Lage temperatuur verwarming in je huis

Ben je van plan over te stappen op een warmtepomp? Of sluit je binnenkort aan op een warmtenet? Denk dan aan lage temperatuur verwarming (LTV). Hiermee kun je op energie besparen. Het is wel belangrijk dat je huis goed is geïsoleerd. 

Pluspunten lage temperatuur verwarmen

Meer comfort in huis door gelijkmatige temperatuur

Goede basis voor warmtepomp en warmtenet

Energiezuiniger dan hoge temperatuur verwarming

Verwarming: zo zit dat

  • Met LTV kun je energie besparen. Hoe werkt dat? In plaats van verwarmingswater van 60 tot 80 graden, werkt LTV op een temperatuur van tussen de 35 en 50 graden. Hierdoor verbruik je minder energie om je huis op te warmen. (Bron: Milieu Centraal)

  • LTV is lage-temperatuurverwarming: de vorm die het best past bij vloerverwarming. Water met een aanvoertemperatuur van 35 graden kan de ruimte zo al goed verwarmen. MTV is matige-temperatuurverwarming (45-55 graden): het meest geschikt voor convectoren. HTV is hoge-temperatuurverwarming. Dit past het best bij radiatoren, met water tussen 60 en 80 graden.

    Meer over radiatoren
  • Voor lage-temperatuurverwarming heb je een groot oppervlak nodig. Vloerverwarming is daar bij uitstek geschikt voor, omdat de vloer groot genoeg is om de warmte af te kunnen geven. Radiatoren hebben maar weinig oppervlak om de ruimte te kunnen verwarmen. Convectoren bestaan uit heel veel dunne, aluminium plaatjes. Samen hebben ze een groot oppervlak, en dus een flinke warmteafgifte.

    Cv-ketel of warmtepomp
  • Moderne warmtepompen kunnen heel efficiënt water opwarmen tot zo’n 35 à 40 graden. Voor warmer water is de warmtepomp minder geschikt. Daarom is het zo belangrijk dat je verwarming óók werkt als er water doorheen stroomt met lagere temperaturen. Dat lukt het best bij vloerverwarming en wandverwarming, maar ook convectoren en radiatoren kunnen prima werken.

    Meer over de warmtepomp
  • Je hebt ventilatielucht-warmtepompen en bodemwarmtepompen. De meest gebruikte soort voor (koop)woningen is de ventilatielucht-warmtepomp. Die maakt gebruik van de buitenlucht en de lucht in je woning. De warmte uit de afgezogen lucht verwarmt het verwarmingswater in je huis. Deze pomp vind je meestal naast de cv-ketel in huis.

    Meer over de warmtepomp
  • Om effectief te koelen, heb je een groot oppervlak nodig. Bij vloerverwarming en convectoren lukt dat beter dan bij traditionele radiatoren. Houd wel rekening met een risico op condensvorming. De leidingen van radiatoren zijn vaak van ijzer, waarop condens en roest kan ontstaan. Vraag de installateur of je verwarmingssysteem geschikt is voor koeling.

    Meer over airco en de warmtepomp