1. Thuis
 2. Zonnepanelen
 3. Salderen en terugleveren

Salderen en terugleveren met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een enorm succes. Dit komt deels dankzij de salderingsregeling en de terugleververgoeding. Er zijn nogal wat misverstanden over salderen en terugleveren. We leggen je graag uit hoe het precies zit.

Zo werkt salderen

Op sommige dagen wekken je zonnepanelen meer stroom op dan je zelf nodig hebt. Als je op je werk bent bijvoorbeeld. Of op vakantie. Het zou zonde zijn als die stroom verloren gaat. Gelukkig kun je dit overschot 'terugleveren' aan het elektriciteitsnet. Andere huishoudens of bedrijven kunnen jouw duurzame stroom dan direct gebruiken.

Om het terugleveren van zonnestroom te compenseren heeft de overheid de salderingsregeling bedacht. Die werkt zo: Voor elke kWh zonnestroom die je teruglevert krijg je een kWh gratis stroom op momenten dat de zon niet schijnt. Dat is wel zo eerlijk. En het maakt het nemen van zonnepanelen een stuk aantrekkelijker.

Wij maken de balans op

Eéns per jaar verrekenen we de zonnestroom die we van je ontvingen met de stroom die je afnam. Dit heet salderen. Het resultaat van de saldering vind je terug op je jaarafrekening. Heb je netto meer verbruikt? Dan betaal je voor dat deel. Heb je netto meer teruggeleverd? Dan krijg je een vergoeding voor dat deel.

Zo werkt de terugleververgoeding

Als je over een heel jaar meer zonnestroom teruglevert dan je van het net afneemt, lever je netto terug. Je krijg dan over die extra stroom een terugleververgoeding. Hoe hoog die vergoeding is staat in je contract en vind je in Mijn Vattenfall onder Correspondentie.

Belangrijk om te weten:

 • Voor teruggeleverde stroom krijg je pas een vergoeding nadat je eerst je volledige stroomafname gecompenseerd hebt.
 • Of je netto terugleverde en wat je vergoeding wordt, weet je pas aan het einde van het jaar.
 • Het resultaat van saldering en een eventuele vergoeding vind je terug op je jaarafrekening.

Bij de meeste huishoudens dekt de opwek van zonnepanelen ongeveer het elektriciteitsverbruik van een jaar. De kans is dus groot dat je met de terugleververgoeding niks te maken hebt.

Salderen en terugleveren: 3 rekenvoorbeelden

1. Na saldering moet je bijbetalen

We verrekenen je eigen opwek met de stroom die wij je leveren op momenten dat je niks opwekt ('s nachts bijvoorbeeld). Als aan het einde van het jaar blijkt dat je meer stroom van ons hebt afgenomen dan andersom, dan betaal je nog een restbedrag aan ons. Hier zie je een rekenvoorbeeld:

Voorbeeld (jaarverbruik)

 

Afgenomen stroom (kWh)*

3500 kWh

Teruggeleverde stroom (kWh)

3000 kWh

Je betaalt aan Vattenfall

500 kWh x € 0,30* = € 150,-

* Dit is een voorbeeld stroomprijs. In Mijn Vattenfall onder Mijn Contract zie je precies welke stroomprijs je betaalt. 

2. Na saldering betaal je niks

Je levert over het hele jaar net zoveel zonnestroom aan Vattenfall als Vattenfall aan jou. Je teruglevering wordt dan volledig gesaldeerd met onze levering aan jou. Je betaalt op jaarbasis niets voor je stroom. Hier zie je een rekenvoorbeeld:

Voorbeeld (jaarverbruik)

 

Afgenomen stroom (kWh)*

2500 kWh

Teruggeleverde stroom (kWh)

2500 kWh

Je betaalt aan Vattenfall

0 kWh = € 0,-

* Dit is een voorbeeld stroomprijs. In Mijn Vattenfall onder Mijn Contract zie je precies welke stroomprijs je betaalt. 

3. Na saldering krijg je een terugleververgoeding

Je levert meer stroom aan Vattenfall dan Vattenfall aan jou. Je teruglevering wordt dan volledig gesaldeerd met onze levering aan jou. Je ontvang bovendien een vergoeding voor het deel dat je extra teruglevert.

Voorbeeld (jaargebruik)

 

Afgenomen stroom (kWh)

3.000 kWh

Teruggeleverde stroom (kWh)

4.000 kWh

Netto teruggeleverde stroom (kWh)

1.000 kWh

Je krijgt terug van Vattenfall

1000 kWh x € 0,076* = € 76,-

* Dit bedrag is een voorbeeld. De hoogte van de terugleververgoeding hangt af van je contract. Hoeveel je na saldering ontvangt per kWh stroom die je aan ons teruglevert, staat in je contractbevestiging en in Mijn Vattenfall onder Correspondentie.

