Stroom en gas prijzen

In dit artikel vertellen we je meer over stroom en gas prijzen. Waarvoor je precies betaalt bijvoorbeeld. En wat je gemiddeld betaalt voor je stroom en gas in 2021.

Prijzen gas en stroom 2021

Milieu Centraal heeft de gemiddelde prijzen gas en stroom 2021 op een rijtje gezet. Voor gas betaal je gemiddeld 79 cent per kubieke meter in 2021. Voor stroom betaal je in 2021 gemiddeld 22 cent per kilowattuur. Heb je in 2021 een contract met vaste prijs voor je energie, dan veranderen de prijzen in je contractperiode niet. Bij variabele contracten veranderen de prijzen een aantal keer per jaar. Heb je een contract met een variabele prijs, dan krijg je hier vooraf bericht van.

Duidelijkheid over ingangsdatum nieuwe tarieven

Je ontvangt van ons altijd een persoonlijk bericht als je tarief wijzigt. We proberen je 30 dagen voor je nieuwe tarieven ingaan te informeren. Bij de tariefswijziging van 1 oktober is dat niet voor al onze klanten gelukt. In de media hoor je hierover verschillende berichten. We geven je nu alvast duidelijkheid.

Lees hier wat dit betekent voor jou

Onderdelen prijzen voor gas en stroom

Je energieprijs bestaat uit drie onderdelen: je energieverbruik, netbeheerkosten en overheidsheffingen en btw. Het grootste gedeelte van je energierekening is het energieverbruik van gas en stroom. Hoe meer je aan energie gebruikt, hoe meer je betaalt. Daarom is energie besparen ook zo interessant. De andere kosten zijn vaste kosten per maand en belastingen. Lees er meer over op onze pagina over de prijsopbouw van energie

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Kies voor onze groene stroom, Groen uit Nederland. En kies voor gas of ga voor duurzamer, zoals MixGroen Gas. Vertel ons wat je wensen zijn, dan helpen wij je met de energie die bij je past.

Verwachting prijzen gas en stroom

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft een rapport gemaakt over de verwachte ontwikkeling in de energierekening tot 2030 (pdf)* . De hoogte van de energieprijzen in 2030 is volgens het rapport nog zeer onzeker.

  • De vaste leveringskosten blijven waarschijnlijk gelijk.
  • Maar men verwacht wel een stijging in de variabele energiekosten en de netbeheerkosten voor stroom. Hoeveel deze kosten kunnen stijgen, staat in de tabel op bladzijde 9. De bandbreedte geeft aan binnen welke grenzen de tarieven in 2030 vermoedelijk liggen.

Bron: Polen, S. van (2020). Ontwikkelingen in de energierekening tot en met 2030. Achtergrondrapport bij de Klimaat- en Energieverkenning 2020, Den Haag: PBL.

Stroom en gas duurder of niet...

Of en hoeveel stroom en gas duurder worden, is dus nog moeilijk te zeggen. De overheid stimuleert duurzamer energieverbruik. Daardoor is de verwachting dat de gasprijs meer zal stijgen dan de stroomprijs. We adviseren in alle gevallen om energie te besparen. We helpen je op weg met inzicht in je verbruik en concrete bespaartips.

We waarderen onze klanten

Dat we zoveel voor elkaar kunnen krijgen, danken we voor een groot deel aan onze klanten. Daar zetten we dus graag iets tegenover:

Blijven Loont

Het is eigenlijk heel simpel: als je klant bij ons blijft, verdien je iets extra’s. Daarom krijg je bij ons korting op de variabele leveringskosten van stroom. Tot wel 25%, zolang je blijft. Dat noemen we Blijven Loont.

Exclusief

Als je je aanmeldt bij Exclusief spaar je automatisch punten voor kortingen, duurzame cadeautjes, uitjes en hippe energiebespaarders. Elke maand maak je dan ook kans op een mooie prijs.

Korting bij onze partners

We werken samen met duurzame bedrijven: onze partners. En dat levert natuurlijk aantrekkelijke kortingen op. Die geven we aan je door. Zo komt een fossielvrij leven nog sneller dichtbij.

Gas en elektra aanbiedingen

We hebben verschillende gas en elektra aanbiedingen voor je. Bij sommige acties krijg je korting. Bij andere acties hebben we een leuk cadeau voor je. Bekijk het overzicht van de acties. Of ga direct naar energie aanvragen en kies daar voor een aantrekkelijk aanbod. En we hebben nog meer voordeel voor je. Meld je aan voor Exclusief. Elke maand dat je klant van ons bent, krijg je punten. Zo spaar je voor cadeaus of korting op uitjes. Ook daar krijg je energie van.

Veelgestelde vragen over stroom en gas

Stroom en gas vastzetten of niet?

Je kunt de prijs van stroom en gas vastzetten. Bij het vastzetten van de energietarieven, heb je een gegarandeerde energieprijs. Dan weet je waar je aan toe bent. Wanneer je de energieprijs niet vastzet, dan kies je voor een variabel tarief. Zijn de energietarieven laag, dan profiteer je daar direct van. Gaan de tarieven omhoog, dan ga je ook meer betalen. De netbeheerkosten en de heffingen van de overheid kun je niet vastzetten.

Prijswijzigingen houden meestal verband met veranderingen in de olieprijs. De prijs voor gas is namelijk gekoppeld aan de olieprijs. Dat betekent wanneer de olieprijs stijgt, de gasprijs ook stijgt. Gas is duurder dan stroom. De energiebelasting vanuit de overheid is ook hoger op gas dan op stroom.

Is gas duurder dan stroom?

Veel mensen hebben het idee dat gas duurder is dan stroom. Dat beeld kun je al snel krijgen als je op je energierekening ziet dat gas de grootste kostenpost is. Gas gebruik je namelijk om te verwarmen en warm te kunnen douchen. Volgens Milieu Centraal betaalde een gezin in 2021 gemiddeld € 980 euro aan gasverbruik. En € 600 aan stroom.

Maar gas en stroom is net als appels en peren vergelijken. Eén kWh stroom is namelijk niet hetzelfde is als één kuub gas. Relevanter is hoeveel energie je apparaten gebruiken per uur. Wil je bijvoorbeeld weten of koken op gas duurder is dan op stroom, lees dan onze tips over koken op inductie.

 

Van gas naar stroom overstappen?

Van gas naar stroom overstappen kan op verschillende manieren. Is je cv-ketel aan vervanging toe? Bekijk dan ook of overstappen op een warmtepomp iets voor je is. 

Woon je in de buurt van een warmtenetwerk, dan kun je misschien stadsverwarming krijgen. Steeds meer wijken in Nederland worden aardgasvrij. Misschien heb je er al iets over gehoord van je eigen gemeente. Elke gemeente legt de plannen voor het aardgasvrij maken van wijken vast in een warmtetransitievisie. Kijk hier of en wanneer je gemeente aardgasvrij wordt.

Meer lezen rond 'stroom gas prijzen'