1. Home
  2. Gas & elektra
  3. Gas & elektra kosten

Kosten gas en elektra

De kosten van gas en elektra hangen voor een groot deel af van hoeveel energie je verbruikt. Bijvoorbeeld voor je verlichting, koelkast, televisie en verwarming. In dit artikel lees je over de gemiddelde kosten van gas en elektra. Zo kun je erachter komen of je zelf meer of minder verbruikt dan gemiddeld.

Gemiddelde kosten gas en elektra per maand

Hoe hoog je gemiddelde kosten gas elektra per maand zijn, zie je in eerste instantie aan je termijnbedrag. Dat betaal je per maand voor je energie. Je energieleverancier berekent deze kosten onder andere door te kijken naar wat je eerder verbruikt hebt per maand. In de prijs van je energie zitten naast variabele kosten ook btw en enkele vaste kosten. Zoals kosten voor technisch netbeheer en energiebelasting.

Volgens Milieu Centraal betalen Nederlandse huishoudens in 2021 gemiddeld € 1610 euro voor gas en elektra. Dat is omgerekend ongeveer € 134 per maand. Volgens het CBS dalen sinds 2018 de gemiddelde kosten gas elektra per maand door lagere prijzen en minder verbruik.

Termijnbedrag aanpassen

Ben je optimistisch over je kosten voor gas en elektra? Dan kun je zelf gemakkelijk je termijnbedrag aanpassen. Rechtstreeks in Mijn Vattenfall of via onze chatbot Nina.

Naar Mijn Vattenfall

Prijzen gas en elektra 2022

Volgens Milieu Centraal is het moeilijk om te bepalen wat je als consument in 2022 gemiddeld betaalt voor stroom en gas. Voor nieuwe contracten was dit gemiddelde in januari 2022 € 0,40 voor 1 kWh stroom en € 1,74 voor 1 m3 gas.

De prijs voor vaste contracten kan hiervan verschillen. Check daarom wanneer je contract afloopt. Heb je een contract met een variabele prijs, dan geven wij de nieuwe prijzen aan je door.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Aansluitkosten gas water elektra

Ga je verhuizen naar een bestaand huis? Dan zijn alle noodzakelijke aansluitingen voor gas, water en elektra er al. Ze moeten alleen nog op jouw naam worden gezet. Er zijn dus geen startkosten voor het aanleggen van de leidingen. Je betaalt per maand wel zogenaamde vaste kosten voor bijvoorbeeld het onderhoud van de leidingen en andere voorzieningen. Bij water heet dat 'vastrecht'.

Ga je een nieuw huis (laten) bouwen? Dan liggen de leidingen voor gas water en elektra er waarschijnlijk nog niet. Voor het aanvragen van alle nieuwe aansluitingen kun je terecht op de website Mijnaansluiting.nl. Dat is een gezamenlijke website van alle netbeheerders in Nederland. Met één aanvraag kun je gemakkelijk je aansluiting voor gas, elektra, water, riool, stadsverwarming en telecom in orde maken.

Je stroom wordt aangelegd door een gespecialiseerde netbeheerder. Voor een 'normaal' huis heb je een 3 fase aansluiting voor elektra (3 x 25 A) nodig. Dat kost ongeveer € 750. De aansluitkosten voor water voor een middelgroot huis kan oplopen tot €1250.

We waarderen onze klanten

Dat we zoveel voor elkaar kunnen krijgen, danken we voor een groot deel aan onze klanten. Daar zetten we dus graag iets tegenover:

Blijven Loont

Het is eigenlijk heel simpel: als je klant bij ons blijft, verdien je iets extra’s. Daarom krijg je bij ons korting op de variabele leveringskosten van stroom. Tot wel 25%, zolang je blijft. Dat noemen we Blijven Loont.

Exclusief

Als je je aanmeldt bij Exclusief spaar je automatisch punten voor kortingen, duurzame cadeautjes, uitjes en hippe energiebespaarders. Elke maand maak je dan ook kans op een mooie prijs.

Korting bij onze partners

We werken samen met duurzame bedrijven: onze partners. En dat levert natuurlijk aantrekkelijke kortingen op. Die geven we aan je door. Zo komt een fossielvrij leven nog sneller dichtbij.

Gas en elektra kosten berekenen

Gas en elektra kosten berekenen kan op verschillende manieren. Ga bijvoorbeeld naar energie aanvragen, vul je postcode in, je verbruik en kies een aantrekkelijk aanbod. Of bekijk het overzicht van de acties.

 

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Gemiddelde kosten gas en elektra 1 persoon

Ben je nieuwsgierig naar de gemiddelde kosten aan gas en elektra voor 1 persoon? Volgens het Nibud verbruik je in je eentje rond de 1.810 kWh aan stroom en kost je dat 13,- per maand. Woon je in een flat, dan gebruik je waarschijnlijk rond 920 m³ aan gas. Dat kost € 82,- per maand. Woon je in een tussenwoning dan stook je al gauw 1.190 m³ en kost je dat ongeveer € 100,-. De rest van je energierekening is voor vaste kosten.

Gemiddelde kosten gas en elektra 2 of 4 personen

De gemiddelde kosten van gas en elektra voor 2 of 4 personen hangt voor een groot deel af van je type huis. In een tussenwoning heb je gemiddeld 1.190 m³ nodig om te verwarmen, douchen en koken. Dat kost je dan ongeveer € 100,- per maand. Voor een 2 onder 1 kap is dat 1.560 m³ en betaal je zo'n € 124,- per maand aan gas.

Het Nibud heeft uitgerekend dat je met twee personen € 2.800 kWh stroom verbruikt. Dat kost je per maand gemiddeld € 31,-. Met vier personen is dat 3.840 kWh, wat neerkomt op € 50,- per maand. Verder zitten er elke maand nog vaste kosten in je energierekening.

Meer lezen rond 'kosten gas elektra'