1. Over Vattenfall
  2. Fossielvrij leven binnen één generatie

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is ons doel

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is ons doel. Lees verder om te ontdekken hoe we steeds meer duurzame energie produceren. Maar ook hoe we verder kijken dan onze eigen sector, zoals de ontwikkeling van fossielvrij staal en waterstof.

Onze reis is al begonnen

De reis naar fossielvrij leven is al begonnen. Met grote én kleine stappen. We zijn vastberaden om het verschil te maken. Daarom werken we samen met de industrie, de overheid, andere bedrijven én met jou. Lees meer over onze reis.

Ons product Groen uit Nederland

In 2022 ontving een deel van onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. En we streven ernaar dit de komende jaren te blijven doen door voldoende Garanties van Oorsprong in te kopen. Daarnaast investeren we fors in de opwek van groene stroom uit zon, wind en water. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste windpark op zee dat zonder subsidie gebouwd is.

Veelgestelde vragen

Wat betekent fossielvrij?

Fossielvrij betekent: zonder olie, steenkool en gas. Op dit moment zijn fossiele brandstoffen nog altijd de meest gebruikte energiebronnen ter wereld. Het grootste nadeel van deze energiebronnen is de hoge CO2-uitstoot. Ook veroorzaken ze vervuiling en bovendien zijn ze eindig. Genoeg reden om te zoeken naar alternatieven: fossielvrije energie. Zoals wind en zon.

Bekijk ook onze roadmap.

Wat betekent binnen één generatie?

Binnen één generatie betekent voor ons de gemiddelde leeftijd van geboorte tot waarop je een kind krijgt. Dus ongeveer 30 jaar. Ons doel is daarom om onze CO2-uitstoot in 2040 tot netto nul te reduceren.

Wat betekent Vattenfall?

De naam Vattenfall betekent waterval en verwijst naar ons erfgoed: we zijn in Zweden zo’n 100 jaar geleden begonnen als bedrijf dat elektriciteit opwekt uit waterkracht. Iets dat we tot op de dag van vandaag nog steeds doen. In Zweden is het zelfs onze belangrijkste bron! We zijn trots op die geschiedenis en op onze jarenlange expertise in het elektrificeren van het energielandschap.

Zo bereiken we ons doel

Dit zeggen anderen over ons

EcoVadis

Na een duurzaamheidsonderzoek kende EcoVadis ons in 2023 wederom de hoogste, ‘Platinum’, status toe. We behoren hiermee tot de beste 1 procent van de onderzochte bedrijven in de energiebranche.

EcoVadis Platinum status 2023 EcoVadis Platinum status 2022 EcoVadis Platinum status 2021

EcoVadis is een internationale organisatie die uitgebreid onderzoekt hoe duurzaam bedrijven zijn – dat hebben ze inmiddels al bij zo'n 100.000 bedrijven gedaan. 

Ecogain

Ecogain is een Zweeds milieuadviesbureau, gespecialiseerd in biodiversiteit. Op de Ecogain Biodiversiteit Index 2022 neemt Vattenfall de eerste plaats in. Ecogain erkent ons voor onze ambitieuze doelstellingen en activiteiten op het gebied van biodiversiteit en voor onze heldere rapportage over onze activiteiten om met verschillende projecten de negatieve gevolgen voor de biodiversiteit te verminderen.

Ecogain

Carbon Disclosure

Ook zijn we trots op onze score volgens het internationale Carbon Disclosure Project. Dat is een internationale organisatie die heel precies bekijkt wat bedrijven nu echt doen tegen klimaatverandering. En zij hebben ons in 2022 een A- gegeven.Carbon Disclosure beoordeling Vattenfall