1. Thuis
 2. Energie besparen
 3. Inductie: koken op stroom

Inductie: koken op stroom

Ben je toe aan een nieuwe kookplaat of keuken? Denk dan eens aan overstappen op elektrisch koken. Hoe anders is koken op stroom en is het ook voordelig? We hebben praktische tips voor je verzameld. Lees meer over koken op stroom.

Inductie of keramisch koken?

Steeds meer mensen koken op inductie. Maar wat is het verschil tussen inductie en keramisch?

Koken op inductie is even wennen. Je regelt de temperatuur snel. Een groot voordeel is dat de kookplaat eenvoudig schoon te maken is. Er gaat bijna geen warmte verloren bij het koken op inductie. Want inductie verwarmt alleen de pan. Niet alle pannen werken op inductie. In de pan moet een elektrische laag zitten. Oudere pannen test je door er een magneetje tegen te houden. 

Keramisch koken heeft nadelen ten opzichte van inductie koken. De plaat reageert vrij traag, de kookzones worden heet, en je pannen moeten een perfect gladde bodem hebben. Eten dat naast de pan belandt, brandt wat sneller in (ook onhandig als een pan overkookt). Keramische kookplaten en halogeenkookplaten verwarmen niet alleen de pan maar de hele kookzone. En ze blijven na gebruik lang nagloeien (restwarmte). Daardoor gaat er meer energie verloren dan bij een inductiekookplaat.

Een keramische kookplaat is een goede keuze als je gevoelig bent voor elektromagnetische velden. Heb je een pacemaker? Overleg dan met de pacemakertechnicus/cardioloog of je een inductie kookplaat mag nemen. Zo’n plaat kan soms de instelling van je pacemaker veranderen. Een keramische plaat geeft géén elektromagnetisch veld en is dus veilig voor je pacemaker (bron: Milieu Centraal).

 • Tip: gebruik de restwarmte door een keramische of halogeenkookplaat eerder uit te zetten. Zo gaat er minder energie verloren.

Wat is goedkoper, op gas of inductie koken?

Koken op gas is in veel gevallen nog altijd goedkoper dan elektrisch koken. Een bestaand gasfornuis vervangen voor inductie is niet voordelig. Overstappen op groen gas is dan eerder een interessant alternatief. Maar ben je van plan een nieuwe keuken te kopen of kook je nu op een keramische - of halogeenkookplaat? Dan is de overstap op inductie wel slim.

Is koken op inductie energiezuiniger?

Koken op inductie is energiezuiniger dan andere vormen van elektrisch koken. Inductie verbruikt namelijk minder energie (bron: Milieu Centraal). Neem daarbij 100% groene stroom met ons product Groen uit Nederland af. Want groene stroom is volledig opgewekt uit natuurlijke, duurzame bronnen die nooit opraken, zoals zon, wind en water. Bekijk ook ons stroometiket.

Tips voor zuinig koken op inductie

 1. Gebruik een pan met een platte, dikke, metalen bodem die magnetisch is. Je test dit gemakkelijk met een magneet. Als de magneet aan de pan blijft hangen is de pan geschikt. Aardewerk, glas, aluminium en koper zijn geen geschikte materialen.

 2. Gebruik een pan met een rechte bodem. Op die manier maakt de pan het beste contact met de inductieplaat. Sommige pannen trekken na een tijd krom. Ze werken dan nog wel op inductie, maar de hitte wordt minder gelijkmatig verdeeld. Pannen met een dikke bodem die bestaan uit verschillende lagen trekken het minst krom. Daarom zijn die pannen het meest geschikt voor inductie.

 3. Let wel op dat je pannen geen hoeken of punten aan de onderkant hebben. Daarmee beschadig je je inductieplaat. Je test dit door de bodem van de pan over een velletje papier te schuiven. Blijft het papier heel, dan maak je geen krassen op je kookplaat. Bovendien ontstaat zo ongelijkmatige warmte. De meeste warmte trekt naar die hoek of punt en zo een barst in de plaat ontstaat. Als je zeker wilt weten dat een pan geschikt is, kijk dan goed op de doos of de gebruiksaanwijzing.

