1. Thuis
 2. Energie
 3. Energiesubsidie aanvragen

Aanvragen van een ISDE energiesubsidie

Er zijn verschillende aanpassingen aan je huis waarmee je energie zou kunnen besparen. Met kleine aanpassingen bereik je veel, met grote aanpassingen veel meer. Denk dan aan het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van je dak. Maar sommige van deze aanpassingen kosten een hoop geld. Daarom is het goed om te weten wanneer een ISDE energie subsidie aanvragen mogelijk is voor je. 

Dit is handig om te weten over de ISDE-subsidie

Ben je van plan verbeteringen aan te brengen aan je huis en ben je de eigenaar? Vraag dan een ISDE energiesubsidie aan om je uiteindelijke kosten te verlagen. De ISDE-subsidie staat voor 'Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing'. Die vraag je aan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat is de uitvoerende overheidsinstantie voor onder andere het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De ISDE-regeling is aan te vragen voor:

 • De koop van een warmtepomp of zonneboiler
 • Het isoleren van je huis, zoals dakisolatie of glasisolatie
 • Je aansluiting op een warmtenet 

Vraag in deze 6 stappen je energiesubsidie aan

Het RVO stappenplan voor een ISDE-aanvraag ziet er in grote lijnen zo uit:

 1. Bekijk de mogelijkheden en voorwaarden voor een energiesubsidie

 2. Maak een afspraak met een aannemer of installateur

 3. Check de meldcode die hoort bij de energiebesparende maatregel

 4. Laat de uitvoerder, als die klaar is met de installatie of isolatie, de meldcode op de factuur zetten

 5. Bereid je aanvraag voor en zorg voor een werkend DigiD account, bewijsfoto's, een factuur met meldcode en een betaalbewijs

 6. Stuur je subsidie aanvraag binnen 24 maanden in

Veranderingen in energiesubsidie aanvraag sinds 2023

Ieder jaar veranderen de subsidieregels. Ook in 2023 zijn er weer een aantal wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzingen vind je op de website van het RVO.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Extra budget voor energiebesparende maatregelen

De ISDE subsidie zorgt ervoor dat je mogelijk een deel van de kosten voor je energiebesparende maatregelen terug krijgt. Naast de landelijke ISDE-subsidie, adviseren we je ook eens bij je gemeente te informeren. Mogelijk zijn er nog andere subsidies of leningen voor het verbeteren van je huis waarvoor je in aanmerking komt. Meer informatie hierover vind je op de subsidiewijzer.

Bekijk ook