1. Thuis
 2. Warmtepomp
 3. Warmtepomp met zonneboiler

Zo werkt een warmtepomp zonneboiler combinatie

Je kan een warmtepomp combineren met een zonneboiler. Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon. Daardoor bespaar je tot 40% op je energieverbruik onder de douche en in de keuken. Of deze combinatie een goeie oplossing voor jou is, hangt af van je persoonlijke situatie. Hieronder lees je er meer over.

Met een warmtepomp gaat je gasverbruik omlaag

Met een warmtepomp verbruik je minder of zelfs helemaal geen gas meer. Je verwarmt daardoor duurzamer dan met alleen een cv-ketel.

De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met deze warmte verwarm je je huis en je tapwater. Een warmtepomp werkt op stroom. Hierdoor gaat je stroomverbruik omhoog, maar je gasverbruik gaat omlaag.

De zonneboiler als duurzamere oplossing

Met een zonneboiler verwarm je je water niet met aardgas, maar met een duurzame energiebron: de zon. Een zonneboiler bestaat uit twee onderdelen: een voorraadvat en een zonnecollector. In het voorraadvat zit kraanwater dat verwarmd wordt door de zonnecollector die op het dak staat. Met dat warme water kan je douchen en afwassen. In de winter leveren de zonnecollectoren onvoldoende warmte op. Door ook een warmtepomp aan te sluiten op de boiler, zal deze 's winters de boiler op temperatuur houden.

Met een zonneboiler bespaar je tot 40% op de kosten voor warm water op jaarbasis.' (Bron: Milieu Centraal)

Dit zijn de voordelen van een warmtepomp zonneboiler combinatie

Je weet nu hoe een warmtepomp en zonneboiler werken. In de volgende situaties kan de warmtepomp zonneboiler combinatie interessant voor je zijn:

 • Wanneer de zonneboiler te weinig warm water maakt, springt de warmtepomp bij
 • De warmtepomp heeft minder stroom nodig, doordat de zonneboiler het water verwarmt
 • De warmtepomp met zonneboiler is een goede maatregel richting helemaal gasloos wonen
 • De zonneboiler en de warmtepomp helpen beide de CO2-uitstoot verlagen. Want je verbruikt minder of geen aardgas meer als je overstapt van een cv-ketel. Ook verlaag je het stroomverbruik

We helpen je verduurzamen

De warmtepomp haalt warmte uit de lucht of uit de grond. Deze warmte komt van de zon. Ook de zonneboiler gebruikt warmte van de zon. Met de warmtepomp zonneboiler combinatie zet je een mooie stap om je huis te verduurzamen. Daarnaast helpen we onze klanten ook met andere oplossingen om te verduurzamen. Zoals isolatie en zonnepanelen om zelf groene stroom op te wekken. 

Check eerst of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp

Het is slim om te checken of een warmtepomp bij jou de juiste oplossing is om duurzamer te gaan wonen. De volgende factoren bepalen of en hoeveel aardgas je bespaart:

 • De grootte van je huis
 • Hoe goed je huis is geïsoleerd
 • Het type waterpomp dat je kiest
 • Het type ventilatiesysteem in je huis
 • Hoe je je huis nu verwarmt
 • Je verbruik voor verwarming en warm water
 • De temperatuur buiten en binnen

Lees meer over warmtepompen