2. Houd je meterstanden bij de hand
  Pak je smartphone foto's van de meters erbij. Of de kaart waarop je je gas meterstand en eventueel stroom meterstanden hebt geschreven.

 3. Stuur ons je opnamenummer en de meterstanden

  • Direct via ons online formulier.
   Die vind je via de link die je in de e-mail of brief krijgt. Dat is de snelste manier. Vul alle velden in en klik op Versturen.
  • Met de meterstandenkaart.
   Daar staat het opnamenummer al op. Vul met pen alleen nog even de meterstanden in en verstuur de kaart via de post.
  • Via onze chatbot Nina (met je Mijn-Vattenfall account).
   Typ in het zoekvenster rechts bovenin "meterstanden doorgeven". Kies bij elke vraag wat van toepassing is voor jou. En geef zo stap voor je stap je standen door.

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op jouw persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Gas omrekenen naar kWh

Wil je gas vergelijken met stroom? Dat kan door de energiewaarde van een kuub gas ook uit te drukken in kWh. Net als stroom. De exacte factor achter de komma waarmee je dan moet rekenen, is volgens de Gasunie rekentool 9,77. Afgerond is 1 kuub gas dus ongeveer hetzelfde als 10 kWh stroom. Wil je weten wat ongeveer het verschil is tussen de prijs van gas en stroom per kWh? Bekijk dan de voorbeeldberekening op onze gasprijs pagina bij veelgestelde vragen.

Meterstanden schatten bij tariefswijziging? 

Wil je niet dat we bij een tariefswijziging de meterstand schatten? Geef je meterstanden dan een dag voor de ingangsdatum door via Mijn Vattenfall. Dit doe je bij 'Mijn Termijnbedrag'. Als je tariefswijziging op 1 januari ingaat, geef je de meterstanden op 31 december door. 

Een paar dagen eerder of later kan ook. We nemen de standen dan niet 1 op 1 over, maar maken daarmee wel een nauwkeurige berekening. Dus stel: nieuwe tarieven gaan in per 1 januari en je geeft je tussentijdse standen op 3 januari door. Dan nemen we ze niet letterlijk over. Want dit zijn niet de standen van 31 december. Met de standen van 3 januari maken we dan een nauwkeurige berekening voor de standen voor 31 december. 

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Deel deze pagina

Meer lezen rondom 'gas meterstand'