1. Home
 2. Van het gas af

Van het gas af: dit betekent het

Nederland moet van het aardgas af in 2050. Je hoort er steeds meer over. En er zijn vragen. Wanneer gaan we van het gas af? En hoe? Moet ik zelf iets doen? Maar ook: is stoppen met aardgas wel nodig? Belangrijke vragen waarmee we je graag op weg helpen.

Nederland van het gas af in 3 vragen

We nemen afscheid van het fossiele aardgas, overal in Nederland. Maar we willen natuurlijk wel een warm huis, een warme werkplek en warm water. Dus ontwikkelen we nieuwe warmtebronnen en duurzame verwarmingstechnieken. De een kun je vandaag al toepassen. Voor de ander is eerst een aanpassing aan je huis nodig of moet je wachten op wat je gemeente gaat doen. Iedereen krijgt te maken met deze warmtetransitie. Daarom is het goed om stil te staan bij de volgende vragen:

Wanneer gaan we van het gas af?

De overheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Het doel is om al vóór 2030 ongeveer 1,5 miljoen bestaande woningen in Nederland te verduurzamen. In 2050 moet de gehele gebouwde omgeving in ons land klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat je vanaf dat moment niet meer met aardgas kunt koken en verwarmen.

Alle Nederlandse woningen van het gas af krijgen is een hele operatie, omdat op dit moment in zo'n 90% van alle woningen aardgas wordt gebruikt voor verwarmen, warm tapwater en koken.

Check wat je gemeente gaat doen

Je vraagt je misschien af: wanneer is mijn huis aan de beurt? Of: wanneer kan ik zelf stappen ondernemen? Dan is het goed om te weten dat elke gemeente een plan maakt. Daarin staat welke toekomstige verwarmingsoplossing er wordt verwacht voor elke wijk en wanneer dat ongeveer zal zijn

De plannen van de gemeenten moeten uiterlijk eind 2021 klaar zijn.

Waarom moet Nederland van het gas af?

Stoppen met aardgas is noodzakelijk. Daar zijn verschillende redenen voor:

 • Als je aardgas gebruikt, veroorzaak je CO2-uitstoot. Dit broeikasgas is de belangrijkste oorzaak voor klimaatverandering.
 • De voorraad aardgas is niet oneindig en raakt een keer op.
 • De aardgaswinning in Groningen veroorzaakt veel schade.

Stel, je vormt een gemiddeld Nederlands huishouden. Dan verbruik je ongeveer 1.200 m3 aardgas per jaar*. Dit veroorzaakt jaarlijks zo'n 2.300 kilo CO2 -uitstoot**. Dit getal gaat flink omlaag als je duurzaam gaat verwarmen.

Gezien de huidige brandstofemissiefactoren veroorzaak je met stadsverwarming al zo'n 57% minder CO2-uitstoot. Met een warmtepomp 30 tot 45%*. En met groen gas, gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals mest, slib en gft-afval, zorg je voor 61% minder CO2-uitstoot dan met aardgas. Bekijk ook de video over de klimaatverandering van de overheid.

* Bronnen: Milieu Centraal en CBS
** Bron: RVO

Hoe gaan we van het gas af?

Alle gemeenten in Nederland zijn dus volop bezig met hun warmteplannen. In die plannen staan verschillende alternatieven om je huis duurzaam te verwarmen. Je gemeente onderzoekt per wijk wat het betaalbaarste alternatief is. Naast de gemeenteplannen zijn er natuurlijk zelf ook dingen die je kunt doen. In grote lijnen zijn er drie mogelijkheden:

 • Warmtenet: van het gas af via je gemeente

  Nederland van het gas af | Meisje blaast in haar handen

  Woon je in de buurt van een warmtenet of heeft je gemeente plannen om dit aan te leggen? Laat je dan aansluiten op stadswarmte. Dit is gemakkelijk, veilig, betaalbaar, onderhoudsvrij en steeds milieuvriendelijker.

  Stadsverwarming
 • Warmtepomp: wek zelf je duurzame warmte op

  Hoe van gas af | Man en vrouw in woonkamer

  Woon je niet in de buurt van een warmtenet en heb je een goed geïsoleerd huis? Dan is een elektrische warmtepomp mogelijk de oplossing voor jou. Een warmtepomp haalt met een warmtewisselaar warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater.

  Warmtepomp
 • Groen gas: een natuurlijk alternatief voor aardgas

  Nu van gas af | Boer Evert in de wei

  Zijn een warmtenet of warmtepomp geen optie of wil je niet op de plannen van je gemeente wachten? Vervang dan jouw deel aardgas door groen gas. Dit is gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen, en je kunt gewoon koken en verwarmen zoals je gewend bent.

  Groen gas

Hoe maak ik mijn huis duurzaam?

Of je nu een koopwoning hebt of een huurhuis, alleen woont of met z’n zessen: je kunt nu al duurzame stappen zetten. Doe de Duurzaam Wonen Check: ontdek waarmee je kunt beginnen en hoe je kunt besparen.

Doe de check

Vragen en antwoorden over van het gas af

Welke gemeenten zijn al aardgasvrij?

Geen van de gemeenten in Nederland is al helemaal aardgasvrij. Wel heeft de Rijksoverheid 50 wijken aangewezen, verspreid over het land, die al aan de gang zijn gegaan om aardgasvrij te worden. Je kunt het zien als een oefening om erachter te komen welke aanpak goed werkt en welke minder. Het aantal proeftuinen, want zo heten die wijken, wordt de komende tijd nog verder uitgebreid.

Ik woon in een huurappartement. Kan ik evengoed van het gas af?

Als je je woning huurt, moet de verhuurder toestemming geven om de gasaansluiting weg te halen. In de praktijk zijn het vooral woningcorporaties die al plannen maken om hun woningen te verduurzamen en aardgasvrij te maken. Huur je bij een commerciële verhuurder, dan kun je natuurlijk altijd jouw ideeën over verduurzaming met je verhuurder bespreken.

Hoe kan ik goedkoop van het gas af?

Ga je van het aardgas af, dan zijn er altijd kosten aan verbonden. Wil je zonder ingrijpende investeringen duurzaam verwarmen? Dan is groen gas de gemakkelijkste en goedkoopste oplossing. Je kunt gewoon koken en verwarmen zoals je gewend bent. Je cv-ketel, cv-installatie, fornuis en radiatoren: alles kan blijven zoals het is.

Je huis isoleren helpt om te besparen, maar ook daar zijn kosten aan verbonden. Pas later levert deze investering je iets op: voordeel op je energierekening. Als je een woning huurt, moet je verhuurder die kosten maken en gaat misschien je huur omhoog. Een warmtenet heeft hoge aanlegkosten.

Toch kun je nu al aan de slag, want er zijn veel subsidiemogelijkheden voor het duurzamer maken van je huis. Doe de Duurzaam Wonen Check en ontdek welke eerste stappen jij kunt zetten en waar je subsidie voor kunt aanvragen.

Ik wil niet van het gas af. Is dat verplicht?

De overheid wil dat alle woningen en bedrijven stapsgewijs van het aardgas afgaan. Het is nu dus nog niet verplicht, maar het is wel de bedoeling dat er in 2050 niemand meer is die zijn huis nog met aardgas verwarmt. Wil je toch gas blijven gebruiken, dan kan dat natuurlijk: met groen gas