1. Home
 2. Zonnepanelen
 3. Opbrengst zonnepanelen

Opbrengst van zonnepanelen, zo zit het

Kies je voor zonnepanelen, dan is het mooi als de opbrengst zo hoog mogelijk is. Voor een deel heb je daar zelf invloed op, bijvoorbeeld door panelen met een hoog rendement op een zo gunstig mogelijke plek te plaatsen. Vaste elementen, zoals de positie van het dak en het weer, heb je niet zelf in de hand. We nemen je mee in de belangrijkste factoren die bepalend zijn voor de opbrengst van zonnepanelen.

1. Aantal zonnepanelen

Hoe meer zonnepanelen je plaatst, hoe hoger de opbrengst. Om te berekenen hoeveel zonnepanelen op het dak van je huis passen, kijken we naar het formaat van de zonnepanelen en de beschikbare dakoppervlakte. Daarbij houden we rekening met eventuele obstakels, zoals een schoorsteen en dakkapel, en met de schaduw (van bijvoorbeeld een hoge boom) die op je dak valt.

Met onze Zonnepanelen Check weet je binnen 12 seconden hoeveel panelen je nodig hebt.

2. Vermogen van de panelen

Hoe groter het vermogen van zonnepanelen, hoe hoger de opbrengst. Het soort zonnepaneel dat je kiest heeft invloed op de opbrengst per zonnepaneel per m². Zo hebben zwarte monokristallijn zonnepanelen vaak een hogere opbrengst per m² dan blauwe polykristallijn zonnepanelen. Leg je zonnepanelen met een hoog rendement op het dak, dan heb je er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

De drie typen zonnepanelen waar je bij ons uit kunt kiezen, hebben een gemiddeld vermogen van 310 tot 360 Wattpiek. De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen in Nederland is 85%. Om de verwachte opbrengst per jaar uit te rekenen, vermenigvuldig je het vermogen met 0,85. Met 10 zonnepanelen van 355 Wp wek je in jouw eerste jaar dus al gauw 3.018 kWh op. Dat is een flink deel van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3.500 kWh per jaar).

Tip: zorg dat je omvormer goed afgestemd is op het totale vermogen van je zonnepanelen.

3. Weersomstandigheden

Op een lange, zonnige zomerdag is de opbrengst van zonnepanelen het grootst. Maar ook als het bewolkt is en de dagen kort zijn, wekken de panelen stroom op. Hoe hoog de opwek is, kan per maand verschillen. Over het algemeen is de opbrengst in de maanden april t/m augustus het hoogst. Maart en april 2020 waren met een recordaantal zonuren bijzonder gunstige maanden voor bezitters van zonnepanelen.

Veel zonuren en een temperatuur van maximaal 25 graden zijn de ideale weersomstandigheden voor de opwek van zonne-energie. Boven de 25 graden neemt de opbrengst iets af. Gelukkig is het weer in Nederland over het algemeen heel goed voor zonnepanelen: er is voldoende zon en het is er, onder andere door de wind, meestal niet te warm.

4. Positie van je dak ten opzichte van de zon

Zowel de richting als de hellingshoek van je dak zijn bepalend voor de opbrengst van zonnepanelen. Met een dak op het zuiden, leveren jouw zonnepanelen het meeste op. Is je dak gericht op het westen of oosten, dan leveren zonnepanelen ongeveer 20% minder op. Dat scheelt dus flink. Heb je een dak op het zuidoosten of zuidwesten, dan daalt de opbrengst per m2 met zo’n 10%.

De ideale hellingshoek voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak is 35 graden. Bij die hoek zijn jouw zonnepanelen het meest efficiënt en hebben ze de hoogste opbrengst per m2. Wanneer je dak een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, daalt de opbrengst van jouw zonnepanelen met zo’n 10%.

5. De plek waar je de panelen plaatst

Heb je meerdere plekken waar je de zonnepanelen kunt neerleggen? Kijk dan goed wat de ideale plaats is. Het dak van je huis is de meest voor de hand liggende plek en vaak ideaal vanwege de hellingshoek. Soms is plaatsing op het dak van een garage of schuur ook mogelijk. Zorg in ieder geval dat je rekening houdt met de positie van de zon en schaduw van omringende objecten, zoals een schoorsteen of hoge boom. Wij adviseren je graag door een legplan voor je zonnepanelen op te stellen.

6. Regio waar je woont

Het aantal zonuren in Nederland is afhankelijk van de regio waar je woont. Hoe meer zonuren, hoe hoger de opbrengst van zonnepanelen. En in ons kleine kikkerlandje zit er regionaal best wat verschil in het aantal uren dat de panelen energie opwekken. Vooral in het voorjaar en de zomer is het in de kustprovincies buiten de grote steden over het algemeen zonniger dan in het binnenland. Ook zorgt verkoelende zeewind voor een hogere opbrengst van zonnepanelen.

7. Zonnepanelen schoonmaken

Schone zonnepanelen wekken gemiddeld 2 tot 3% extra zonne-energie per jaar op. Het is slim om de panelen in het voorjaar schoon te maken, zodra de zon weer uitbundig gaat schijnen. Als je het op een veilige manier kunt doen, raden we aan om dit zelf te doen. De kosten voor reiniging door een gespecialiseerd bedrijf wegen vaak niet op tegen de extra opbrengst. Lees onze tips & tricks voor het schoonmaken van zonnepanelen

Gemiddelde opbrengst van zonnepanelen

De meeste mensen plaatsen zo'n 10 tot 13 panelen op hun woning. Met een totaalvermogen van 4160 Wp zorgen 13 zonnepanelen voor een gemiddelde opbrengst van 3.536 kWh. Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en wat de gemiddelde opbrengst daarvan is?

Doe de Zonnepanelen Check

Opbrengst zonnepanelen per m2

Om types zonnepanelen met elkaar te vergelijken kijken veel mensen bij zonnepanelen naar de opbrengst per vierkante meter. Tegenwoordig verschillen zonnepanelen qua afmeting niet veel van elkaar. Het is daarom ook goed om te kijken naar de jaaropbrengst, zodat je op basis daarvan de terugverdientijd kunt berekenen.

Zonnepanelen met de hoogste opbrengst

Zwarte zonnepanelen zijn erg populair, vooral vanwege het uiterlijk. Wat niet iedereen weet is dat zwarte monokristallijne panelen iets efficiënter zijn dan de paarsblauwe polykristallijne zonnepanelen en de hoogste opbrengst realiseren.

Per 10 zonnepanelen:

 • Premium Power

  Premium Power zonnepanelen

  • 375 Wattpiek vermogen per zonnepaneel
  • 209 Wattpiek vermogen per m²
  • 3188 kWh verwachte opwek per jaar
  • 25 jaar garantie op panelen
  *tijdelijk niet leverbaar*
 • Excellent Power

  Excellent Power zonnepaneel

  • 405 Wattpiek vermogen per zonnepaneel
  • 202 Wattpiek vermogen per m²
  • 3443 kWh verwachte opwek per jaar
  • € 1033,- verwachte opbrengst per jaar
  • 15 jaar garantie op panelen
  € 5065,- excl. btw
  Pakket Excellent Power
 • High Power

  High Power zonnepanelen

  • 365 Wattpiek vermogen per zonnepaneel
  • 200 Wattpiek vermogen per m²
  • 3103 kWh verwachte opwek per jaar
  • € 931,- verwachte opbrengst per jaar
  • 12 jaar garantie op panelen
  € 4893,- excl. btw
  Pakket High Power

Meer uitleg over zonnepanelen