1. Home
  2. Gas
  3. Prijs van gas

Zo zit de gasprijs in elkaar

De gasprijs bestaat uit vier onderdelen. We vertellen je graag hoe we onze gasprijs hebben opgebouwd. We geven ook antwoord op andere veelgestelde vragen over de prijs van gas. Zoals hoeveel gas kost per kubieke meter.

De prijs van gas

De prijs van gas bestaat uit vier onderdelen. Dat zijn de gasprijs per kubieke meter, vaste leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw. Dat maakt het vergelijken van gasprijzen een stuk makkelijker. En je krijgt inzicht in de prijs van gas.

1. De gasprijs per kubieke meter

Je betaalt per kubieke meter, ook wel: mgenoemd. Dat zijn je variabele leveringskosten. Verbruik je meer, dan moet je ook meer betalen.

2. Vaste leveringskosten

Verder betaal je vaste leveringskosten, ongeacht hoeveel gas je gebruikt. Die kosten verschillen per leverancier.

3. Netbeheerkosten

De netbeheerder rekent netbeheerkosten voor de aanleg en het onderhoud van de gasleidingen naar je meterkast. Ook de huur van je meter in je meterkast zit in die prijs. De netbeheerkosten staan op je energierekening en betalen we daarna door aan de netbeheerder.

4. Overheidsheffingen en btw

Tot slot bepaalt de overheid de overheidsheffingen en btw. Ook deze kosten staan op je energierekening. We betalen die kosten door aan de overheid.

Wat we nu weten over het prijsplafond in 2023

In 2023 komt er een prijsplafond voor energie. Dat betekent dat je tot een bepaald verbruik een maximumtarief betaalt. We vertellen je graag wat dit betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond
Energieadvies: we helpen je met gas kiezen

Energieadvies: gas aanvragen

  • Vul je postcode in
  • Kies voor gas en eventueel stroom
  • Zie meteen wat je betaalt

Veelgestelde vragen over de prijs van gas

Wat is de prijs gas per kuub/m3?

De gemiddeld prijs gas per kuub / m3 bedraagt sinds 1 juli 2021 volgens het Nibud 86,76 eurocent per m3.

Wat is het verschil in prijs tussen groen gas en niet-groen gas?

Groen gas is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Bij ons kun je kiezen uit twee varianten. PuurGroen Gas is gemaakt van 100% groen gas: daarmee maak je een grote stap op weg naar fossielvrij verwarmen. MixGroen Gas bevat 10% groen gas, aangevuld met aardgas. Voor een gemiddelde meerprijs van € 1,95* per maand heb je al MixGroen Gas. Voor gemiddeld € 19,50* per maand extra vergroen je je hele gasverbruik met PuurGroen Gas. 

Hoe zit het met de prijs van gas vergeleken met elektriciteit?

Zoek je het verschil tussen de prijs van gas en stroom? Daar is een rekensom voor. Eén kuub gas staat namelijk gemiddeld voor ongeveer 10 kWh energie. 

Voor gas betaalde je in de eerste helft van 2021 gemiddeld € 0,79 per kuub. Voor stroom betaalde je gemiddeld € 0,22 per kilowattuur. Deel je de gasprijs per kuub door 10, dan kom je afgerond op € 0,08 per kWh voor gas. Dat is per kilowattuur goedkoper dan de € 0,22 per kilowattuur stroom.

In totaal betaal je meestal wel meer aan gas dan aan stroom. Volgens Milieu Centraal verbruikt een gemiddeld gezin € 600 aan stroom en € 980 aan gas per jaar. Daar komen de vaste kosten aan je energiebedrijf en de netbeheerder nog bij.

Heb ik hogere gaskosten door mijn cv-ketel (verwarmingsketel)?

Je gasprijs is een breed begrip. Zo is de prijs van gas per m3 van invloed op je totale gaskosten. Daarnaast adviseren we om te kijken waarmee je het meeste gas verbruikt. Volgens Milieu Centraal bepaalt het verwarmen van je huis gemiddeld 80% van je totale gaskosten per jaar. Je kunt er op twee manieren op besparen. De eerste manier is je huis beter isoleren. Dan verlies je geen warmte en hoef je minder te 'stoken' voor een aangename temperatuur. Dat is wel zo prettig. De tweede manier is kiezen voor een zuinige cv-ketel of verwarmingsketel. Dan verbruik je minder gas voor hetzelfde resultaat. Volgens Milieu Centraal verbruikten gezinnen tussen 2010 en 2018 gemiddeld 20% minder gas.

Kun je beter kiezen voor een vaste prijs of variabele prijs gas?

Moet je gaan voor een vaste prijs gas of een variabele prijs voor je gas? Met een vaste prijs voor je gas, betaal je steeds dezelfde prijs per kuub. Zo lang je je vaste contract hebt. Kies je voor een variabele prijs, dan kan de prijs na zes maanden wijzigen. We adviseren je na te denken of dat 'risico' bij je past. De prijzen kunnen theoretisch dalen, maar ook stijgen. Zo stegen de gasprijzen per 1 juli 2021 met gemiddeld 8% ten opzicht van de eerste helft van 2021. Wat je ook kiest, energie besparen heeft altijd zin. We helpen je graag met inspiratie en tips om te besparen op je gasverbruik. Zo draag je ook een steentje bij aan ons doel om fossielvrij leven mogelijk te maken. Bekijk vooral onze tips voor zuiniger verwarmen, douchen en koken.

Wat was de regiotoeslag gas?

Vroeger betaalde je voor het vervoer van aardgas in Nederland regiotoeslag gas. Dit betaalde je aan ons als energieleverancier en wij weer aan je netbeheerder. Hoe verder van Groningen verwijderd, hoe hoger de regiotoeslag. Deze regiotoeslag is in 2020 afgeschaft.

Meer informatie over gas