Salderen met zonnepanelen, zo zit het

Bij saldering verrekenen we de door jou teruggeleverde zonne-energie met je verbruik. Dat werkt zo: overdag wek je zelf zonne-energie op die je direct verbruikt, bijvoorbeeld als je de wasmachine gebruikt. 's Avonds als de zon niet schijnt en je televisie kijkt, neem je stroom af. En in de (zomer) vakantie wekken je zonnepanelen stroom op terwijl jij op vakantie bent. Die zonne-energie lever je automatisch terug aan het net. We verrekenen dit op je jaarrekening.

Nieuws: de nieuwe ingangsdatum van de afbouw van de salderingsregeling is 1 januari 2025. Dus eigenaren van zonnepanelen mogen in 2023 en 2024 nog volledig salderen. Lees hier de laatste update over de salderingsregeling

* Omdat de plannen rondom de afbouw van de salderingsregeling nog niet definitief zijn, gaan we in onze berekeningen nog uit van de 'oude' situatie. 

Met zonnepanelen kun je energie terugleveren

Op zonnige dagen wekken jouw zonnepanelen veel stroom op. Wek je meer stroom op dan je zelf nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je overdag weinig stroom verbruikt? Dan lever je die stroom automatisch 'terug' het elektriciteitsnet op. Vandaar de term terugleveren.

Wat is salderen?

Salderen is het verrekenen van je jaarlijkse stroomafname met je jaarlijkse teruglevering. Deze verrekening is op basis van je stroomtarieven. Dus voor elke kWh die je opwekt, krijg je dezelfde prijs als die je per kWh aan ons zou betalen. We verrekenen dit op je jaarrekening.

Terugleververgoeding

Lever je meer stroom terug dan dat je bij ons afneemt? Dan blijft er na het salderen nog teruggeleverde stroom over. Dit noemen we: netto energie terugleveren. Je ontvangt over deze netto teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Vanaf 1 september 2022 is deze terugleververgoeding 16,8 cent per kWh.

Salderen en terugleveren: rekenvoorbeelden

Saldering

We verrekenen je eigen opwek met de stroom die wij je leveren op momenten dat je niks opwekt ('s nachts bijvoorbeeld). Als aan het einde van het jaar blijkt dat je meer stroom van ons hebt afgenomen dan andersom, dan betaal je nog een restbedrag aan ons. Hier zie je een rekenvoorbeeld:

Voorbeeld (jaarverbruik)

 

Afgenomen stroom*

3500 kWh

Teruggeleverde stroom

3000 kWh

Je betaalt aan Vattenfall

500 kWh x € 0,30* = € 150,-

* Dit is een voorbeeld stroomprijs. In Mijn Vattenfall onder Mijn Contract zie je precies welke stroomprijs je betaalt. 

Stroom terugleveren

Je levert meer stroom aan Vattenfall, dan Vattenfall aan jou. Jouw teruglevering wordt dan volledig gesaldeerd met onze levering aan jou. Netto ontvang je een basisvergoeding voor het deel dat je meer teruglevert. Vanaf 1 september 2022 is deze vergoeding 16,8 cent per kWh. 

Voorbeeld (jaargebruik)

 

Afgenomen stroom

3.000 kWh

Teruggeleverde stroom

4.000 kWh

Netto teruggeleverde stroom

1.000 kWh

Te ontvangen van Vattenfall

1000 kWh x € 0,168** = € 168,-

** Je krijgt voor het 'overschot' een basisvergoeding van 16,8 cent. Over deze kWh mogen wij je namelijk geen overheidsheffingen (en voor consumenten: btw) teruggeven. Daarom adviseren wij altijd om zonnepanelen te laten installeren waarmee je op jaarbasis niet meer opwekt dan je eigen verbruik, zodat je niet 'netto teruglevert.'

Goed om te weten

  • Salderen is mogelijk als je een zogenaamde kleinverbruikaansluiting hebt (tot 3x80Ampère). Dit geldt voor de meeste huishoudens.
  • Om stroom terug te leveren moet je je zonnepanelensysteem bij de netbeheerder aanmelden. Koop je je zonnepanelen via Vattenfall? Dan regelen wij dat. Jouw netbeheerder neemt vervolgens contact met je op. Moet je meter vervangen worden? Dan regelt de netbeheerder dat en dan is dit meestal gratis.
  • Heb je je zonnepanelen ergens anders gekocht? Dan moet je zelf je zonnepanelen aanmelden via energieleveren.nl. Het aanmelden van je zonnepanelen is verplicht.

Wij verrekenen alles netjes op je jaarafrekening

Je teruggeleverde stroom verrekenen wij op je jaarafrekening. Dit gebeurt vanaf het moment dat je netbeheerder aan ons doorgeeft dat je zonnepanelensysteem is aangemeld. Je krijgt van ons een brief wanneer wij dit bericht van de netbeheerder hebben ontvangen.

Tip: meld je systeem alvast bij je netbeheerder

Het aanmelden van je zonnepanelensysteem kan al 4 weken voor de installatie. Hiermee versnel je het registratieproces bij je netbeheerder en Vattenfall. Wij kunnen je dus beter helpen bij eventuele vragen en zorgen ervoor dat we het administratief verwerken van je opgewekte stroom vast regelen.

Systeem aanmelden

Interessant artikel?

Lees meer over zonnepanelen