1. Thuis
  2. Gas & elektra
  3. Gas & elektra kosten

Kosten gas en elektra

De kosten van gas en elektra hangen voor een groot deel af van hoeveel energie je verbruikt. Bijvoorbeeld voor je verlichting, koelkast, televisie en verwarming. In dit artikel lees je over de gemiddelde kosten van gas en elektra. Zo kun je erachter komen of je zelf meer of minder verbruikt dan gemiddeld.

Gemiddelde kosten gas en elektra per maand

Hoe hoog je gemiddelde kosten gas elektra per maand zijn, zie je in eerste instantie aan je termijnbedrag. Dat betaal je per maand voor je energie. Je energieleverancier berekent deze kosten onder andere door te kijken naar wat je eerder verbruikt hebt per maand. In de prijs van je energie zitten naast variabele kosten ook btw en enkele vaste kosten. Zoals kosten voor technisch netbeheer en energiebelasting.

Hoeveel Nederlandse huishoudens per maand aan energie betalen, is afhankelijk van de energieprijzen. Een actuele schatting van dit bedrag vind je bij Nibud.

Termijnbedrag aanpassen

Ben je optimistisch over je kosten voor gas en elektra? Dan kun je zelf gemakkelijk je termijnbedrag aanpassen. Rechtstreeks in Mijn Vattenfall of via onze chatbot Nina.

Naar Mijn Vattenfall

Prijzen gas en elektra 2024

De gemiddelde energieprijzen voor 2024 zijn niet zomaar te bepalen. Het hangt af van het energiebedrijf en het soort contract dat je hebt afgesloten. Ook het moment waarop je nieuwe contract is ingegaan is belangrijk. Wat wel zeker is:

  • Het prijsplafond stopt;
  • De btw op stroom en gas blijft 21%;
  • De energiebelasting op gas stijgt van ± € 0,59 cent naar ± € 0,71 per m³. De energiebelasting op stroom daalt van ± € 0,15 naar ± € 0,13 per kwh. Dit is inclusief 21% btw. 
  • Je krijgt een vast bedrag van € 631 aan energiebelasting terug. Deze korting wordt verrekend met je energierekening.

Meer informatie over de wijzigingen in 2024 vind je op onze nieuwspagina.

Onze actuele energietarieven

Onze tarieven kunnen dagelijks veranderen. Ben je nog geen klant? Kijk dan hier voor de tarieven van vandaag. Ben je al klant? Kijk dan in Mijn Vattenfall wat jouw actuele tarieven zijn.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  

Lees meer over Altijd inzicht

Aansluitkosten gas water elektra

Ga je verhuizen naar een bestaand huis? Dan zijn alle noodzakelijke aansluitingen voor gas, water en elektra er al. Ze moeten alleen nog op jouw naam worden gezet. Er zijn dus geen startkosten voor het aanleggen van de leidingen. Je betaalt per maand wel zogenaamde vaste kosten voor bijvoorbeeld het onderhoud van de leidingen en andere voorzieningen. Bij water heet dat 'vastrecht'.

Ga je een nieuw huis (laten) bouwen? Dan liggen de leidingen voor gas water en elektra er waarschijnlijk nog niet. Voor het aanvragen van alle nieuwe aansluitingen kun je terecht op de website Mijnaansluiting.nl. Dat is een gezamenlijke website van alle netbeheerders in Nederland. Met één aanvraag kun je gemakkelijk je aansluiting voor gas, elektra, water, riool, stadsverwarming en telecom in orde maken.

Je stroom wordt aangelegd door een gespecialiseerde netbeheerder. Voor een 'normaal' huis heb je een 3 fase aansluiting voor elektra (3 x 25 A) nodig. Check de kosten bij je eigen netbeheerder.

We waarderen onze klanten

Dat we zoveel voor elkaar kunnen krijgen, danken we voor een groot deel aan onze klanten. Daar zetten we dus graag iets tegenover:

Blijven Loont

Het is eigenlijk heel simpel: als je klant bij ons blijft, verdien je iets extra’s. Daarom krijg je bij ons korting op de variabele leveringskosten van stroom. Tot wel 25%, zolang je blijft. Dat noemen we Blijven Loont.

Exclusief

Als je je aanmeldt bij Exclusief spaar je automatisch punten voor kortingen, duurzame cadeautjes, uitjes en hippe energiebespaarders. Elke maand maak je dan ook kans op een mooie prijs.

Korting bij onze partners

We werken samen met duurzame bedrijven: onze partners. En dat levert natuurlijk aantrekkelijke kortingen op. Die geven we aan je door. Zo komt een fossielvrij leven nog sneller dichtbij.

Gas en elektra kosten berekenen

Gas en elektra kosten berekenen kan op verschillende manieren. Ga bijvoorbeeld naar energie aanvragen, vul je postcode in, je verbruik en maak je keuze. 

 

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Gemiddelde kosten gas en elektra 1 persoon

Ben je nieuwsgierig naar de gemiddelde kosten aan gas en elektra voor 1 persoon? Volgens het Nibud verbruik je in je eentje rond de 1.830 kWh aan stroom per jaar.

Hoeveel gas je jaarlijks verbruikt, ligt volgens het Nibud aan je type huis. Zo is het gemiddelde verbruik in een flat 840 m³ en een tussenwoning 1.170 m³. 

Het bedrag dat je uiteindelijk kwijt bent, is afhankelijk van je energietarieven. Deze verschillen in het soort contract dat je hebt, vast of variabel.

Gemiddelde kosten gas en elektra 2 of 4 personen

De gemiddelde kosten van gas en elektra voor 2 of 4 personen hangt voor een groot deel af van je type huis. Volgens het Nibud heb je in een tussenwoning gemiddeld 1.170 m³ gas nodig per jaar. Om te verwarmen, douchen en koken. Voor een hoekwoning is dat 1.370 m3, voor een 2 onder 1 kap 1.550 m³ en voor een vrijstaand huis 2.040 m3

Met twee personen verbruik je gemiddeld 2.800 kWh aan stroom. Met vier personen is dat 4.010 kWh.

Hoeveel een 2- of 4-persoonshuishouden gemiddeld kwijt is aan energie, ligt aan de energietarieven. Deze variëren tussen vaste en variabele contracten.

Meer over energieprijzen

Meer lezen rond 'kosten gas elektra'

Mensen vragen ook

Wat zijn de huidige tarieven van gas en elektra?

De energiemarkt is continu in beweging. Variabele gas- en elektra-tarieven wijzigen meerdere keren per jaar. Je huidige gas- en elektra-tarieven vind je in je contract. Als je klant van ons bent, zie je je tarieven ook in Mijn Vattenfall en in de Energie-app.

Wat zijn gemiddeld de kosten voor gas en elektra per maand?

In de huidige energiemarkt veranderen de prijzen van gas en elektra regelmatig. En door de hoge energieprijzen eind 2022 lijkt het gemiddelde verbruik in Nederland inmiddels structureel lager dan daarvoor. Maar wat betekent dat voor de gemiddelde kosten? Op de website van Milieu Centraal zie je een indicatie.

Wat is het prijsverschil tussen gas en elektra?

De prijs van gas en stroom vergelijken, is bijna net zoiets als appels en peren vergelijken. Er bestaat wel een technische omrekenfactor van kuub naar kWh. Maar zo op zichzelf, zegt dat cijfer voor jou als consument eigenlijk niets. Veel interessanter is of bepaalde apparaten in je huis goedkoper op gas of op stroom draaien. Dat kun je pas vergelijken als je weet wat je verbruikskosten nu zijn en hoe zuinig het apparaat is dat je wilt vergelijken.