1. Thuis
  2. Warmtepomp
  3. Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp: warmtepomp in combinatie met cv-ketel

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater om jouw huis en water te verwarmen. Daarvoor gebruikt de warmtepomp geen gas, maar stroom. Als een warmtepomp samenwerkt met een cv-ketel, noemen we dat hybride. De hybride warmtepomp neemt een deel van het werk van de cv-ketel over.

Verschil tussen de niet-hybride en hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is in de basis gelijk aan een 'gewone' warmtepomp. Wanneer zo’n warmtepomp samenwerkt met een cv-ketel, spreken we van een hybride warmtepomp. Als een woning volledig door een warmtepomp wordt verwarmd, dan noemen we dat een all-electric warmtepomp. Wordt diezelfde warmtepomp ondersteund door een cv-ketel, dan noemen we het een hybride warmtepomp.

All-electric warmtepomp installeren? Zo maak je jouw huis geschikt

Goed isoleren

Helaas zijn niet alle huizen meteen geschikt voor zo’n standaard, all-electric warmtepomp. Zo moet jouw woning bijvoorbeeld goed geïsoleerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan isolatie van het dak, de vloeren en wanden en HR++ glas of liever nog triple glas. Hiermee zorg je dat jouw huis zo weinig mogelijk warmte verliest. Zo hoeft de warmtepomp minder hard te werken en verbruikt deze minder stroom. En dat scheelt weer in de energiekosten.

Het juiste afgiftesysteem

Ook moet jouw huis een afgiftesysteem hebben dat geschikt is om samen te werken met de warmtepomp. Een warmtepomp kan namelijk niet efficiënt van die hoge temperaturen leveren als een cv-ketel. Niet elk afgiftesysteem functioneert goed op lage temperatuur. Vloerverwarming en lage temperatuurconvectoren zijn geschikt voor warmtepompen.

Op de pagina kosten en subsidie warmtepomp lees je meer over de voorbereidende maatregelen voor het installeren van een all-electric warmtepomp.

De hybride warmtepomp is een mooie tussenoplossing

De hybride warmtepomp is een mooie tussenoplossing als jouw huis nog niet geschikt is voor een all-electric warmtepomp. Ook als jouw woning niet voldoet aan de hoogste isolatiewaarden of geen verwarmingssysteem voor lage temperatuurverwarming heeft, kun je een hybride warmtepomp installeren.

Let op: je huis moet nog steeds redelijk geïsoleerd zijn voor een hybride warmtepomp. Bijvoorbeeld met minimaal spouwmuurisolatie, dubbel glas, vloerisolatie en dakisolatie. De meeste huizen die gebouwd zijn na 1992 voldoen aan deze eisen. Toen werd het eerste landelijk geldende bouwbesluit van toepassing waarin eisen voor isolatie waren opgenomen. Hoe beter je jouw huis isoleert, hoe minder vaak de cv-ketel bij hoeft te springen om het huis te verwarmen. Maar ook als je niet kiest voor een warmtepomp, is isoleren zinvol.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en zet deze om in warmte voor jouw verwarmingssysteem. De meeste warmtepompen kunnen tot een buitentemperatuur van ongeveer -20 graden goed functioneren en jouw woning aangenaam warm houden.

Een bijzondere hybride warmtepomp is de ventilatielucht-warmtepomp. Deze warmtepomp is tegelijkertijd een woonhuisventilator (MV-box) en gebruikt de binnen- en/of buitenlucht uit jouw huis en onttrekt hieraan de energie. Met deze warmte verwarmt de ventilatielucht-warmtepomp jouw woning.

Zowel de all-electric warmtepomp als de hybride pomp werken op stroom en niet op gas. De hybride warmtepomp koppel je aan de cv-ketel. Voor een groot deel doet de hybride warmtepomp zijn werk. De cv-ketel is er voor het maken van warm tapwater en voor de momenten dat de hybride pomp wat extra hulp kan gebruiken. Zoals op koude winterdagen.

Kosten en subsidie hybride warmtepomp

Volgens Milieu Centraal zijn de kosten voor een hybride warmtepomp met een buitenunit ongeveer € 6.000,-. Dit is berekend voor een warmtepomp met een vermogen van 4 kW en bij gebruik van een bestaande cv-ketel. Heb je een nieuwe cv-ketel nodig? Dan zijn de kosten ongeveer € 8.000,-. Bij beide opties kun je een subsidie krijgen van € 2.500,-.

Meer over subsidie voor warmtepompen

Met een hybride warmtepomp verwarm je duurzamer en energiezuiniger

Je gebruikt de cv-ketel op gas ten slotte alleen nog op momenten dat het écht nodig is. De overheid verwacht een besparing van gemiddeld 60% op je gasverbruik. Dat betekent ook minder CO2-uitstoot. En als je voor de elektriciteit van jouw warmtepomp groene stroom gebruikt, of de stroom zelf opwekt via zonnepanelen maak je een mooie stap richting fossielvrij verwarmen.

Deel deze pagina