Duurzame verwarming in je woning

Bij verduurzamen denk je niet zo snel aan radiatoren, convectoren of vloerverwarming. Toch kun je hier soms flink mee besparen. Door je huis op de juiste manier te verwarmen, kun je het milieu sparen én je comfort verhogen. Bekijk hieronder enkele oplossingen voor duurzamer verwarmen. 

Pluspunten duurzamer verwarmen

Meer comfort in huis

Goede basis voor warmtepomp

Minder CO2-uitstoot

Verwarming: zo zit dat

 • LTV is lage-temperatuurverwarming: de vorm die het best past bij vloerverwarming. Water met een aanvoertemperatuur van 35 graden kan de ruimte zo al goed verwarmen. MTV is matige-temperatuurverwarming (45-55 graden): het meest geschikt voor convectoren. HTV is hoge-temperatuurverwarming. Dit past het best bij radiatoren, met water tussen 60 en 80 graden.

  Meer over radiatoren
 • Voor lage-temperatuurverwarming heb je een groot oppervlak nodig. Vloerverwarming is daar bij uitstek geschikt voor, omdat de vloer groot genoeg is om de warmte af te kunnen geven. Radiatoren hebben maar weinig oppervlak om de ruimte te kunnen verwarmen. Convectoren bestaan uit heel veel dunne, aluminium plaatjes. Samen hebben ze een groot oppervlak, en dus een flinke warmteafgifte.

  Cv-ketel of warmtepomp
 • Moderne warmtepompen kunnen heel efficiënt water maken van zo’n 35 à 40 graden. Voor warmer water is de warmtepomp minder geschikt. Daarom is het zo belangrijk dat je verwarming óók werkt als er water doorheen stroomt met lagere temperaturen. Dat lukt het best bij vloerverwarming.

  Meer over de warmtepomp
 • Je hebt ventilatieluchtwarmtepompen en bodemwarmtepompen. De meest gebruikte soort voor (koop)woningen is de ventilatieluchtwarmtepomp. Die maakt gebruik van de buitenlucht en de lucht in je woning. De warmte uit de afgezogen lucht verwarmt het verwarmingswater in je huis. Deze pomp vind je meestal naast de cv-ketel in huis.

  Meer over de warmtepomp
 • Om effectief te koelen, heb je een groot oppervlak nodig. Bij vloerverwarming en convectoren lukt dat beter dan bij traditionele radiatoren. Houd wel rekening met een risico op condensvorming. De leidingen van radiatoren zijn vaak van ijzer, waarop condens en roest kan ontstaan. Vraag de installateur of je verwarmingssysteem geschikt is voor koeling.

  Meer over airco en de warmtepomp

Mogelijke subsidies en financieringen

Subsidies kunnen per gemeente verschillen, de Energiesubsidiewijzer weet precies hoe het zit in jouw woonplaats. Ontdek in twee stappen of er in jouw gemeente subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om je woning energiezuiniger te maken.

Woningeigenaren en VvE's die zelf duurzame energie willen opwekken, kunnen subsidie aanvragen voor zonneboilers en warmtepompen.

Tot eind 2020 kun je tot 30% subsidie krijgen op energiebesparende maatregelen zoals het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. De voorwaarde is wel dat je tenminste twéé isolatiemaatregelen door een erkend bedrijf laat uitvoeren.

Per 1 september 2020 is het ook mogelijk om een tweede subsidieaanvraag in te dienen. Bij de tweede aanvraag gaat het om minimaal twee andere isolatiemaatregelen dan bij de eerste aanvraag. 

Let op: om voor deze verhoging in aanmerking te komen moet je de aanvraag uiterlijk op 31 december 2020 indienen.