Stroom en gas verbruik

Je stroom en gas verbruik kun je op verschillende manieren berekenen. We laten je graag zien hoe. Vervolgens kun je je stroom en gas verbruik vergelijken met vergelijkbare huishoudens.

Gemiddeld verbruik gas en stroom per jaar

Je gemiddelde verbruik van gas en stroom bepalen is een goed plan. Daarmee kun je uit laten rekenen wat je per maand betaalt voor je energie in huis. Wat het kost om je huis te verwarmen, televisie te kijken, je apparaten op te laden en te douchen bijvoorbeeld.

Verbruik gas en stroom berekenen doe je zo

  • Met de meterstanden of je jaarafrekening. Heb je nog een gewone meter, dan geef je elke 12 maanden zelf je meterstanden aan ons door. Je verbruik is het verschil tussen de getallen op de meters tussen het begin en het eind van die periode. Dat kun je zelf uitrekenen, of bekijken op je jaarrekening. We laten zien hoeveel kubieke meter gas en hoeveel kWh elektra je hebt verbruikt in die 12 maanden. Noteer deze twee getallen, trek ze van elkaar af en deel door 12 voor een gemiddeld verbruik per maand. In de warmere zomermaanden verbruik je natuurlijk wel minder dan in de winter.
  • Automatisch op je maandelijkse energierapport. Als we je met jouw toestemming je slimme meterstanden uitlezen, heb je altijd inzicht in je verbruik gas en stroom. Per jaar, per maand en zelfs per dag. Op je maandelijkse energierapport bijvoorbeeld. Vergelijk vooral ook je verbruik met vergelijkbare huishoudens. Met hetzelfde aantal bewoners (bij stroom) of hetzelfde type huis (bij gas). Verbruik je minder, dan ben je waarschijnlijk tevreden. Verbruik je meer, bekijk dan onze praktische bespaartips.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  

Lees meer over Altijd inzicht

Je termijnbedrag berekenen voor jouw stroom en gas verbruik

Zodra je je stroom en gas verbruik weet, kun je laten uitrekenen wat je per maand betaalt. Klik op onderstaande link 'Stel je energieproduct samen', vul je postcode in en je verbruik. Je geeft je voorkeuren op en krijgt dan een aanbod voor stroom en gas.

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/ of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen in Nederland, zoals wind en zon. Bekijk hier het stroometiket om te zien welke bronnen gebruikt worden voor onze stroom.

Gemiddeld verbruik gas en stroom 1 persoon

Het gemiddeld verbruik gas en stroom voor 1 persoon is een stuk lager dan dat van een gezin.

  1. Minder gas. Je verbruikt in je eentje minder gas om je huis te verwarmen dan een heel gezin. Dat gemiddelde gasverbruik bekijken we trouwens wel per type huis. Dus niet per persoon. In een flat verbruik je volgens het Nibud gemiddeld 810 m³ gas per jaar.
  2. Minder stroom. Je hebt minder stroom nodig voor licht en apparaten in huis. Volgens het Nibud verbruikt een eenpersoonshuishouden per jaar gemiddeld 1.750 kWh stroom.

Gemiddeld verbruik gas en stroom 2 personen

Met twee personen verbruik je niet standaard twee keer zo veel als één persoon. Het gemiddeld verbruik van stroom van 2 personen is 2.700 kWh. Dat is dus bijna 1.000 kWh meer dan iemand die alleen woont. Woon je met twee personen in een tussenwoning, dan verbruik je gemiddeld 1.090 m³ aan gas. Voor een hoekwoning is 1.280 m³ gas verbruiken heel normaal. (Bron: Nibud). Verbruik je veel meer? Dan adviseren we ons gratis bespaaradvies op maat

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Je krijgt een berichtje in de Energie-app als je verbruik de afgelopen maand hoger was dan in dezelfde maand het jaar daarvoor. We geven je daarbij slimme bespaartips. Zo kan je meteen actie ondernemen. 

Zo houd je grip

Gemiddeld verbruik gas en stroom 4 personen

Het gemiddeld verbruik gas en stroom van 4 personen is iets meer dan het dubbele van een eenpersoonshuishouden. Met voor vier personen gemiddeld 3.790 kWh stroom per jaar. Hoeveel gas je nodig hebt per jaar hangt af van het soort huis waarin je met zijn vieren woont. In een 2 onder 1 kap verbruik je als gezin gemiddeld 1.470 m³ gas en in een vrijstaand huis 1.960 m³ gas. (Bron: Nibud) Ligt je verbruik hoger en wil je er wat aan doen? We helpen je graag. Bekijk ons gratis bespaaradvies op maat voor een concreet plan met slimme bespaartips.

Gas en elektra aanbiedingen

Stroom en gas heb je nou eenmaal nodig. Dus wil je dat goed regelen en er daarna niet meer naar om kijken. Daar zorgen we voor. Bekijk zelf wat bij jou past en maak de juiste keuze. Ga naar energie aanvragen, vul je postcode in en check welk aanbod op jouw adres beschikbaar is.

Ben je al klant? Meld je aan voor Exclusief. Elke maand dat je klant van ons bent, krijg je punten. Zo spaar je voor cadeaus of korting op uitjes. Ook daar krijg je energie van.

Veelgestelde vragen

Hoeveel gas en stroom verbruiken 2 personen?

Volgens het Nibud is het gemiddeld verbruik van stroom van 2 personen 2.700 kWh per jaar. Dat is dus ongeveer 1.000 kWh meer dan iemand die alleen woont. Woon je met twee personen in een tussenwoning, dan is je jaarverbruik gemiddeld 1.090 m³ aan gas. Voor een hoekwoning is 1.280 m³ gas verbruiken heel normaal. Verbruik je veel meer? Dan adviseren we ons gratis bespaaradvies op maat.

Hoe krijg ik mijn gasverbruik omlaag?

We hebben alle bespaartips voor je op een rijtje gezet. Om besparen zo makkelijk mogelijk te maken en je gasverbruik zo snel mogelijk omlaag te krijgen.

Hoeveel gas verbruik je met koken op gas?

Volgens Milieu Centraal is koken gemiddeld 3% van je gasverbruik. Het meeste gas wordt gebruikt om je huis te verwarmen en om te douchen.

Meer lezen rond 'stroom gas verbruik'