Cv-ketel of warmtepomp: zo maak je de keuze

Stel: je gaat je huis (ver)bouwen, of je moet je cv-ketel vervangen. Wat zijn dan je opties? Kies je weer voor een cv-ketel? Of ga je juist voor een warmtepomp en kies je dan een hybride of all-electric? Wij helpen je graag bij je keuze.

Welke keuzes zijn er nu precies?

Er zijn eigenlijk drie keuzes die je kan maken: een nieuwe cv-ketel kopen, overstappen op een hybride warmtepomp of overstappen op een all-electric warmtepomp.

Plaats een nieuwe cv-ketel

Wil jij je cv-ketel vervangen door een nieuwe cv-ketel? Dan kan je zelf de keuze maken of je deze gaat kopen of huren. Wij werken samen met onze installatiepartner Feenstra voor het vervangen van je cv-ketel. Bij twijfel helpen ze je graag op weg met gratis advies op maat.

Cv-ketel en een hybride warmtepomp

Wil je jouw cv-ketel combineren met een warmtepomp? Of, is je huis nog niet helemaal geschikt om over te stappen op een all-electric warmtepomp? Dan kan je kiezen voor een hybride warmtepomp. Hierbij combineer je een warmtepomp met een cv-ketel. Je verwarmt je huis voor het overgrote deel met de warmtepomp. Deze verbruikt stroom in plaats van gas. Voor verwarming van je water en voor bijverwarming gaat de cv-ketel aan. Hierdoor bespaar je op je gasverbruik en CO2-uitstoot (bron: Milieu Centraal).

De all-electric warmtepomp

Wil jij helemaal af van het gas en is jouw woning goed geïsoleerd? Dan kan je ook overstappen op een all-electric warmtepomp. Hierbij hoef je geen cv-ketel meer in huis te hebben. Met een all-electric warmtepomp wordt je huis volledig door een warmtepomp en dus met stroom verwarmd. Let ook op dat je huis het juiste afgiftesysteem moet hebben om samen te werken met deze warmtepomp. Vloerverwarming en lage temperatuurconvectoren zijn hiervoor geschikt.

Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp? Doe de 50 graden-test!

  • Waarom de 50 graden-test?

    Wil je weten of je huis geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan de 50 graden-test. Dit werkt het beste tijdens het stookseizoen wanneer je de verwarming nodig hebt. Vriest het buiten? Nog beter! Volg deze twee stappen:

  • Stap 1: zet de cv-ketel op 50 graden

    Stel de temperatuur van je ketel op maximaal 50 graden in. Zet daarna de thermostaat in de nacht 1 of 2 graden lager dan overdag. 

    Tip: Heb je hulp nodig bij het instellen van je cv-ketel? Check dan deze handige pagina van Milieu Centraal.

    Zorg ervoor dat je kamerthermostaat 's nachts niet te laag staat. Zet bijvoorbeeld de thermostaat overdag op 19 graden en 's nachts op 17 graden.

  • Stap 2: check de warmte in huis

    Check of je huis 's ochtends snel genoeg warm wordt en of het overdag lekker warm blijft.

    "Lekker warm" is voor iedereen anders. Let op of je verschil merkt met eerdere koude periodes. Komt de woonkamer 's ochtends goed op temperatuur? Heb je het vaker koud dan normaal, of juist niet?

  • Wat zijn je vervolgstappen?

    Je huis is comfortabel warm: dan is je huis klaar voor verwarming op lage temperatuur. Dit betekent dat je huis geschikt is voor een warmtepomp. Wil je advies over welke warmtepomp bij je situatie past? Vraag een gratis advies op maat aan bij een van onze warmtepompexperts!

    Je huis is niet comfortabel warm: onderneem eerst nog wat stappen voordat je een warmtepomp installeert. Kijk bijvoorbeeld of je isolatie op orde is of dat je je verwarmingssystemen moet aanpassen.

Warmtepomp of cv-ketel: vergelijk de prijs

Het klopt dat een warmtepomp duurder is dan een cv-ketel. Toch kan een warmtepomp op de langere termijn goedkoper zijn: je gebruikt namelijk minder gas. Hou er wel rekening mee dat je meer stroom gebruikt met een warmtepomp. Of de totale kosten van een warmtepomp opwegen tegen je besparing op gas, hangt van je persoonlijke situatie af. Als je voor een warmtepomp kiest, verbruik je minder aardgas en stoot je minder CO2 uit dan bij een cv-ketel (bron: Milieu Centraal). Kijk bij de keuze tussen een warmtepomp en/of cv-ketel dus niet alleen naar de prijs. Vergeet ook niet dat je bij het aanschaffen van een warmtepomp subsidie kan aanvragen.

Meer over de cv-ketel