Je huis duurzamer verwarmen

Om alle huizen in 2050 duurzamer te kunnen verwarmen, nemen we stap voor stap afscheid van aardgas. Maar hoe verwarm je je huis straks zonder gas? Wat zijn de plannen van jouw gemeente? En wat kun je nú al zelf doen? Maak jouw huis klaar voor de toekomst.

Nederland duurzamer verwarmen: wat zijn de plannen?

Om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, wil Nederland in 2050 aardgasvrij zijn. Om daar te komen moeten in 2030 1,5 miljoen bestaande woningen van het aardgas af zijn. En in 2050 alle woningen. Dat gaat stap voor stap en wijk voor wijk. Elke gemeente in Nederland is hiervoor plannen aan het maken: de transitievisie warmte. Daarin staat welke wijk wanneer aan de beurt is en welke vervangende warmtebron er gaat komen.

De plannen voor jouw wijk

Ben je benieuwd naar de plannen voor jouw wijk? Bekijk de gemeenteplannen die al gepubliceerd zijn. Staat jouw wijk er niet bij? Kijk dan op de website van je gemeente en zoek naar de 'transitievisie warmte' of 'warmtevisie'. Grofweg zijn er drie hoofdroutes naar koken en verwarmen zonder aardgas:

Drie routes naar duurzamer verwarmen

  • Je gemeente kan besluiten om jouw wijk aan te sluiten op stadsverwarming. Ook wel stadswarmte of warmtenet genoemd. Stadsverwarming kan gebruik maken van verschillende bronnen om water te verwarmen, waaronder afvalwarmte, biomassa of aardgas. Dit verwarmde water stroomt via een ondergronds netwerk aan waterleidingen naar jouw huis. Bekijk ons warmte-etiket om meer inzicht te krijgen in de herkomst van onze stadswarmte. We streven ernaar om in 2040 in al onze warmtenetten fossielvrije warmte te leveren.

    Jouw cv-ketel wordt dan vervangen door een afleverset. Deze afleverset komt in je meterkast en regelt de verwarming van jouw water en radiatoren, convectoren of vloerverwarming.

    Alles over stadsverwarming
  • Een warmtepomp is het elektrische alternatief voor de cv-ketel. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater om jouw huis te verwarmen. Omdat de huidige warmtepompen lagere temperaturen leveren dan een cv-ketel, moet je woning aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de isolatie in orde zijn, zodat je huis ook goed te verwarmen is met lagere temperaturen. Deze oplossing is dan ook vooral interessant voor nieuwere huizen die al goed geïsoleerd zijn. En voor huizen met vloerverwarming, dat lagere temperaturen nodig heeft.

    Om de warmtepomp een handje te helpen, kan deze samenwerken met de cv-ketel. De cv-ketel springt dan bij als de warmtepomp niet genoeg warmte levert. In de winter bijvoorbeeld. Dit noemen we een hybride systeem. Een hybride warmtepomp gebruikt tot 60% minder aardgas dan wanneer je je huis helemaal met een cv-ketel verwarmt. Maar een hybride warmtepomp is niet volledig aardgasvrij (bron: Milieu Centraal). Tenzij je helemaal overstapt naar een duurzamer alternatief voor aardgas: groen gas. Groen gas wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals mest, slib en gft-afval.

    Alles over de warmtepomp
  • Een deel van de Nederlandse woningen blijft ook na 2050 aangesloten op het gasnet. Dit zijn woningen waarvoor geen ander alternatief is. Deze woningen krijgen via het gasnet een duurzaam gas geleverd. Zoals groen gas of waterstofgas (bron: Klimaatakkoord.nl).

    Alles over groen gas

Combineer jouw aardgasvrije warmteoplossing

Als je je huis aardgasvrij verwarmt, maak je een grote stap richting fossielvrij leven. Maar fossielvrij leven is meer dan duurzamer verwarmen. Hoe kook je straks zonder aardgas? En hoe wek je je eigen stroom op? Bekijk wat er nog meer mogelijk is:

Wat kun je nu al zelf doen?

Je huis beter isoleren: de basis op orde

Goede isolatie kan je energieverbruik verlagen en dus ook je kosten en CO2-uitstoot. Daarnaast is isolatie een goede stap richting aardgasvrij en energieneutraal wonen (bron: Milieu Centraal). Op het energielabel van je huis zie je hoe goed jouw huis is geïsoleerd. En wat je kunt doen om de isolatie te verbeteren.

Heb je plannen voor groot onderhoud of een verbouwing? Dan is dat een goed moment om ook je isolatie aan te pakken. Maar een jaren ’70 woning heeft een andere aanpak nodig dan een nieuwbouwwoning. Verdiep je daarom eerst in de aanpak voor jouw huis. Of vraag een isolatie-specialist om advies.

Bespaartips en persoonlijk advies

Of je nu huurder of huiseigenaar bent: ook met kleine maatregelen kun je besparen. Om je op weg te helpen, bieden we gratis bespaaradvies:

  • Slimme bespaartips: in onze Energie-app en online
  • De Energiescan: videobellen voor advies-op-maat
  • De Direct Besparen Check: jouw persoonlijke plan met bespaartips

ISDE: subsidie voor duurzamer verwarmen

Om duurzamer te verwarmen, moet je misschien eerst investeren. Hoe hou je het haalbaar én betaalbaar? Voor woningeigenaren is er de ISDE-subsidie van de overheid. Hiermee krijg je een deel van de kosten terug van de warmtepomp, zonneboiler, een warmtenet en/of isolatie.

Naar de subsidie

Duurzamere warmtebron, zo zit dat

  • Je huis verbeteren zorgt in sommige gevallen voor lagere energiekosten. Dat is prettig. Maar de investeringen kunnen fors zijn. Vandaar dat je soms een subsidie of een lening kunt krijgen voor het verbeteren van je huis. Bij de Energiesubsidiewijzer zie je welke regelingen er in jouw woonplaats zijn.

    Naar de Energiesubsidiewijzer
  • Bij een hybride systeem werken meerdere warmtebronnen samen om je huis en water te verwarmen. Zo kan een cv-ketel samenwerken met een warmtepomp.

    ‘All-electric’-oplossingen zoals een volledig elektrische warmtepomp, gebruiken alleen elektriciteit om warmte op te wekken. Geen aardgas dus.

    Cv-ketel of warmtepomp
  • Zonneboilers produceren warm water via collectoren op het dak. Vaak verwarmt een zonneboiler vooral zomers (en grotendeels in het voor- en najaar) het douche- en tapwater.

    Want dat water kan op je dak wel 90 graden worden. Je cv-ketel zal niet aangaan als het water zo heet is.

    Is het water uit de boiler 50 graden? Dan gaat de ketel zachtjes aan en verwarmt het water verder tot 65 graden.

    Meer over de zonneboiler
  • Een warmtepomp werkt het best in goed geïsoleerde huizen. Als je woning niet goed is geïsoleerd dan verdwijnt de warmte heel makkelijk. En dan verliest een warmtepomp te veel rendement.

    Ook moet je verwarming samen kunnen werken met een warmtepomp. Dat is het geval bij vloerverwarming of een andere vorm van lage-temperatuurverwarming.

    Besparen met een warmtepomp
  • Niet elk huis kan goed worden verwarmd door een warmtepomp. Je moet er eerst voor zorgen dat je vloer, dak, glas en muren goed zijn geïsoleerd.

    Ook moet je verwarming geschikt zijn voor lagere temperaturen. Dat is het geval bij vloerverwarming. En vergeet de ventilatie niet. Daarna kun je over op een (hybride) warmtepomp.