1. Home
 2. Gas
 3. Verbruik

Inzicht in je gemiddeld gasverbruik

Je gasverbruik neemt meestal het grootste deel van je energierekening in beslag. Het gasverbruik hangt vooral af van de grootte van je huis. En hoe goed je huis geïsoleerd is. Met Mijn Verbruik in Mijn Vattenfall weet je hoeveel gas je verbruikt. Bespaar door je gasverbruik te verminderen.

Gemiddeld gasverbruik

Misschien weet je niet precies hoeveel je gemiddelde gasverbruik is en wat het kost. Gebruik hiervoor onze rekentool op de pagina energie aanvragen. Selecteer je type huis en met hoeveel mensen je woont. We laten dan het gemiddelde gasverbruik per maand zien.

Je gasverbruik in de app en in Mijn Vattenfall

Daarnaast hebben we nog meer handige hulpmiddelen die inzicht geven in je gemiddelde gasverbruik. Daarvoor heb je een slimme gasmeter nodig die we dagelijks mogen uitlezen. Bekijk je werkelijke gasverbruik in Mijn Verbruik en op onze gratis Energie-app. Je kunt verder kijken wat vergelijkbare huishoudens verbruiken. 

Prijsplafond: zo gaat het eruit zien

Per 1 januari 2023 komt er een prijsplafond. Dit houdt in dat je over je basisverbruik een lager tarief betaalt. Dit tarief is bij iedere energieleverancier gelijk. Verbruik je meer dan het basisverbruik, dan betaal je daarvoor het markttarief. Het prijsplafond zorgt er zo voor dat het basisverbruik voor veel mensen betaalbaarder wordt.   

Lees hier wat dit betekent voor jou

Gemiddelde gasverbruik van een huishouden

Het gemiddelde gasverbruik per huishouden is 1.239 m3 per jaar, volgens Milieu Centraal. Maar de verschillen tussen het gasverbruik van huishoudens zijn groot. Ongeveer een op de vijf huishoudens gebruikt minder dan 1.000 m3; een op de zes huishoudens gebruikt meer dan 2.400 m3.

Heb je kinderen, dan is hun leeftijd van invloed op het gasverbruik. Je actieve sportende pubers douchen liever niet op de sportclub, maar thuis. Met een kamertemperatuur van 23 graden heb je maandelijks een hoger energieverbruik dan in een kamer van 19 graden.

Gasverbruik bijhouden

Besparen op gasverbruik levert je het meeste op. Als je weet waarvoor je het meeste gas gebruikt, dan kun je daar wat aan doen. We adviseren en helpen met oplossingen die inzicht geven. Zo helpen we gasverbruik te verlagen.

Je gasverbruik per maand

Bekijk de hoogte van je gemiddeld gasverbruik per maand online. We helpen je met tips, tools en de Mijn Vattenfall app om je verbruik te verlagen.

Inzicht verlaagt gasverbruik

Wat bepaalt de hoogte van je gasrekening?

De tarieven voor gas liggen hoger liggen dan de stroom tarieven. Daarom bestaat een groter deel van je energierekening uit gasverbruik. En het grootste deel van je gas gebruik je voor het verwarmen van je huis. De hoogte van je gasrekening hangt af van diverse factoren.

 • De grootte van je huis en het bouwjaar. In een volledig geïsoleerde nieuwbouwwoning hoef je minder te stoken dan in een huis van 1930 met spouwmuren en enkel glas.
 • Het aantal bewoners
 • Hoe hoog je de verwarming zet
 • Hoe vaak je stookt en doucht
 • Of je kookt op gas of inductie bijvoorbeeld
 • Het weer. Als de dagen korter en kouder worden, stook je meer. Daarom betekent een strenge winter meestal een hogere gasrekening.

Veelgestelde vragen over gasverbruik

Hoeveel gas verbruik je met douchen?

Volgens het Nibud is de minimale prijs van een douchebeurt € 0,33 met een gasboiler. En € 0,43 als je een elektrische boiler hebt. Dat is inclusief gas én water.

Als je negen minuten onder de douche staat, kost dat gemiddeld 65 liter warm water. Door maar vijf minuten te douchen, kun je al gauw vijftienduizend liter warm water per jaar besparen. Volgens het Nibud scheelt je dat per jaar € 70 (prijspeil 2021). Je kunt nog meer besparen door te kiezen voor een waterbesparende douchekop.

Hoeveel gas verbruik je met koken?

Milieu Centraal heeft berekend dat je met koken op gas gemiddeld 37 m3 gas per jaar verbruikt. Misschien zit je denken aan overstappen op elektrisch koken. Lees er meer over op onze pagina over koken op inductie.

Hoeveel gas verbruik je per dag?

Een Nederlands huishouden verbruikt volgens Milieu Centraal elk jaar gemiddeld 1.239 kuub (m3) gas. Deel je dat door 365 dagen, dan verbruik je gemiddeld 3,39 m3 gas per dag. Een groot deel van je gasverbruik heeft te maken met verwarmen. In de winter en in de herfst verbruik je daarom per dag meer gas. In onze Energie-app en in Mijn Verbruik zie je je verbruik per dag, per week.

De verschillen tussen soorten huizen en huishoudens zijn wel groot. Als je in je eentje in een kleine, goed geïsoleerde flat woont, verbruik je veel minder gas. Gemiddeld 620 m3. Woon je met twee of meer personen in een oudere vrijstaand huis of 2 onder 1 kap? Dan is je verbruik misschien wel 1940 m3 per jaar.

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

 1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
 2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
 3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

Stadsverwarming

Als je stadsverwarming hebt, staat op je energierekening geen gasverbruik maar warmtegebruik (in gigajoules, GJ). Volgens Milieu Centraal is het gemiddelde warmteverbruik van huishoudens met stadsverwarming is zo'n 35 GJ per jaar. Dat is inclusief 7 GJ voor warm water.

Je gasverbruik berekenen met het Modelcontract

Met het Modelcontract Energie zie je wat een huishouden van twee personen gemiddeld per maand aan gas verbruikt. Het model maakt het makkelijk om je eigen gasverbruik te vergelijken, te meten en bij te houden. Je energiekosten berekenen

 

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Kies ‘gewoon’ gas of groen gas

Vanaf nu kun je niet alleen voor je stroom, maar ook voor je gas een duurzame keuze maken. Naast 'gewoon' aardgas leveren we nu ook groen gas. Met groen gas kun je koken en verwarmen zoals je gewend bent. Maar dan duurzaam. Je bepaalt zelf hoe groot je duurzame stap is. Wat kies je: MixGroen Gas of PuurGroen Gas?

Deel deze pagina

Lees meer over energie