Energielabel A zorgt dat je energiezuinig kunt wonen

Met energielabel A is je huis energiezuinig. Een huis met een A-label bespaart je geld, is comfortabeler en ook beter voor het milieu. Energielabel A is het ‘groenste’ label dat je huis kan krijgen.

Wat betekent energielabel A?

Het energielabel A staat gelijk aan ‘zeer laag energieverbruik’ en is het groenste energielabel dat er is. In je huis met energielabel A is dus op allerlei manieren gedacht aan het besparen van energie. Misschien heb je zonnepanelen en heb je gezorgd voor isolatie in huis. Of zorgt een warmtepomp voor verwarming in plaats van een cv-ketel. 

Energielabel A

Dit zijn de voordelen van energielabel A

  • Je hebt een energiezuinig huis en dus een lagere energierekening. Je draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot. Dit is goed voor het milieu. Helemaal als je dan ook nog eens extra verantwoord energie verbruikt.
  • Volgens onderzoek van de Tilburg Universiteit brengt een energielabel A huis meer op bij verkoop. Omdat de energiekosten per maand lager zijn. Deze zogenaamde groene premie varieert tussen de 3% en 6% van de verkoopprijs van eengezinswoningen.
  • Een energielabel A huis is goed geïsoleerd en zorgt voor een comfortabele leefomgeving. Door goede isolatie blijft je huis in de winter lekker warm.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Energielabel A kan je een korting op je hypotheek opleveren

Diverse banken geven korting op je hypotheek als je huis energielabel A heeft. Duurzaamheidskorting heet dat. Zo geeft ABN Amro 0,15% korting op de hypotheekrente voor een energielabel A huis. Op de website van de Consumentenbond zie je een overzicht van alle hypotheekverstrekkers en hun kortingen.

Wat is het verschil tussen energielabel A en A+++?

Het verschil in energielabels zit in de hoeveelheid fossiele energie die je huis gebruikt. Bij die berekening speelt ook je woonoppervlak een rol. Een 'gewoon' energielabel A is al behoorlijk zuinig. Een huis met A+++ verbruikt nog maar een derde fossiele energie van A. En energielabel A++++ is volledig duurzaam. Hieronder lees je de maximale hoeveelheid kWh/m² fossiele energie per jaar per type energielabel A (bron: energielabel.nl).

Energielabel kWh/m²
A 160
A + 105
A ++ 75
A +++ 50
A ++++ 0

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Hoe zorg je dat je huis een energielabel A krijgt?

Vul op de website verbeterjehuis.nl een paar vragen in en maak online een gratis schatting van jouw huidige energielabel. Je ontvangt direct tips die bij jouw woonsituatie passen. Door deze tips te volgen werk je naar een hoger energielabel toe. In dit artikel vind je een handig overzicht met maatregelen.

Hoe zit dat met energielabel A, de EPC en BENG?

Een energielabel kun je aanvragen voor elke type huis, ook oudere huizen. EPC staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt. Het stelde speciale eisen aan duurzaamheid en energiebesparing bij nieuwbouw. De EPC van nieuwbouw mocht sinds 2015 nog maar factor 0,4 zijn van een gemiddeld nieuwbouwhuis uit 1990.

EPC is vervangen door BENG

Per 1 januari 2021 is de EPC vervangen door BENG. Dat staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Bij BENG zijn de duurzaamheidseisen opgesplitst in 3 factoren.

  1. Kwaliteit van de schil van het huis (isolatie, soort glas en kierdichting)
  2. Totaal benodigde fossiele (primaire) energie
  3. Aandeel hernieuwbare energie

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Veelgestelde vragen over energielabels

Wanneer moet ik een energielabel definitief maken?

Het is pas verplicht een definitief energielabel te overhandigen als je je huis gaat verhuren of verkopen. Als je nog aanpassingen doet waarmee je huis energiezuiniger wordt, moet je misschien nog even wachten. Maar we adviseren je niet te lang te wachten met je energielabel aanvragen. Omdat tegenwoordig een deskundige langs moet komen, kan je aanvraag langer duren. Houd voor de zekerheid rekening met minimaal 3 weken. En vraag vooraf bij je expert naar keuze naar de exacte doorlooptijd.

Wat kost een definitief energielabel aanvragen?

Bij een definitief energielabel betaal je voor de erkend deskundige die langs komt en je huis controleert. De kosten voor een definitief energielabel verschillen per deskundige. Je kiest de deskundige zelf. En bepaalt dan ook zelf wat een definitief energielabel je kost.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig.

Wat is mijn energielabel?

Je vind je energielabel terug op de website energielabel.nl van Milieu Centraal.

Deel deze pagina

Lees meer over gas, water en licht