Tip: meld je systeem alvast bij je netbeheerder

Het aanmelden van je zonnepanelensysteem kan al 4 weken voor de installatie. Hiermee versnel je het registratieproces bij je netbeheerder en Vattenfall. Wij kunnen je dus beter helpen bij eventuele vragen en zorgen ervoor dat we het administratief verwerken van je opgewekte stroom vast regelen.

Systeem aanmelden

Wat gaat er gebeuren met de salderingsregeling?

 • De salderingsregeling zonnepanelen wordt waarschijnlijk vanaf 2025 afgebouwd

  Vanaf 1 januari 2025 wordt de salderingsregeling naar verwachting afgebouwd. Inmiddels heeft de Tweede Kamer ingestemd met een wetsvoorstel hierover. De Eerste Kamer moet er nog over stemmen. Behandeling in september is cruciaal, omdat demissionair minister Jetten en zijn ambtenaren anders verwachten dat de afbouw van het salderen niet per 1 januari 2025 van start kan gaan (Bron: Solar Magazine). 

  Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, gaat de saldering vanaf 2025 in stappen terug naar nul procent in het jaar 2031. Dat wil zeggen dat je elk jaar iets minder teruggeleverde stroom mag wegstrepen tegen de stroom die je van ons afneemt. Dit wordt deels gecompenseerd door de terugleververgoeding die je dan krijgt. Voorlopig verandert er nog niets. Op zijn vroegst gaat iedereen met zonnepanelen vanaf 1 januari 2025 automatisch mee met de afbouw van salderen. Daar hoef je zelf niks voor te regelen. (Bron: Rijksoverheid)

  Tip: gebruik zoveel mogelijk je eigen zonnestroom
  Wil je tijdens en na de afbouw zoveel mogelijk besparen met je zonnepanelen? Gebruik dan extra veel stroom op de momenten dat je zonnepanelen veel energie opwekken. Bijvoorbeeld door je wasmachine te laten draaien als het zonnig is. Of slimme tijden te kiezen voor het opladen van je elektrische auto.

 • Goed nieuws: investeren in zonnepanelen blijft interessant

  Goed om te weten: een investering in zonnepanelen blijft interessant, los van wat er gaat gebeuren met salderen. De gemiddelde terugverdientijd is nu ongeveer 7 jaar. Dat is meer rendement dan je met de huidige spaarrente op de bank verdient. Bovendien gaan zonnepanelen wel 25 jaar mee. Dat betekent dat je ruim 15 jaar van gratis stroom kan genieten. Zo zit je er tijdens een volgende energiecrisis een stuk warmer bij.
  Tot slot zijn zonnepanelen goed voor het energielabel van je huis. Hierdoor krijg je een betere prijs voor je huis als je het in de toekomst wilt verkopen.

  Kortom: zonnepanelen blijven een interessante investering waar je lang voordeel en plezier van hebt. En waarmee je bijdraagt aan een fossielvrije toekomst.

Heb je normaal én daltarief?

We salderen op je jaarafrekening in een vaste volgorde:

 1. Eerst salderen we je verbruik en teruglevering op normaal tarief.
 2. Daarna salderen we je verbruik en teruglevering op het dal tarief.
 3. Leverde je meer terug op daltarief dan je in daluren verbruikte? Dan strepen we dit overschot weg tegen je verbruik op normaal tarief, als dat mogelijk is.

We salderen dus zoveel mogelijk op normaal tarief, mooi toch? Blijft er op beide tarieven nog verbruik over, dan brengen we dat bij je in rekening. Blijft er op zowel normaal als dal tarief teruglevering over? Dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding. Deze vind je in Mijn Vattenfall onder Correspondentie.

Wij verrekenen alles netjes op je jaarafrekening

Je teruggeleverde stroom verrekenen wij op je jaarafrekening. Dit gebeurt vanaf het moment dat je netbeheerder aan ons doorgeeft dat je zonnepanelensysteem is aangemeld. Je krijgt van ons een brief wanneer wij dit bericht van de netbeheerder hebben ontvangen.

Goed om te weten

 • Salderen is mogelijk als je een aansluiting hebt van maximaal 3x80 Ampère. Dit geldt voor de meeste huishoudens.
 • Om stroom terug te leveren moet je je zonnepanelensysteem bij de netbeheerder aanmelden. Koop je je zonnepanelen via Vattenfall? Dan regelen wij dat. Jouw netbeheerder neemt vervolgens contact met je op. Moet je meter vervangen worden? Dan regelt de netbeheerder dat en dan is dit meestal gratis.
 • Heb je je zonnepanelen ergens anders gekocht? Dan moet je zelf je zonnepanelen aanmelden via energieleveren.nl. Het aanmelden van je zonnepanelen is verplicht.

Deel deze pagina

Lees meer over zonnepanelen