1. Home
  2. Energielabels
  3. Energielabel G

Energielabel G

Je huis krijgt het energielabel G als het enorm onzuinig is. Als je bijvoorbeeld nog ramen met enkel glas hebt en veel tocht. Dan verlies je onnodig een hoop warmte en moet je extra 'stoken' om het warm te houden. Dat betekent een (te) hoge energierekening.

Wat betekent energielabel G?

Energielabel G is voor de minst energiezuinige huizen. Voor huizen met een zeer hoog energieverbruik van meer dan 380 kWh/m² woonoppervlakte per jaar. Dat getal geeft aan dat er veel fossiele energie (zoals aardgas) nodig is om het huis te verwarmen. Welk energielabel jouw huis verdient, bepaalt een energieadviseur. Die komt langs en beoordeelt je huis onder andere op deze tien kenmerken. Huizen met energielabel A zijn zeer energiezuinig. De meeste huizen in Nederland hebben energielabel C.

Je energielabel G huis verspilt veel energie

Energielabel G huizen hebben dus een zeer hoog energieverbruik. Dat komt meestal omdat er geen of weinig isolatie is en vaak nog enkel glas. Zo komt er sneller kou in je huis. En verdwijnt veel warmte via muren, deuren en raamkozijnen. Je stookkosten zijn daardoor hoger. Bovendien voelt een tochtig huis ook niet echt comfortabel. Woon je in een huis met energielabel G? Dan adviseren we je om snel energiebesparende maatregelen te nemen. Een kleine stap kan al veel schelen. Zoals tochtstrips. Lees hier meer over gas besparen.

Waarom moet je juist bij energielabel G energie besparen?

  • Je verbetert je comfort en energierekening
    Je merkt snel resultaat van je aanpassingen. Je huis voelt al snel comfortabeler aan. En je stookkosten gaan stapje voor stapje omlaag. Dat is voordeliger voor je portemonnee.

  • Je vergroot je kansen bij verkoop
    Huizen met energielabel F of G staan gemiddeld een maand langer te koop dan huizen met een beter energielabel. Dat blijkt uit onderzoek van de Tilburg Universiteit. En ze brengen bij verkoop ook duizenden euro's minder op. Dus ben je van plan om je huis binnenkort te verkopen? Dan is het slim om nu nog te investeren in het energiezuiniger maken van je huis. Dat verdien je terug omdat je daarna een hogere prijs voor je huis kunt vragen.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Hoe kun je je huis met energielabel G verbeteren?

Er zijn veel energiebesparende maatregelen beschikbaar om je huis energiezuiniger te maken. Van kleine aanpassingen als tochtstrips en radiatorfolie tot grotere klussen als isolatie van je buitenmuren. Ieder huis is weer anders, dus kijk wat jouw huis nodig heeft. Vul de test in op verbeterjehuis.nl. Zo maakt de overheid het besparen van energie gemakkelijk voor je. Of doe onze Duurzaam Wonen Check. Na afloop van de test ontvang je direct een overzicht van energiebesparende maatrelen die bij je eigen woonsituatie passen. Onze deskundigen inspireren je ook graag met deze bespaartips.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Veelgestelde vragen

Zit er verschil tussen een energielabel G huurwoning of eigen woning?

Nee, er zit eigenlijk geen verschil tussen een huurwoning of eigen woning. In beide gevallen moet je vragen naar het energielabel voordat je de overeenkomst tekent. De huidige eigenaar van het huis is verplicht die te laten zien.

Bij een huurhuis kan de eigenaar zorgen voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie. Als huurder zou je wel vast kunnen beginnen met kleine maatregelen zoals radiatorfolie plaatsen. Vooral voor je eigen comfort. Heb je een koophuis, dan maak je zelf alle keuzes rondom energie besparen.

Is je huis verbeteren van G naar A haalbaar?

We waarderen het natuurlijk als je energie besparen serieus neemt. Maar de stap van een energielabel G naar A is wel een hele grote stap. Dan moet je echt heel veel energiebesparende maatregelen tegelijkertijd nemen. Eventueel kun je het in stappen aanpakken. De meeste huizen in Nederland hebben energielabel C. Je huis van G naar C verbeteren is al een hele mooie eerste stap.

Wat zijn de maandelijkse kosten met energielabel G?

Hoeveel je maandelijkse kosten precies zijn, hangt af van het type en de grootte van je huis. Op je jaarafrekening in Mijn Vattenfall en in de Energie-app kun je zien hoeveel gas en stroom je precies gebruikt. Hoe meer je verbruikt, hoe hoger je totale kosten. Dat heeft ook invloed op je maandelijkse termijnbedrag. Als je energie gaat besparen, kun je je termijnbedrag waarschijnlijk wel naar beneden bijstellen. Ontvang je maandelijks van ons een energierapport? Bekijk dan ook of je meer of minder verbruikt dan vergelijkbare huizen. Dat levert je vast inspiratie op om te gaan besparen.

Meer lezen over energielabels