1. Home
  2. Gas
  3. Goedkoop gas

Veelgestelde vragen over goedkoop gas

Veel mensen vragen zich af hoe goedkoop gas (nog) is en of en wanneer gas goedkoper is dan stroom. Dit artikel vertelt je daar meer over.

Duidelijkheid over ingangsdatum nieuwe tarieven

Je ontvangt van ons altijd een persoonlijk bericht als je tarief wijzigt. We proberen je 30 dagen voor je nieuwe tarieven ingaan te informeren. Bij de tariefswijziging van 1 oktober is dat niet voor al onze klanten gelukt. In de media hoor je hierover verschillende berichten. We geven je nu alvast duidelijkheid.

Lees hier wat dit betekent voor jou

Wat is goedkoper, gas of stroom?

Zomaar de prijs van gas en stroom vergelijken, is bijna net zoiets als appels en peren vergelijken. Er bestaat wel een technische omrekenfactor van kuub naar kWh. Maar zo op zichzelf, zegt dat cijfer voor jou als consument eigenlijk niets.

Vergelijk de verbruikskosten per toepassing in huis

Veel interessanter is of bepaalde apparaten in je huis goedkoper op gas of op stroom draaien. Dat kun je pas vergelijken als je weet wat je verbruikskosten nu zijn en hoe zuinig het apparaat is dat je wilt vergelijken. Een paar voorbeelden:  

  • Koken op een gastoestel of inductie
  • Verwarmen met cv-ketel of elektrisch 
  • Douchen met water uit een gasboiler of elektrische boiler

Bekijk de totale kosten op je energierekening

Het is ook interessant om op je jaarrekening te kijken hoeveel je nu per jaar aan gas en stroom betaalt. Volgens Milieu Centraal verbruik je als gemiddeld gezin in 2021 ongeveer € 600 aan stroom en € 980 aan gas. Daarbij zijn de vaste kosten en de vermindering energiebelasting niet meegenomen.

´╗┐Wordt gas goedkoper of duurder?

Of gas goedkoper of duurder wordt de komende tijd, is niet met zekerheid te zeggen. We adviseren je om het nieuws hierover goed te volgen. Er zijn verschillende redenen waarom de gasprijs flink is gestegen in het najaar van 2021. Verder is de algemene verwachting dat belasting op gas de komende jaren in ieder geval stijgt. Omdat Nederland in 2050 van het gas af moet zijn.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. Wij zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  Zo zie je meteen de resultaten van je besparingen.

Lees meer over Altijd inzicht

Hoe kun je goedkoop gas vergelijken?

Goedkoop gas vergelijken kan op verschillende manieren. Het handigste is om te beginnen met het bepalen hoeveel gas je per jaar gemiddeld verbruikt. Zoek je gemiddelde gasverbruik op je jaarrekening, in de Energie-app of in Mijn Vattenfall.

  1. Bereken je (nieuwe) maandbedrag bij Vattenfall via de knop energie aanvragen
  2. Bekijk het Modelcontract om te vergelijken met andere leveranciers
  3. Bezoek eventueel een energievergelijkingssite
Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Kies voor onze groene stroom, Groen uit Nederland. En kies voor gas of ga voor duurzamer, zoals MixGroen Gas. Vertel ons wat je wensen zijn, dan helpen wij je met de energie die bij je past.

Is groen gas goedkoper of duurder?

Groen gas komt niet uit de grond zoals aardgas. Het wordt duurzaam geproduceerd van 100% natuurlijke grondstoffen. Denk aan mest, slib, groente- fruit- en tuinafval (gft). Maar ook aan voedselresten van restaurants en de voedselindustrie. Tijdens een proces van vergisting, zetten bacteriën dit afval om tot biogas. Dit biogas wordt gezuiverd, gedroogd en bewerkt tot groen gas. Als je kiest voor groen gas, vervang je daarmee een deel van het aardgas in ons gasnet. Dat scheelt CO2-uitstoot en je zet zo een stap richting fossielvrij leven.

Groen gas is wel duurder dan aardgas. Je kunt bij ons kiezen tussen 100% PuurGroen Gas en MixGroen Gas. Dat is 10% groen gas, aangevuld met aardgas. We hebben voor een gemiddeld verbruik van 1200 kuub gas per jaar de prijsverschillen op een rijtje gezet.

Vattenfall over koken op inductie

Is elektrisch koken goedkoper dan op gas koken?

Eigenlijk is op dit moment koken op gas altijd nog net iets goedkoper dan elektrisch koken. Maar bij een stijgende gasprijs wordt het wel steeds interessanter. En de komende jaren gaan we in Nederland geleidelijk van het gas af. Dus is je gasstel stuk of ben je bezig met een nieuwe keuken? Kies dan wel gelijk voor elektrisch koken en het liefst voor koken op inductie. We helpen je graag met inspiratie over nog meer besparen in de keuken. Bekijk daarvoor onze gouden keukentips.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Meer over gas