Stroom en gas prijzen

In dit artikel vertellen we je meer over stroom en gas prijzen. Waarvoor je precies betaalt bijvoorbeeld. Hoe de prijzen voor gas en elektriciteit zijn opgebouwd en wat het prijsplafond betekent.

Gas en stroom prijzen stijgen en dalen

De energieprijzen zijn afgelopen jaar flink gestegen en het is onzeker hoe de prijzen zich de komende periode gaan ontwikkelen. Om energie betaalbaar te houden, is er bijvoorbeeld een prijsplafond per 1 januari. Lees het laatste nieuws over de ontwikkelingen van de prijzen van gas en stroom.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Huidige gas en stroom prijzen

De energiemarkt is continu in beweging. De inkoopprijzen van energie wijzigen constant. De huidige prijzen van stroom en gas zijn hoog. We begrijpen dat dit een vervelende situatie is. Helaas hebben wij vrijwel geen invloed op de groothandelsmarkt en inkoopprijzen. Dat deze zo hoog liggen, heeft onder andere te maken met de oorlog in Oekraïne. Daarnaast gaat de tijdelijk verlaagde btw van 9% terug naar 21%, en stijgen ook de netbeheerkosten. 

Om iets te doen aan de huidige prijzen van gas en elektriciteit kan je het beste energie besparen met deze handige tips.

Energieprijzen vergelijken, zo doe je dat

Gebruik deze zeven handige tips als je energieprijzen wilt vergelijken.

  1. Gebruik je eigen energiegebruik in plaats van een schatting.

  2. Blijf je met je verbruik onder het verbruiksplafond? Dan betaal je bij elke energieleverancier hetzelfde prijsplafond tarief. Heb je een hoger verbruik, vergelijk dan de tarieven die de leverancier aanbiedt boven het prijsplafond.

  3. Kijk goed wat er wel en niet in de prijs zit.

  4. Kijk of de energieprijs vast of variabel is.

  5. Let op de looptijd van het contract.

  6. Bekijk ook je huidige contract en zoek uit of je een overstapboete krijgt.

  7. Lees ook de kleine lettertjes.

Onderdelen prijzen voor gas en stroom

Je energieprijs bestaat uit drie onderdelen: je energieverbruik, netbeheerkosten en overheidsheffingen en btw. Het grootste gedeelte van je energierekening is het energieverbruik van gas en stroom. Hoe meer je aan energie gebruikt, hoe meer je betaalt. Daarom is energie besparen ook zo interessant. De andere kosten zijn vaste kosten per maand en belastingen. Lees er meer over op onze pagina over de prijsopbouw van energie

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Nieuwe klanten krijgen altijd groene stroom met ons product Groen uit Nederland. Voor gas kun je ook een groene stap maken, zoals MixGroen Gas met 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Veelgestelde vragen over stroom en gas

Stroom en gas vastzetten of niet?

Een vast contract heeft een vaste looptijd. Het leveringstarief verandert niet zolang je contract loopt. Zo ben je zeker van een vaste energieprijs voor een langere periode. De netbeheerkosten en de heffingen van de overheid kun je niet vastzetten.

Een contract met variabele tarieven heeft een onbepaalde looptijd. En de leveringstarieven van stroom en gas kunnen veranderen. Deze bewegen mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Dalen de prijzen? Dan betaal je minder. Maar stijgen de prijzen? Dan betaal je meer. 

 

 

Is gas duurder dan stroom?

Veel mensen hebben het idee dat gas duurder is dan stroom. Dat beeld kun je al snel krijgen als je op je energierekening ziet dat gas de grootste kostenpost is. Gas gebruik je namelijk om te verwarmen en warm te kunnen douchen. 

Maar gas en stroom is net als appels en peren vergelijken. Eén kWh stroom is namelijk niet hetzelfde is als één kuub gas. Relevanter is hoeveel energie je apparaten gebruiken per uur. Wil je bijvoorbeeld weten of koken op gas duurder is dan op stroom, lees dan onze tips over koken op inductie.

 

Van gas naar stroom overstappen?

Van gas naar stroom overstappen kan op verschillende manieren. Is je cv-ketel aan vervanging toe? Bekijk dan ook of overstappen op een warmtepomp iets voor je is. 

Woon je in de buurt van een warmtenetwerk, dan kun je misschien stadsverwarming krijgen. Steeds meer wijken in Nederland worden aardgasvrij. Misschien heb je er al iets over gehoord van je eigen gemeente. Elke gemeente legt de plannen voor het aardgasvrij maken van wijken vast in een warmtetransitievisie. Kijk hier of en wanneer je gemeente aardgasvrij wordt.

Meer lezen rond 'stroom gas prijzen'