 4. Als het kookt, leg dan een deksel op de pan. Zo verlies je geen warmte en kan de plaat een tikje lager.

 5. Probeer ook eens andere energiezuinige manieren van koken, zoals een snelkookpan of een hogedrukstoomoven.

 6. Gebruik geen te grote pannen en verwarm niet meer water dan je nodig hebt. Aardappels en groente hoeven niet helemaal onder water te staan.

 7. Doe het eten meteen in de pan met het koude water. Dan warmt het al mee met het opwarmen van het water. Dat scheelt kooktijd.

Gas besparen doe je zo

Het is de hoogste tijd om gas te gaan besparen. Met kleine en grotere aanpassingen in je huis breng je makkelijk je gasverbruik omlaag. Lees onze tips: 

 1. Snel gas besparen
 2. Flink gas besparen
 3. Helemaal van het aardgas af

 

 

Begin met gas besparen

Overstappen van gas naar inductie? Dit heb je nodig

 • Een installateur trekt een aparte stroomdraad van de meterkast naar je inductie kookplaat. Hij legt een speciaal stopcontact aan voor de stekker van je kookplaat. En zorgt eventueel voor 2 tot 3 groepen extra in je meterkast. Milieu Centraal geeft voor deze werkzaamheden als richtprijs € 600 aan. Vraag altijd een offerte op bij een installateur. Dan weet je precies wat de kosten zijn.

 • Je elektriciteitsaansluiting moet soms 3x25A zijn voor de overstap naar elektrisch koken. Heb je nog een 1x25A aansluiting? Laat je aansluiting dan verzwaren. Neem contact op met je netbeheerder. De kosten zijn ongeveer € 200 afhankelijk van je netbeheerder (bron: Milieu Centraal)

 • Gemiddeld kost een kookplaat zo'n € 600. Dit is afhankelijk van het aantal kookzones, functies, merk, etc) (Bron: Milieu Centraal).

Gratis bespaaradvies op maat

Energie besparen is altijd een goed idee. We helpen je er graag bij. Voor elke portemonnee hebben we persoonlijke bespaaradviezen. Bekijk onze tips, maak je eigen bespaarplan of vraag een gratis Energiescan aan. De keuze is aan jou.

Zo helpen we je

Subsidie voor elektrisch koken

Ben je aangesloten op het warmtenet maar kook je op gas? Dan kun je subsidie aanvragen. Voor de aanschaf en installatie van de kookvoorziening krijg je € 400. Voorwaarde is onder andere:

 • Je elektrische kookvoorziening is een nieuw product.

 • En is aangeschaft op of na 2 april 2022.

  Alle voorwaarden vind je terug op rvo.nl.

Veel gestelde vragen over elektrisch koken

Kan een inductiekookplaat op een gewoon stopcontact?

Een 1-fase inductiekookplaat kan met een normale stekker op een normaal stopcontact worden aangesloten. Een 2-fase of 3-fase inductiekookplaat heeft een perilexstekker. Die wordt aangesloten op een speciaal stopcontact door een erkende installateur.

Wat is de beste manier om elektrisch te koken?

Koken op inductie lijkt op koken op gas. Je regelt de temperatuur snel. Een groot voordeel is dat de kookplaat niet heel heet wordt en er is geen gasvlam. En de kookplaat is eenvoudig schoon te maken. Er gaat bijna geen warmte verloren bij het koken op inductie. Want inductie verwarmt alleen de pan. En de plaat koelt na het koken snel af. 

Wat is goedkoper koken op gas of stroom?

Koken op gas is in veel gevallen nog altijd goedkoper dan elektrisch koken. Een bestaand gasfornuis vervangen voor inductie is niet voordelig. Overstappen op groen gas is dan eerder een duurzamer alternatief dan koken op aardgas. Maar ben je van plan een nieuwe keuken te kopen of kook je nu op een keramische - of halogeenkookplaat? Dan is de overstap op inductie wel slim.

Meer bespaartips voor in de keuken