1. Thuis
  2. Gas
  3. Verbruik

Inzicht in je gemiddeld gasverbruik

Je gasverbruik neemt meestal het grootste deel van je energierekening in beslag. Het gasverbruik hangt vooral af van de grootte van je huis. En hoe goed je huis geïsoleerd is. Met Mijn Verbruik in Mijn Vattenfall weet je hoeveel gas je verbruikt. Bespaar door je gasverbruik te verminderen.

Gemiddeld gasverbruik

Misschien weet je niet precies hoeveel je gemiddelde gasverbruik is en wat het kost. Gebruik hiervoor onze rekentool op de pagina energie aanvragen. Selecteer je type huis en met hoeveel mensen je woont. We laten dan het gemiddelde gasverbruik per maand zien.

Je gasverbruik in de app en in Mijn Vattenfall

Daarnaast hebben we nog meer handige hulpmiddelen die inzicht geven in je gemiddelde gasverbruik. Daarvoor heb je een slimme gasmeter nodig die we dagelijks mogen uitlezen. Bekijk je werkelijke gasverbruik in Mijn Verbruik en op onze gratis Energie-app. Je kunt verder kijken wat vergelijkbare huishoudens verbruiken. 

Je gasverbruik per maand

Bekijk de hoogte van je gemiddeld gasverbruik per maand online. We helpen je met tips, tools en de Mijn Vattenfall app om je verbruik te verlagen.

Inzicht in je gasverbruik

Gemiddelde gasverbruik van een huishouden

Het gemiddelde gasverbruik per huishouden is 1.200 m3 per jaar, volgens het Nibud. Maar de verschillen tussen het gasverbruik van huishoudens zijn groot. Dat ligt onder andere aan het soort woning. Maar ook aan hoe hoog je je thermostaat zet: met een kamertemperatuur van 23 graden heb je maandelijks een hoger energieverbruik dan in een kamer van 19 graden.

Gasverbruik bijhouden

Besparen op gasverbruik levert je het meeste op. Als je weet waarvoor je het meeste gas gebruikt, dan kun je daar wat aan doen. We adviseren en helpen met oplossingen, zoals inzicht in je verbruik en kosten.

Bespaar op je energieverbruik

In Mijn Vattenfall en de Energie-app vind je allerlei slimme bespaartips. Hiermee maak je gratis je eigen bespaarplan. En je ziet direct je mogelijke besparing.

Maak je bespaarplan

Wat bepaalt de hoogte van je gasrekening?

De tarieven voor gas liggen hoger liggen dan de stroom tarieven. Daarom bestaat een groter deel van je energierekening uit gasverbruik. En het grootste deel van je gas gebruik je voor het verwarmen van je huis. De hoogte van je gasrekening hangt af van diverse factoren.

  • De grootte van je huis en het bouwjaar. In een volledig geïsoleerde nieuwbouwwoning hoef je minder te stoken dan in een huis van 1930 met spouwmuren en enkel glas.
  • Het aantal bewoners
  • Hoe hoog je de verwarming zet
  • Hoe vaak je stookt en doucht
  • Of je kookt op gas of inductie bijvoorbeeld
  • Het weer. Als de dagen korter en kouder worden, stook je meer. Daarom betekent een strenge winter meestal een hogere gasrekening.

Veelgestelde vragen over gasverbruik

Hoeveel gas verbruik je met douchen?

Bij het Nibud vind je meer informatie over de verbruik en kosten van gas bij wassen en douchen. Zo heeft het Nibud bijvoorbeeld berekend dat vijf minuten douchen in plaats van acht minuten, 15.000 liter warm water en 60 m3 per jaar bespaart.

Hoeveel gas verbruik je met koken?

Milieu Centraal heeft berekend dat je met koken op gas gemiddeld 37 m3 gas per jaar verbruikt. Misschien zit je denken aan overstappen op elektrisch koken. Lees er meer over op onze pagina over koken op inductie.

Hoeveel gas verbruik je per dag?

Een Nederlands huishouden verbruikt volgens het Nibud elk jaar gemiddeld 1.200 kuub (m3) gas. Deel je dat door 365 dagen, dan verbruik je gemiddeld 3,29 m3 gas per dag.

Een groot deel van je gasverbruik heeft te maken met verwarmen. In de winter en in de herfst verbruik je daarom per dag meer gas. In onze Energie-app en in Mijn Verbruik zie je je verbruik per dag en per maand.

Stadsverwarming

Als je stadsverwarming hebt, staat op je energierekening geen gasverbruik maar warmtegebruik (in gigajoules, GJ). Volgens Milieu Centraal is het gemiddelde warmteverbruik van huishoudens met stadsverwarming is zo'n 35 GJ per jaar. Dat is inclusief 6,6 GJ voor warm water.

Onze klimaatambitie

We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Lees wat ons plan is om onze afhankelijkheid van deze brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.

Ontdek onze klimaatambitie

Je gasverbruik berekenen met het Modelcontract

Met het Modelcontract Energie zie je wat een huishouden van twee personen gemiddeld per maand aan gas verbruikt. Het model maakt het makkelijk om je eigen gasverbruik te vergelijken, te meten en bij te houden. Je energiekosten berekenen

 

Kies ‘gewoon’ gas of groen gas

We leveren ook groen gas. Dit is een duurzamer alternatief voor aardgas. Het is gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals mest, slib en gft-afval. Hiermee kook en verwarm je zoals je gewend bent. We hebben groen gas in twee varianten: MixGroen Gas of PuurGroen Gas. Kies zelf hoe groen je 't wilt hebben.

Deel deze pagina

Lees meer over gas, water en licht