1. Thuis
 2. Duurzame energie

Duurzaam energie voor thuis

Een fossielvrije toekomst kan niet zonder jou. Zo simpel is het. Reis met ons mee naar méér duurzame energie. Samen maken we het verschil. We helpen je stap voor stap op weg met onze duurzame energieproducten en bespaartips.

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie is energie die niet uit fossiele bronnen zoals aardgas en steenkool komt, maar uit hernieuwbare bronnen die steeds worden aangevuld. Denk aan zon, wind, water, en natuurlijke grondstoffen zoals mest, slib en gft-afval. Duurzame energie wordt daarom ook wel groene energie of hernieuwbare energie genoemd.

Duurzame energie uit Nederland

Wij bieden groene stroom en groen gas, afkomstig uit duurzame bronnen en geproduceerd in Nederland. Goed om te weten: groen gas voegt geen extra CO2 toe in de atmosfeer. Er komt bij de verbranding wel CO2 vrij, maar deze is kort daarvoor door de gebruikte biogrondstoffen opgenomen.

 • 100% groen uit Nederland

  Onze groene stroom wordt 100% opgewekt uit wind, water en zon uit eigen land. Dit is ons product Groen uit Nederland.

  Groene stroom
 • Dezelfde warmte, maar dan groen

  Groen gas is een schoon en fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals mest, slib en gft-afval.

  Groen gas

Het stroometiket: hier zie je waar je stroom vandaan komt

Het stroometiket laat zien met welke energiebronnen onze stroom in 2022 is opgewekt. Je ziet ook wat het aandeel is van elke energiebron die gebruikt is. Bij Vattenfall NL Consumenten & MKB is 100% van de stroom opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland.

Bekijk ons stroometiket

Groen Gas tijdelijk niet beschikbaar

Vattenfall levert nu op heel kleine schaal groen gas aan huishoudens en het mkb. Het aanbod van groen gas in Nederland is nog beperkt. Ook is groen gas op dit moment erg duur. Daarom bieden we tijdelijk geen groen gas aan, tenzij je dit al bij ons afneemt

Ondertussen zijn we op zoek naar mogelijkheden om ons aanbod van groen gas te vergroten. Zoals onze samenwerking met Referm. Zo kunnen we straks steeds meer mensen helpen op hun weg naar fossielvrij leven.

Energiebesparende producten

Naast groene stroom en groen gas kun je bij ons kiezen uit nog meer energiebesparende producten. Of je nu zelf duurzame stroom opwekt met zonnepanelen, een alternatief zoekt voor duurzaam verwarmen of een laadpaal laat plaatsen.

 • Zelf duurzame energie opwekken

  Met zonnepanelen op het dak van je huis wek je je eigen duurzame stroom op. Een investering waarmee je direct op je stroomkosten bespaart.

  Zonnepanelen
 • Je huis duurzaam verwarmen

  In steeds meer delen van Nederland leveren we stadsverwarming. Dit is een duurzamer alternatief voor losse cv-ketels op gas. Je kunt je huis ook fossielvrij verwarmen met groen gas of met een warmtepomp.

  Warmtepomp
 • Duurzamer vervoer van A naar B

  Heb je een elektrische auto? Met een laadpaal thuis heb je altijd een plek om te laden.

  Laadpaal voor thuis

Duurzame energie: advies en tips

Voor iedereen een keuze in duurzame energie, daar staan we voor. Maar de meest duurzame energie is natuurlijk de energie die je níet gebruikt. Daarom helpen we je graag met persoonlijk advies om je huis verder te verduurzamen. En met slimme tips waarmee je elke dag energie bespaart.

Advies over duurzaam wonen

Duurzame energie advies

Wil je weten hoe je duurzamer kunt wonen? Onze chatbot Nina helpt je stap voor stap besparen met duurzame energie adviezen, passend bij jouw persoonlijke woonsituatie.

Check hoe je direct bespaart

Direct op energie besparen

Wil je tips waarmee je direct bespaart op je energierekening, maar heb je geen zin in grote verbouwingen? We helpen je met maatregelen die maximaal € 100,- kosten of zelfs helemaal gratis zijn. 

Energiebespaartips

Jong stel bekijkt op laptop advies duurzame energie

Met tips geven we je inzicht in de bespaarmogelijkheden en helpen we je de eerste stappen te zetten voor het verlagen van je energieverbruik.

Fossielvrij leven binnen één generatie

Wat gebeurt er met het klimaat en wat kunnen we eraan doen? Bij Vattenfall zetten we alles op alles om dat ene doel te bereiken: fossielvrij leven binnen één generatie. We zijn vastberaden om het verschil te maken. ​Ga samen met ons op weg.

Fossielvrij leven

Vragen en antwoorden over duurzame energie

Wat zijn de voordelen van duurzame energie?

Duurzame energie is energie afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld en niet opraken. Deze bronnen hebben geen CO2-uitstoot en zijn beter voor het milieu dan fossiele bronnen. En met energiebesparende maatregelen zorg je ervoor dat je ook nog eens minder energie verbruikt.

Waar moet ik beginnen als ik mijn energie wil verduurzamen?

Elke stap op weg naar een duurzame toekomst telt. Of je nu huurder of huiseigenaar bent. En ook met kleine maatregelen kun je vaak al veel besparen. Een handig begin is onze Duurzaam Wonen Check. Daarmee zie je meteen hoe je duurzamer woont.

Krijg ik subsidie voor duurzame energieproducten?

De belangrijkste landelijke subsidieregeling is de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Dit is een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, aansluiting op een warmtenet en isolatiemaatregelen. Daarnaast zijn er via de gemeente ook verschillende subsidieregelingen. Ga hiervoor naar de Energiewijzer.