Grip op je verbruik met de Energie-app
Met onze Energie-app heb je altijd en overal inzicht in je verbruik. Regel handig en snel je zaken, krijg tips om energie te besparen en geniet van korting op energiebesparende producten.
Misschien ben je je al erg bewust van je maandelijkse uitgaven aan energie. En bespaar je al waar je kunt. Wil je juist meer inzicht en voor het komende jaar je energiekosten berekenen? We laten je graag zien hoe dat werkt.
Je energiekosten bestaan voor een deel uit vaste kosten. Deze kosten blijven hetzelfde, of je nu veel verbruikt of juist weinig. Voor veel mensen bestaat het grootste gedeelte van hun totale energiekosten uit de verbruikte stroom of gas. Deze kosten hangen af van hoeveel energie je verbruikt. Dit noemen we de variabele kosten. Hieronder leggen we je uit hoe je jouw kosten kan berekenen voor energie.
Energiekosten stroom
Variabele leveringskosten |
A [stroomverbruik per jaar in kWh] x [het leveringstarief in je energiecontract] |
Vaste leveringskosten | B |
Vaste terugleverkosten | C |
Vaste kosten netbeheer | D |
Korting op energiebelasting |
E |
Totale kosten stroom | S (A + B + C + D- E) |
Energiekosten gas
Variabele leveringskosten | E [gasverbruik per jaar in m3] x [het leveringstarief in je energiecontract] |
Vaste leveringskosten | F |
Vaste kosten netbeheer | G |
Totale kosten gas | H (E + F + G) |
Om je gezamenlijke energiekosten voor 2024 te berekenen tel je bedrag S en bedrag H op. Krijg je toeslag of andere hulp bij de betaling van energiekosten van de overheid? Dit bedrag moet je aftrekken van het totaal. Deel je totale energiekosten door 12 voor je energiekosten per maand.
Met zonnepanelen wek je voor een deel je eigen energie op. Dat deel koop je niet bij ons in. Stroom die je niet zelf gebruikt maar teruglevert aan het net, mag je salderen. Dat betekent dat je het wegstreept tegen je verbruik. Lees meer over salderen. Bekijk ook onze pagina over de opbrengst van zonnepanelen.
Met onze Energie-app heb je altijd en overal inzicht in je verbruik. Regel handig en snel je zaken, krijg tips om energie te besparen en geniet van korting op energiebesparende producten.
Als je klant van ons bent, vind je je energiekosten terug in Mijn Vattenfall en in de Energie-app. In je contract en toelichting op je tarieven zie je het totaaloverzicht.
Hebben we toestemming om je slimme meter uit te lezen? Dan kun je je energiekosten bijna realtime bekijken. Per dag, week, maand en jaar. En je kan ze ook vergelijken met een vorige periode.
Bij de toelichting op de verschillen in kosten zie je waardoor de energiekosten hoger of lager zijn. Bijvoorbeeld omdat je minder of meer hebt verbruikt in je huishouden. Maar ook omdat het warmer of kouder was, of omdat vaste kosten hoger of lager zijn dan toen.
Ben je nog geen klant van ons, dan helpen je bij het maken van je keuze. In ongeveer 5 stappen met verschillende vragen, krijg je een goed overzicht van je energiekosten. Weet je niet precies wat je energieverbruik is? Wij helpen we je met het schatten. Door je te vragen naar je type huis en het aantal personen in je huishouden. De laatste stap toont je totale energiekosten in een jaar. En welk termijnbedrag daarbij hoort. Dat is wat je elke maand betaalt aan energiekosten.
Ga bij het berekenen en vergelijken van je stroomprijs uit van je werkelijke stroomverbruik. Dat staat op je jaarafrekening. Heb je geen idee wat je stroomverbruik is, dan helpt misschien het gemiddelde verbruik per huishouden. Dat geeft je een schatting van je gebruik voor stroom. Het stroomverbruik hangt vooral af van het aantal personen in je huishouden. Je vindt die gegevens op de site van het Nibud. Dat is hét kenniscentrum voor de huishoudportemonnee. Een eenpersoonshuishouden verbruikt gemiddeld 1.750 kWh stroom per jaar. En een gezin van vier personen 3.790 kWh.
Ga bij het berekenen en vergelijken van je gasprijs uit van je werkelijke gasverbruik. Dat staat op je jaarafrekening. Heb je geen idee wat je gasverbruik is, dan geeft het gemiddelde gebruik per woningtype je inzicht. Dat geeft je een schatting van je verbruik voor gas. Je gasverbruik hangt vooral af van het type huis. Je vindt die gegevens ook op de site van het Nibud. In een flat ligt het verbruik meestal rond de 810 m³ en een vrijstaand huis gemiddeld 1.960 m³. We helpen je met tips om zelf je energieverbruik te berekenen.
Je energieprijs is opgebouwd uit drie onderdelen: je energieverbruik, netbeheerkosten en overheidsheffingen en btw. We leggen je precies uit hoe dat in elkaar zit.
Ga je een nieuw huis kopen of huren? Dan weet je vooraf de hypotheekkosten of huur per maand. Maar ook je energierekening komt elke maand. Daarom is het goed ook vooraf de energiekosten te berekenen.
Meestal vermelden je makelaar of de huizensite wat de huidige bewoners maandelijks ongeveer betalen. Weet je ook het gemiddelde gasverbruik en stroomverbruik van de vorige bewoners? Dan kun je die cijfers gebruiken om via een offerte nog nauwkeuriger je eigen energiekosten te laten berekenen.
