1. Home
 2. Duurzame energie

Met duurzame energie maak je impact

Een fossielvrije toekomst kan niet zonder jou. Zo simpel is het. Met elke groene stap die jij zet heb je meer impact dan je denkt. Reis met ons mee naar méér duurzame energie. Samen maken we het verschil. We helpen je stap voor stap op weg met onze duurzame energieproducten en bespaartips.

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie is energie die niet uit fossiele bronnen zoals aardgas en steenkool komt, maar uit hernieuwbare bronnen die steeds worden aangevuld en nooit opraken. Denk aan zon, wind, water, en natuurlijk afval. Duurzame energie wordt daarom ook wel groene energie of hernieuwbare energie genoemd.

Duurzame energie uit Nederland

Overstappen op duurzame energie is gemakkelijker dan je denkt. Kies vandaag nog voor groene stroom en groen gas, afkomstig uit duurzame bronnen en opgewekt in Nederland.

 • 100% groen uit Nederland

  Duurzame energie Nederland stroom | Meisje bij windmolens

  Onze groene stroom bestaat uit een mix van verschillende duurzame energiebronnen. En wordt voor 100% opgewekt in Nederland.

  Groene stroom Nu vergroenen
 • Dezelfde warmte, maar dan groen

  Duurzame energie Nederland gas | Boer in de wei

  Groen gas is een schoon en fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van natuurlijk afval, zoals koeienmest, slib en gft-afval.

  Groen gas Nu vergroenen

Slimme duurzame energieproducten

Naast groene stroom en groen gas kun je bij ons kiezen uit nog meer duurzame energieproducten. Of je nu zelf duurzame stroom opwekt met zonnepanelen, een alternatief zoekt voor duurzaam verwarmen of een laadpaal laat plaatsen: met kleine stappen maak je een groot verschil, want groen telt op.

 • Zelf duurzame energie opwekken

  Duurzame energie opwekken | Panelen op dak plaatsen

  Met zonnepanelen op het dak van je huis wek je je eigen duurzame stroom op. Een slimme investering waarmee je direct op je stroomkosten bespaart.

  Zonnepanelen
 • Je huis duurzaam verwarmen

  Je huis duurzaam verwarmen

  In steeds meer delen van Nederland leveren we stadsverwarming. Dit scheelt flink in de CO2-uitstoot en daarmee ben je niet meer afhankelijk van aardgas. Je kunt je huis ook duurzaam verwarmen met groen gas of met een warmtepomp.

  Warmtepomp
 • Duurzaam vervoer van A naar B

  Duurzaam vervoer van A naar B

  Heb je een elektrische auto? Met een laadpaal thuis heb je altijd een plek om te laden en bespaar je op je stroomkosten: thuis betaal je een lager stroomtarief dan aan een openbare laadpaal.

  Laadpaal voor thuis

Doe met ons mee  

Natuurlijk willen we wel zorgen dat er voor iedereen een groene keuze is die past. Letterlijk, bij het huis waarin je woont, maar ook financieel. Dus proberen we steeds meer vormen van energie, duurzame energie en groene energie aan te bieden.

Bekijk je persoonlijke aanbod

Duurzame energie: advies en tips

Voor iedereen een keuze in duurzame energie, daar staan we voor. Maar de meest duurzame energie is natuurlijk de energie die je níet gebruikt. Daarom helpen we je graag met persoonlijk advies om je huis verder te verduurzamen. En met slimme tips waarmee je elke dag energie bespaart.

Advies over duurzaam wonen

Duurzame energie advies

Wil je weten hoe je duurzamer kunt wonen, zodat je kosten bespaart? Onze chatbot Nina helpt je stap voor stap besparen met de slimste duurzame energie adviezen, passend bij jouw persoonlijke woonsituatie.

Bespaartips

Advies duurzame energie

Met slimme tips geven we je inzicht in de bespaarmogelijkheden en helpen we je de eerste stappen te zetten voor het verlagen van je energierekening.

Fossielvrij leven binnen één generatie

Wat gebeurt er met het klimaat en wat kunnen we eraan doen? Bij Vattenfall zetten we alles op alles om dat ene doel te bereiken: fossielvrij leven binnen één generatie. We zijn vastberaden om het verschil te maken. ​Ga samen met ons op weg.

Fossielvrij leven

Vragen en antwoorden over duurzame energie

Wat zijn de voordelen van duurzame energie?

Door zoveel mogelijk over te stappen op duurzame energie, zet je een belangrijke stap op weg naar een fossielvrije toekomst. En met energiebesparende maatregelen zorg je ervoor dat je ook nog eens minder energie verbruikt. Dan merk je dat direct op je energierekening.

Waar moet ik beginnen als ik mijn energie wil verduurzamen?

Elke stap op weg naar een duurzame toekomst telt. Of je nu huurder of huiseigenaar bent, met kleine maatregelen kun je vaak al veel besparen. Een handig begin is onze Duurzaam Wonen Check. Daarmee zie je meteen hoe je duurzamer woont en bespaart op je energierekening.

Krijg ik subsidie voor duurzame energieproducten?

Naast twee landelijke tegemoetkomingen voor investeren in duurzame energie, zijn er via de gemeente ook verschillende subsidieregelingen voor duurzame maatregelen in huis, zoals een tegemoetkoming voor jouw investering in zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp. We brengen de energiesubsidies voor je in kaart.

Wat betekent fossielvrij leven?

Met fossielvrij leven bedoelen wij een leven waar je volledig onafhankelijk bent van het gebruik van fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool. Dit gaat verder dan alleen de energievoorziening in je huis of de benzine waar je auto op rijdt. Fossielvrij leven houdt in dat alles waar je gebruik van maakt om te wonen, reizen en werken zonder fossiele brandstoffen geproduceerd en vervoerd wordt.

Wat is Opslag Duurzame Energie?

In de wet is vastgelegd dat iedereen die stroom of gas afneemt daarvoor een extra belasting betaalt: Opslag Duurzame Energie (ODE). De overheid heeft deze heffing ingevoerd om de productie van duurzame energie en de reductie van CO2 te stimuleren. Deze kosten vind je terug op je energierekening. Het geld dat de overheid ontvangt door deze heffing, wordt gebruikt voor de investering in duurzame energieprojecten. Je leest meer over Opslag Duurzame Energie op overheidsheffingen.

Kan ik bij jullie ook beleggen in duurzame energie?

Investeren in duurzame energie? Met Samen in Zon geven we je de mogelijkheid met obligaties te beleggen in duurzame energie. In ruil voor je investering ontvang je een aantrekkelijk rendement.

Er passen geen zonnepanelen op het dak van mijn huis. Wat nu?

Als je zelf geen zonnepanelen op het dak van je huis kunt plaatsen, maar wel wilt meeliften op het opwekken van duurzame stroom, dan hebben we een mooie oplossing: Samen in groen van onze dochteronderneming Powerpeers . Hiermee deel je 100% duurzame, lokale stroom met elkaar. Je krijgt stroom van mensen die zelf energie opwekken met hun zonnepanelen en kiest daarnaast zelf van welke bronnen je nog meer stroom wilt ontvangen.

Lees meer over Powerpeers