Energielabel checken

Energielabel checken

Wil je een energielabel checken van jouw eigen woning of een woning die je gaat kopen of huren? Dat kan eenvoudig online. Je hoeft alleen jouw adres in te vullen en krijgt direct het energielabel van de woning te zien. Handig toch? Sinds 2015 heeft elke woning op z'n minst een voorlopig energielabel.

Waarom een energielabel checken?

Het energielabel van een woning laat een koper of huurder in één oogopslag zien hoe energiezuinig de woning is. De overheid wil er met dit energielabel voor zorgen dat huiseigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Bijvoorbeeld de installatie van een zuinige cv-ketel of het plaatsen van zonnepanelen. Sinds 2008 is het bij elke woningoverdracht verplicht een energielabel te overhandigen. Als je wil weten hoe energiezuinig jouw eigen huis wordt ingeschat, dan kan je zelf het (voorlopige) energielabel checken. 

Energielabel checker maakt het je makkelijk

Wil je een energielabel checken? Met de energielabel checker op zoekuwenergielabel.nl gaat dat heel eenvoudig. Je vult jouw adres in en de energielabelcheck wordt binnen een paar seconden uitgevoerd. Zo zie je meteen wat het (voorlopige) energielabel van een woning is. De energielabel checker is gemaakt door de overheid. Bij het toekennen van een voorlopig energielabel is gekeken naar de volgende kenmerken:

 • Type huis
 • Grootte
 • Bouwjaar

Je kunt een voorlopig energielabel definitief maken door een energielabel aan te vragen. Tijdens jouw aanvraag wordt er uitgebreider gevraagd naar de 10 kenmerken die jouw energielabel bepalen. 

10 kenmerken die jouw energielabel bepalen

 1. Bouwjaar van de woning
 2. Woningtype (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning)
 3. Soort glas
 4. Gevelisolatie
 5. Dakisolatie
 6. Vloerisolatie
 7. Soort verwarming
 8. Soort warmwatervoorziening
 9. Ventilatiesysteem
 10. Zonnepanelen en zonneboiler

Zoek je oplossingen om jouw energielabel te verbeteren? Goede isolatie, een zuinige ketel en het laten plaatsen van zonnepanelen zorgen ervoor dat jouw huis energiezuiniger wordt.

Check het energielabel van een gebouw

Zoek je het energielabel van een kantoor, winkelpand of school? Ook van gebouwen kan je het energielabel checken. Het kan dan gaan om een:

 • Kantoor
 • School of universiteit
 • Bibliotheek
 • Restaurant
 • Sporthal
 • Winkel

Welk energielabel heeft mijn huis? Check het direct

Wil je weten: welk energielabel heeft mijn huis? Het energielabel van jouw woning zoeken kan alleen via de overheid. Na het checken van het energielabel van jouw huis, kan het zijn dat je het definitief wilt maken of wilt vernieuwen. Wij vertellen je graag hoe je dat doet. Met jouw DigiD kan je een definitief energielabel online aanvragen. Een deskundige controleert tijdens het aanvraagproces jouw gegevens. Dit is bijvoorbeeld een makelaar, energieadviseur of bouwtechnisch specialist. Goed om te weten: je kunt zelf uit een lijst van erkend deskundigen iemand kiezen.

Nadat de deskundige jouw aanvraag met bewijs goedkeurt, krijg je het energielabel van de woning in jouw mailbox. Ook wordt het energielabel geregistreerd in de officiële database op zoekuwenergielabel.nl zodat het altijd op te vragen is. Wel zo prettig.

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij jouw wensen past en stel direct jouw energieproduct samen.

Meer weten over energie?

Interessant artikel?