1. Thuis
  2. Gas
  3. Goedkoop gas

Veelgestelde vragen over goedkoop gas

Veel mensen vragen zich af hoe goedkoop gas (nog) is en of en wanneer gas goedkoper is dan stroom. Dit artikel vertelt je daar meer over.

Wat is goedkoper, gas of stroom?

De prijs van gas en stroom vergelijken, is bijna net zoiets als appels en peren vergelijken. Er bestaat wel een technische omrekenfactor van kuub naar kWh. Maar zo op zichzelf, zegt dat cijfer voor jou als consument eigenlijk niets.

Vergelijk de verbruikskosten per toepassing in huis

Veel interessanter is of bepaalde apparaten in je huis goedkoper op gas of op stroom draaien. Dat kun je pas vergelijken als je weet wat je verbruikskosten nu zijn en hoe zuinig het apparaat is dat je wilt vergelijken. Een paar voorbeelden:  

  • Koken op een gasfornuis of inductie
  • Verwarmen met cv-ketel of elektrisch 
  • Douchen met water uit een gasboiler of elektrische boiler

Bekijk de totale kosten op je energierekening

Het is ook interessant om op je jaarrekening te kijken hoeveel je nu per jaar aan gas en stroom betaalt. Én of je onder het prijsplafond valt. Met het prijsplafond betaal je voor je energie niet meer dan het plafondtarief dat door de overheid is vastgesteld.

Met het prijsplafond betaal je in 2023:

  • € 1,45 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas
  • € 0,40 per kWh voor de eerste 2.900 kWh stroom
  • € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte

De plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. Verbruik je meer dan het verbruiksplafond? Dan betaal je hiervoor het tarief van je energiecontract.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik maximaal het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

´╗┐Wordt gas goedkoper of duurder?

Of gas goedkoper of duurder wordt de komende tijd, is niet met zekerheid te zeggen. We adviseren je om het nieuws hierover goed te volgen. De algemene verwachting is dat belasting op gas de komende jaren stijgt, omdat Nederland in 2050 van het gas af moet zijn.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  

Lees meer over Altijd inzicht

Hoe kun je goedkoop gas vergelijken?

Goedkoop gas vergelijken kan op verschillende manieren. Om te beginnen moet je eerst weten hoeveel gas je per jaar gemiddeld verbruikt. Zoek je gemiddelde gasverbruik op je jaarrekening, in de Energie-app of in Mijn Vattenfall. Dit verbruik vul je dan in op bijvoorbeeld energievergelijkingssites. Bekijk ook het Modelcontract om te vergelijken met andere leveranciers.

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Is groen gas goedkoper of duurder?

Groen gas heeft dezelfde eigenschappen als aardgas, maar is duurzamer. Het wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Denk aan mest, slib, groente- fruit- en tuinafval (gft). Maar ook aan voedselresten van restaurants en de voedselindustrie. Tijdens een proces van vergisting, zetten bacteriën dit afval om tot biogas. Dit biogas wordt gezuiverd, gedroogd en bewerkt tot groen gas. Als je kiest voor groen gas, vervang je daarmee een deel van het aardgas in ons gasnet en zet je een stap richting fossielvrij leven. Met het gebruik van groen gas stoot je minder CO2 uit dan met aardgas.

Groen gas is wel duurder dan aardgas. Je kunt bij ons kiezen tussen 100% PuurGroen Gas en MixGroen Gas. Dat is 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Meer informatie over groen gas

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Meer over gas