Waar let ik op bij een energieaanbod?

Hoe weet je of een energieaanbod past bij jouw situatie en ook écht een goed aanbod is? Je begint met het vergelijken van de kale prijs van stroom en gas. Maar bijvoorbeeld ook of alle overige kosten wel in het aanbod zijn meegenomen. Om je te helpen zo goed mogelijk te vergelijken geven we op deze pagina een aantal tips. Zo voorkom je dat een aanbieding achteraf toch minder aantrekkelijk blijkt te zijn.

Vergelijk de kosten van stroom en gas

Begin als eerste met het vergelijken van de kale prijs per eenheid stroom en gas. Voor stroom kijk je naar de prijs per kilowattuur (kWh), en voor gas kijk je naar de prijs per kuub (m3). Dit zijn de variabele leveringskosten. De hoogte hiervan kan behoorlijk uiteenlopen per leverancier.

Let op! Als je vergelijkt via een vergelijkingssite is het goed om te weten dat de prijzen die getoond worden voor nieuw aan te sluiten klanten zijn. Bestaande klanten betalen andere, vaak lagere tarieven. Ga naar Mijn Vattenfall of de Energie-app om te kijken wat je huidige tarief is.

Bekijk je contract

Bereken op basis van daadwerkelijk verbruik

Weet je de kale prijs van stroom en gas? Dan kun je op basis van je daadwerkelijke verbruik berekenen wat je per jaar gaat betalen. Je verbruik kun je vinden op je laatste jaarafrekening.

Bekijk wat er wel en niet is inbegrepen in het aanbod

Elke energierekening is opgebouwd uit 3 onderdelen:

  • Leveringstarieven voor stroom en gas
  • Netbeheerkosten
  • Overheidsheffingen en btw

Om een aanbieding goed te kunnen vergelijken, is het belangrijk dat je weet of alle onderdelen in de aanbieding zijn meegenomen. De kosten voor overheidsheffingen en netbeheer zijn bij alle energieleveranciers even hoog.  Lees meer informatie over de opbouw van energieprijzen.

Cadeau of cashback? Neem het mee in je berekening

Soms krijg je een mooi cadeau of cashback als je een nieuw contract afsluit. De waarde hiervan neem je mee in je totale berekening.

Wees alert bij telefonische aanbiedingen

Wanneer je telefonisch benaderd wordt met een energieaanbod is het verstandig om extra alert te zijn. Er wordt je misschien een aantrekkelijke aanbieding gedaan die alleen vandaag geldig is. Maar is het wel echt zo voordelig? Doordat je snel moet beslissen heb je misschien geen tijd om goed te vergelijken. Voordat je het weet zit je vast aan een contract waarmee je veel duurder uit blijkt te zijn. Bekijk de video bovenaan deze pagina om te zien hoe je het beste een energieaanbieding kunt vergelijken.

Aantrekkelijke welkomstbonus?

Sommige energieleveranciers komen met een welkomstbonus van wel honderden euro’s. Deze bonus krijg je meestal uitgekeerd aan het einde van de looptijd van je contract. In de huidige onzekere energiemarkt kan dit een risico zijn. In moeilijke tijden lopen kleinere energieleveranciers een grotere kans om failliet te gaan. Als dit zou gebeuren voor het einde van je contract dan loop je alsnog je bonus mis.

Wat we nu weten over het prijsplafond in 2023

In 2023 komt er een prijsplafond voor energie. Dat betekent dat je tot een bepaald verbruik een maximumtarief betaalt. We vertellen je graag wat dit betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Let op het aangeboden termijnbedrag

Let goed op het aangeboden termijnbedrag. Zijn je energiekosten berekend met je daadwerkelijke verbruik of op basis van een schatting? Een goede vergelijking maak je het beste met je eigen energieverbruik als uitgangspunt. Je termijnbedrag is namelijk een voorschot op je jaarafrekening.

Als je met je maandelijkse termijnbedrag meer hebt betaald dan wat je hebt verbruikt, krijg je geld terug. Maar als je minder hebt betaald dan je hebt verbruikt, moet je bijbetalen. Je termijnbedrag zegt dus niets over wat je uiteindelijk voor je verbruik moet betalen. En dus ook niet of het een goede aanbieding is.

Wat is het verschil tussen een vast en een variabel tarief?

Je kunt bij een energiecontract soms kiezen tussen vast* of variabel: daarmee bedoelen we een vast of variabel energietarief. In de video leggen we uit hoe dit werkt.

We hebben de voor- en nadelen hieronder ook voor je op een rijtje gezet.

*Door de huidige marktsituatie is het op dit moment vaak niet mogelijk om te kiezen voor een vast tarief.

Vast en variabel: voor- en nadelen

Vaste prijs: je weet waar je aan toe bent

  • Altijd dezelfde prijs voor je vaste en variabele leveringskosten, zolang je contract loopt.
  • Je weet tijdens de hele looptijd van je contract precies waar je aan toe bent.
  • Netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw kun je niet vastzetten.
  • Stijgen de prijzen, dan stijgen jouw tarieven niet mee. Dalen de prijzen, dan profiteer je hier niet van mee.

Variabele prijs: elke maand opzegbaar

  • Contract voor onbepaalde tijd, per maand opzegbaar.
  • Je energietarieven kunnen meerdere keren per jaar wijzigen. Ze worden beïnvloed door de prijzen op de internationale markten van stroom en gas.
  • Stijgen de prijzen, dan stijgen jouw tarieven mee. Maar dalen de prijzen, dan dalen jouw tarieven ook.