1. Thuis
 2. Zonnepanelen
 3. Opbrengst zonnepanelen

Opbrengst van zonnepanelen, zo zit het

Kies je voor zonnepanelen, dan wil je natuurlijk dat de opbrengst zo hoog mogelijk is. Op deze pagina leggen we uit wat de opbrengsten van zonnepanelen bepaalt. Benieuwd wat jouw dak kan opleveren? Dat zie je in onze Dakcheck.

De opbrengst van zonnepanelen berekenen

Wat levert een zonnepaneel op? En hoe kun je de maximale opbrengst van zonnepanelen berekenen? Dat is eenvoudig met de volgende formule: aantal zonnepanelen x vermogen per paneel per jaar x 0,85* x stroomprijs per kWh.

*Dit getal gaat over de helling en de richting van je dak. Want deze hebben beide invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Milieu Centraal laat de opbrengst zien bij verschillende hellingen en richtingen, waarbij 100% de hoogste opbrengst is. Wij rekenen in ons rekenvoorbeeld met 85% (0,85).

Opbrengst van zonnepanelen per pakket

Aantal zonnepanelen Verwachte opbrengst per maand (in kWh) Verwachte opbrengst per jaar (in kWh) Besparing per jaar op je energiekosten (in euro's)
6 170 2040 € 612,-
8 226,67 2720 € 816,-
10 283,33 3400 € 1020,-
12 340 4080 € 1224,-

In deze tabel gaan we uit van zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp en een gemiddelde stroomprijs van € 0,30. Dit is een voorbeeld stroomprijs, als klant van Vattenfall kan je in Mijn Vattenfall onder Mijn Contract zien welke stroomprijs je precies betaalt. 
De berekening bij 6 zonnepanelen ziet er als volgt uit: 6 x 400 x 0,85 x 0,30 = € 612,-

Bovenstaand tabel geeft je een idee van de hoeveelheid stroom die je kunt verwachten met het aantal zonnepanelen dat je kiest. En de jaarlijkse besparingen op je energierekening. De meeste mensen kiezen voor 10 zonnepanelen. Hiermee is je stroomopbrengst per jaar genoeg voor een gemiddeld huishouden. 

Afhankelijk van hoeveel je teruglevert aan het net, kan het zo zijn dat er nog een terugleververgoeding of vaste terugleverkosten in rekening worden gebracht.

7 factoren die de opbrengst van zonnepanelen beïnvloeden

 • 1. Het aantal zonnepanelen

  Hoe meer zonnepanelen je plaatst, hoe hoger de opbrengst. Om te berekenen hoeveel zonnepanelen op het dak van je huis passen, kijken we naar het formaat van de zonnepanelen en de beschikbare dakoppervlakte. Daarbij houden we rekening met eventuele obstakels, zoals een schoorsteen en dakkapel, en met de schaduw (van bijvoorbeeld een hoge boom) die op je dak valt.

  Met onze Dakcheck weet je in een paar minuten hoeveel panelen je nodig hebt. En wat er mogelijk is op je dak.

 • 2. Vermogen van de panelen

  Hoe groter het vermogen van zonnepanelen, hoe hoger de opbrengst. Zo hebben zwarte monokristallijn zonnepanelen een hogere opbrengst per m² dan blauwe polykristallijn zonnepanelen. Leg je zonnepanelen met een hoog rendement op het dak, dan heb je er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

  Onze partners leveren alleen zwarte zonnepanelen met een gemiddeld vermogen van ongeveer 400 Wattpiek. Om de verwachte opbrengst per jaar uit te rekenen, vermenigvuldig je het vermogen met 0,85. De 0,85 gaat over de helling en de richting van je dak. Want deze hebben beide invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Milieu Centraal laat de opbrengst zien bij verschillende hellingen en richtingen, waarbij 100% de hoogste opbrengst is. Wij rekenen in ons rekenvoorbeeld met 85% (0,85).

  Met 10 zonnepanelen van 400 Wp wek je in jouw eerste jaar dus al gauw 3.400 kWh op. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt aan stroom 2.640 kWh per jaar (bron: Nibud). Een set van 10 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening. Tip: zorg dat je omvormer goed afgestemd is op het totale vermogen van je zonnepanelen.

