1. Home
  2. Gas
  3. Vastrecht

Vastrecht gas. Wat is dat precies?

Wat houdt vastrecht gas in en waarom betaal je deze kosten? En zijn netbeheerkosten en vaste kosten hetzelfde als vastrecht? In bijgaand artikel leggen we dit graag aan je uit. 

Wat is vastrecht gas?

De netbeheerder onderhoudt de kabels en leidingen waar de elektriciteit en gas doorheen gaat. Voor dit onderhoud en voor de huur van je gasmeter, betaal je iedere maand een vast bedrag. Het energiebedrijf brengt deze kosten in rekening en draagt de kosten weer af aan de netbeheerder.

Deze vaste kosten hebben verschillende namen maar de meest bekende zijn:

  • Vastrecht
  • Vaste leveringskosten
  • Netbeheerkosten
  • Netbeheer gas

Welke netbeheerder hoort bij jou?

Er zijn 7 netbeheerders in Nederland. De netbeheerder kun je niet kiezen want hij is gekoppeld aan de regio waar je woont. Op deze kaart kun je zien welke netbeheerders er zijn en in welke regio zij werken.

Wat betaal je voor vastrecht gas?

In 2020 betaalde je bij Liander voor vastrecht gas per jaar ongeveer 17 euro per maand. In 2021 is dit bedrag verhoogd met 2 euro. 

Update energietarieven

De oorlog in Oekraïne en de crisis met Rusland zorgen voor ongekend hoge prijzen op de energiemarkt. We houden je graag zo goed mogelijk op de hoogte van alle ontwikkelingen. Ook adviseren we je wat de slimste keuzes zijn in jouw situatie.

Lees verder

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Lees meer over gas