In ieder geval moet de verkoper of verhuurder van het huis je het energielabel van het huis overhandigen. Dat energielabel laat in detail zien hoeveel (fossiele) brandstof je huis verbruikt voor een comfortabele warmte.
Een energieadviseur stelt het energielabel vast volgens een speciale formule waarin het woonoppervlak in m2 ook meetelt. Het energielabel is geen sticker zoals op je nieuwe koelkast. Maar een uitgebreide pdf, met een concreet plan voor mogelijke extra energiebesparende maatregelen. Zie bijvoorbeeld het energielabel C.
Je krijgt een berichtje in de Energie-app als je verbruik de afgelopen maand hoger was dan in dezelfde maand het jaar daarvoor. We geven je daarbij slimme bespaartips. Zo kan je meteen actie ondernemen.
Hoe minder stroom je verbruikt in huis, des te beter. Daarom adviseren we om bij het vervangen van apparaten goed naar de energiekosten te kijken. Dat kun je zelf bereken via onderstaande rekensom. Kies ook altijd voor een apparaat met het groenste energielabel A. Dan weet je zeker dat het zuiniger is in gebruik. Het verschil in aanschafprijs met een lager energielabel verdien je snel weer terug met lagere verbruikskosten.
Als je klant bij ons bent krijg je overigens direct bericht bij afwijkend verbruik. Dat is één van onze zeven beloftes.
Oudere huishoudelijke apparaten zoals koelkasten en vriezers verbruiken veel meer energie dan nieuwe, zuinige modellen. De grootste stroomvreters zijn verder elektrische boilers en tuinvijverpompen. Deze en andere apparaten met een hoog verbruik hebben we op een rijtje gezet.
Op onze pagina over de gemiddelde energiekosten lees je daar meer over. De kosten hangen af van je type huis en het aantal mensen in je huishouden. Je kunt je eigen energiekosten vergelijken met gemiddelden van het Nibud in de twee tabellen op deze pagina.
De meeste energie in huis verbruik je over een jaar gezien voor je verwarming. Met de verwarming van je huis gebruik je zo’n 80% van je totale gasverbruik.
Voor stroom zijn vooral oudere koelkasten en vriezers grote energievreters en elektrische boilers. Deze en andere apparaten met een hoog verbruik hebben we op een rijtje gezet.
Stiekeme stroomvreters zijn apparaten die je denkt uit te hebben gezet, maar toch nog stroom verbruiken. Dat heet ook wel sluipverbruik. Ze staan dan niet echt uit, maar op stand-by. Vaak zijn dat je televisie, mediabox en computer of laptop met de oplader nog in het stopcontact.
Volgens Milieu Centraal is gemiddeld je verwarming met gas goed voor zo'n 47 procent van je gasrekening. Warm water is goed voor ongeveer 20 procent van je gasverbruik. Je verwarming vaker (en eerder op de avond) lager zetten en korter douchen hebben beiden een besparend effect.
Je totale energiekosten bestaan uit vaste kosten en variabele kosten. De vaste kosten betaal je altijd, los van hoeveel gas of stroom je verbruikt. De variabele kosten hangen af van je verbruik. Je variabele energiekosten bereken je met de volgende formule:
Kosten voor stroom = stroomverbruik (kWh) x het variabele leveringstarief voor stroom (per kWh) dat in je energiecontract staat
Kosten voor gas = gasverbruik (m3) x (gastarief (per m3) + het variabele leveringstarief voor gas (per m3) dat in je energiecontract staat
De hoogte van je energiekosten zijn afhankelijk van diverse factoren. De belangrijkste factor is je verbruik. Dat wordt onder andere door de grootte en ligging van je huis. Maar ook het aantal huisgenoten, je levensstijl en de mate van isolatie. Naast je verbruik zijn ook je energietarieven bepalend voor je energiekosten. Als klant bent bij ons, vind je jouw tarieven terug in Mijn Vattenfall. Ben je nog geen klant en wil je overstappen van leverancier? Bekijk dan ons aanbod.
Het Nibud heeft uitgerekend wat het gemiddeld stroomverbruik is van gezinnen in Nederland. Dat is 2.800 kWh stroom per jaar. En wat het verschil is in verbruik per hoeveelheid personen in een huishouden. Het gemiddelde gasverbruik van alle huizen in Nederland is 1.200 m3 gas. In een appartement 'stook' je minder dan in een vrijstaand huis. Hoe groter je huis, hoe meer gas je verbruikt voor de verwarming. Hoeveel dat scheelt, heeft het Nibud ook op een rijtje gezet.
Let bij het berekenen natuurlijk op de prijs. Maar daarnaast ook op andere dingen zoals onze services. Zo krijg je bij ons voordeel als je blijft, een Seintje als je verbruik ineens afwijkt, en meer tips over besparen op energie.
In de huidige energiemarkt veranderen de prijzen van gas en elektra regelmatig. Ook ons aanbod kan dagelijks wisselen. Kijk hier om het huidige tarief van 1 m3 gas te bekijken.
Ben je al klant? Bekijk je contract met je tarieven én verbruik in Mijn Vattenfall of in onze Energie-app.
In de huidige energiemarkt veranderen de prijzen van gas en elektra regelmatig. Ook ons aanbod kan dagelijks wisselen. Kijk hier om het huidige tarief van 1 kilowattuur stroom te bekijken.
Ben je al klant? Bekijk je contract met je tarieven én verbruik in Mijn Vattenfall of in onze Energie-app.