1. Over Vattenfall
  2. Fossielvrij leven binnen één generatie

Fossielvrij leven binnen één generatie

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is ons doel. Om dit te bereiken moeten we meer doen dan het leveren van energie. Zo produceren we steeds meer duurzame energie. Maar we kijken ook verder dan onze eigen sector, zoals de ontwikkeling van fossielvrij staal, waterstof en plastic.

Een energiebedrijf levert toch alleen energie?

Je denkt misschien dat een energiebedrijf alleen energie levert. Maar om ons ultieme doel mogelijk te maken, moeten we meer doen. Zo investeren we fors in nieuwe duurzame energieproductie en bouwen we versneld het gebruik van fossiele brandstoffen af. We werken ook samen met partners buiten onze eigen sector om de CO2-uitstoot verder te reduceren.

Ons plan

De reis naar fossielvrij leven is al begonnen. Met grote én kleine stappen. We zijn vastberaden om het verschil te maken. Daarom werken we samen met de industrie, de overheid, andere bedrijven én met jou. Lees meer over ons plan.

Nu 100% groene stroom uit Nederland voor onze klanten thuis en in het mkb

In 2022 ontvingen onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. En we streven ernaar dit de komende jaren te blijven doen door voldoende Garanties van Oorsprong in te kopen. Daarnaast investeren we in de opwek van groene stroom uit zon, wind en water. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste windpark op zee dat zonder subsidie gebouwd wordt.

Dit zeggen anderen over ons

EcoVadis

Na een duurzaamheidsonderzoek kende EcoVadis ons in 2023 wederom de hoogste, ‘Platinum’, status toe. We behoren hiermee tot de beste 1 procent van de onderzochte bedrijven in de energiebranche.

EcoVadis Platinum status 2023 EcoVadis Platinum status 2022 EcoVadis Platinum status 2021

EcoVadis is een internationale organisatie die uitgebreid onderzoekt hoe duurzaam bedrijven zijn – dat hebben ze inmiddels al bij zo'n 100.000 bedrijven gedaan. 

Ecogain

Ecogain is een Zweeds milieuadviesbureau, gespecialiseerd in biodiversiteit. Op de Ecogain Biodiversiteit Index 2022 neemt Vattenfall de eerste plaats in. Ecogain erkent ons voor onze ambitieuze doelstellingen en activiteiten op het gebied van biodiversiteit en voor onze heldere rapportage over onze activiteiten om met verschillende projecten de negatieve gevolgen voor de biodiversiteit te verminderen.

Ecogain

Carbon Disclosure

Ook zijn we trots op onze score volgens het internationale Carbon Disclosure Project. Dat is een internationale organisatie die heel precies bekijkt wat bedrijven nu echt doen tegen klimaatverandering. En zij hebben ons in 2022 een A- gegeven.Carbon Disclosure beoordeling Vattenfall

Zo bereiken we ons doel

Veelgestelde vragen

Weet jij eigenlijk wat fossielvrij betekent?

Fossielvrij betekent: zonder olie, steenkool en gas. Op dit moment zijn fossiele brandstoffen nog altijd de meest gebruikte energiebronnen ter wereld. Het grootste nadeel van deze energiebronnen is de hoge CO2-uitstoot. Ook veroorzaken ze vervuiling en bovendien zijn ze eindig. Genoeg reden om te zoeken naar alternatieven: fossielvrije energie. Zoals wind en zon.

Bekijk ook onze roadmap.

Wat betekent Vattenfall?

De naam Vattenfall betekent waterval en verwijst naar ons erfgoed: we zijn in Zweden zo’n 100 jaar geleden begonnen als bedrijf dat elektriciteit opwekt uit waterkracht. Iets dat we tot op de dag van vandaag nog steeds doen. In Zweden is het zelfs onze belangrijkste bron! We zijn trots op die geschiedenis en op onze jarenlange expertise in het elektrificeren van het energielandschap.

We helpen je op weg naar fossielvrij

Je stappen naar fossielvrij maken we inzichtelijk

Voor onze klanten maken we de stappen op weg naar een fossielvrij leven overzichtelijk. Je krijgt inzicht in je energieverbruik, zodat je grip krijgt op je kosten. En je krijgt praktische tips en adviezen, zodat je weet waar je moet beginnen. Zo klein en zo groot als je zelf wilt.

Bovendien bieden we onze klanten graag iets extra's. Want dat we zoveel voor elkaar kunnen krijgen, danken we natuurlijk ook aan jou. Daarom bieden we graag extra's waarmee je verder komt. Zoals een seintje, als je onverwacht meer energie verbruikt. En mooie kortingen, op je energierekening en bij duurzame bedrijven waarmee we samenwerken.

De 7 beloftes van Vattenfall

  • Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

  • Een heldere jaarafrekening zonder verrassingen

  • Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

  • Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

  • Gratis bespaaradvies op maat

  • 100% groene stroom uit Nederland voor onze klanten thuis en in het mkb

  • Altijd goed geholpen garantie