1. Home
 2. Energie
 3. Energiesubsidie aanvragen

Aanvragen van een ISDE energiesubsidie

Door je huis te verduurzamen, bespaar je op je energieverbruik. Met kleine aanpassingen bereik je veel, met grote aanpassingen veel meer. Denk dan aan het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van je dak. Maar deze maatregelen zijn kostbaar. Daarom is het goed om te weten wanneer een ISDE energie subsidie aanvragen mogelijk is voor je. 

Dit is handig om te weten over de ISDE-subsidie

Ben je van plan om je huis te verduurzamen en ben je de eigenaar? Vraag dan een ISDE energiesubsidie aan om je kosten flink te verlagen. De ISDE-subsidie staat voor 'Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing'. Die vraag je aan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat is de uitvoerende overheidsinstantie voor onder andere het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De aantrekkelijke ISDE-regeling is aan te vragen voor:

 • De koop van een warmtepomp of zonneboiler
 • Het isoleren van je huis, zoals dakisolatie of glasisolatie
 • Je aansluiting op een warmtenet 

Vraag in deze 6 stappen je energiesubsidie aan

Het RVO stappenplan voor een ISDE-aanvraag ziet er in grote lijnen zo uit:

 1. Bekijk de mogelijkheden en voorwaarden voor een energiesubsidie

 2. Maak een afspraak met een aannemer of installateur

 3. Check de meldcode die hoort bij de energiebesparende maatregel

 4. Laat de uitvoerder, als die klaar is met de installatie of isolatie, de meldcode op de factuur zetten

 5. Bereid je aanvraag voor en zorg voor een werkend DigiD account, bewijsfoto's, een factuur met meldcode en een betaalbewijs

 6. Stuur je subsidie aanvraag binnen 24 maanden in

Veranderingen in energiesubsidie aanvraag sinds 2022 en 2023

Ieder jaar veranderen de subsidieregels, dus informeer altijd goed naar de laatste stand van zaken. Dit zijn de meest recente wijzigingen:

 • Verhoging van maximaal 20% naar maximaal 30% in 2022
  In 2021 kreeg je maximaal 20% van je kosten terug. En alleen wanneer je 2 energiebesparende maatregelen uitvoerde om je huis te verduurzamen. Op 1 januari 2022 is dat percentage verhoogd naar maar liefst 30% bij 2 energiebesparende maatregelen.

 • Per 1 januari 2023 ook energie subsidie voor 1 maatregel
  Per 1 januari 2023 is de regel opnieuw aangepast. Je kunt sinds die datum ook een energie subsidie aanvragen als je maar 1 maatregel hebt genomen, zoals glasisolatie. Dan krijg je geen 30% van je kosten terug, maar wel 15%. En dat is nog altijd mooi meegenomen.

 • Per 1 januari 2023 geen btw meer op zonnepanelen
  Op 1 januari 2023 is de btw op de aanschaf van zonnepanelen verlaagd van 21% naar 0% Deze verlaging betekent dat je niet meer apart een btw-aangifte hoeft te doen. Dat scheelt weer een hoop gedoe. En moet helpen om het nog aantrekkelijker te maken om zonnepanelen op je dak te laten leggen.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Met energie subsidie aanvragen meer energie besparen

Door je dak te isoleren of het glas te vervangen van je ramen heb je driedubbel voordeel. Je bespaart flink op je stookkosten, je verhoogt je wooncomfort en je ontvangt subsidie. Behalve extra hulp naast de landelijke ISDE-subsidie, adviseren we je ook eens bij je gemeente te informeren. Veel gemeentes in Nederland verstrekken namelijk ook een energiebespaar- of duurzaamheidslening. Met deze regeling sluit je als huiseigenaar een lening af tegen een gunstige rente. Zo heb je extra budget om nog meer energie te besparen.

Bekijk ook