 • 3. Weersomstandigheden

  Op een lange, zonnige zomerdag is de opbrengst van zonnepanelen het grootst. Maar ook op bewolkte of korte dagen wekken de panelen stroom op. Hoe hoog de opwek is, kan per maand verschillen. Over het algemeen is de opbrengst in de maanden april t/m augustus het hoogst.

  Veel zonuren en een temperatuur onder de 25 graden zijn ideaal voor de opwek van zonne-energie. Boven de 25 graden neemt de opbrengst iets af. Gelukkig is het weer in Nederland over het algemeen heel goed voor zonnepanelen: er is voldoende zon en het is meestal niet te warm.

 • 4. Positie van het dak ten opzichte van de zon

  Zowel de richting als de hellingshoek van je dak zijn bepalend voor de opbrengst van zonnepanelen. Met een dak op het zuiden, leveren jouw zonnepanelen het meeste op. Is je dak gericht op het westen of oosten, dan leveren zonnepanelen ongeveer 20% minder op. Heb je een dak op het zuidoosten of zuidwesten, dan daalt de opbrengst per m2 met zo’n 10%*. 

  Bij een schuin dak is een hoek van 20 tot 50 graden meestal het gunstigst (bron: Milieu Centraal).

 • 5. De plek waar je de panelen plaatst

  Heb je meerdere plekken waar je de zonnepanelen kunt neerleggen? Kijk dan goed wat de ideale plaats is. Het dak van je huis is de meest voor de hand liggende plek en vaak ideaal vanwege de hellingshoek. Soms is plaatsing op het dak van een garage of schuur ook mogelijk. Zorg in ieder geval dat je rekening houdt met de positie van de zon en schaduw van omringende objecten, zoals een schoorsteen of hoge boom. Wij adviseren je graag door een legplan voor je zonnepanelen op te stellen.

 • 6. De regio waar je woont

  Het aantal zonuren in Nederland is afhankelijk van de regio waar je woont. Hoe meer zonuren, hoe hoger de opbrengst van zonnepanelen. En in ons kleine kikkerlandje zit er regionaal best wat verschil in het aantal uren dat de panelen energie opwekken. Vooral in het voorjaar en de zomer is het in de kustprovincies buiten de grote steden over het algemeen zonniger dan in het binnenland. Ook zorgt verkoelende zeewind voor een hogere opbrengst van zonnepanelen.

 • 7. Zonnepanelen schoonmaken

  Schone zonnepanelen wekken enkele procenten extra zonne-energie per jaar op. Het is slim om de panelen in het voorjaar schoon te maken, zodra de zon weer uitbundig gaat schijnen. Als je het op een veilige manier kunt doen, raden we aan om dit zelf te doen. De kosten voor reiniging door een gespecialiseerd bedrijf wegen vaak niet op tegen de extra opbrengst. Lees onze tips & tricks voor het schoonmaken van zonnepanelen.

Wat brengt jouw dak op?

De meeste mensen plaatsen 10 zonnepanelen op hun dak. Hiermee is de opbrengst per jaar ongeveer 3.400 kWh. Benieuwd hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat dat opbrengt?

Doe de Dakcheck

Check de opbrengst van je zonnepanelen per dag

Een zonnepaneel presteert de eerste jaren altijd beter dan hetzelfde zonnepaneel dat al 10 jaar op het dak ligt," vertelt vertel Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall. "Zonnepanelen degraderen elk jaar iets in vermogen. In de paneel-datasheet vind je het percentage dat op jouw paneel van toepassing is. Bij al onze panelen is de degradatie gelukkig erg laag. We garanderen dan ook een hoge opbrengst tot 25 jaar.

Klantvraag: blijft het rendement van mijn zonnepanelen elk jaar even hoog?

"Een zonnepaneel presteert de eerste jaren altijd beter dan hetzelfde zonnepaneel dat al 10 jaar op het dak ligt," vertelt vertel Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall. "Zonnepanelen degraderen elk jaar iets in vermogen. In de paneel-datasheet vind je het percentage dat op jouw paneel van toepassing is. Bij al onze panelen is de degradatie gelukkig erg laag. We garanderen dan ook een hoge opbrengst na 25 jaar."

Meer uitleg over zonnepanelen