De zekerheid van een vast contract
Grip op je energiezaken? Kies voor de zekerheid van een vaste prijs. Hiermee heb je de zekerheid van een vaste prijs gedurende de looptijd van je contract.
In dit artikel vertellen we je meer over stroom en gas prijzen. Waarvoor je precies betaalt bijvoorbeeld. En hoe de prijzen voor gas en elektriciteit zijn opgebouwd.
Wat de prijzen doen in 2024, stijgen of dalen, is moeilijk te voorspellen. Uiteraard houden we de ontwikkelingen van de energieprijzen goed in de gaten. Meer daarover kun je lezen op onze nieuwspagina. Je leest er ook ons advies over het al dan niet vastzetten van je energieprijzen.
Grip op je energiezaken? Kies voor de zekerheid van een vaste prijs. Hiermee heb je de zekerheid van een vaste prijs gedurende de looptijd van je contract.
De energiemarkt is continu in beweging. De inkoopprijzen van energie wijzigen constant. We begrijpen dat dit een vervelende situatie is. Helaas hebben wij vrijwel geen invloed op de groothandelsmarkt en inkoopprijzen. Dat deze zo schommelen, heeft bijvoorbeeld te maken met de situatie in de wereld.
Om iets te doen aan de huidige prijzen van gas en elektriciteit kan je het beste energie besparen met deze handige tips.
Gebruik deze zes handige tips als je energieprijzen wilt vergelijken.
Gebruik je eigen energieverbruik in plaats van een schatting.
Kijk goed wat er wel en niet in de prijs zit.
Kijk of de energieprijs vast of variabel is.
Let op de looptijd van het contract.
Bekijk ook je huidige contract en zoek uit of je een overstapboete krijgt.
Lees ook de kleine lettertjes.
Je energieprijs bestaat uit drie onderdelen: je energieverbruik, netbeheerkosten en overheidsheffingen en btw. Het grootste gedeelte van je energierekening is het energieverbruik van gas en stroom. Hoe meer je aan energie gebruikt, hoe meer je betaalt. Daarom is energie besparen ook zo interessant. De andere kosten zijn vaste kosten per maand en belastingen. Lees er meer over op onze pagina over de prijsopbouw van energie.
Een vast contract heeft een vaste looptijd van bijvoorbeeld 1 jaar of 3 jaar. Het leveringstarief verandert niet zolang je contract loopt. Zo ben je zeker van een vaste energieprijs voor een langere periode. De netbeheerkosten en de heffingen van de overheid kun je niet vastzetten.
Een contract met variabele tarieven heeft een onbepaalde looptijd. En de leveringstarieven van stroom en gas kunnen veranderen. Deze bewegen mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Dalen de prijzen? Dan betaal je minder. Maar stijgen de prijzen? Dan betaal je meer.
We hebben ook een dynamisch contract. Dit is een contract waarbij de leveringstarieven voor stroom en gas snel kunnen schommelen. Je gasprijzen veranderen per dag en je stroomprijzen zelfs per uur. Ze kunnen zowel stijgen als dalen. Ons product voor dynamische prijzen heet: FlexPrijsStroom en FlexPrijsGas.
Veel mensen hebben het idee dat gas duurder is dan stroom. Dat beeld kun je al snel krijgen als je op je energierekening ziet dat gas de grootste kostenpost is. Gas gebruik je namelijk om te verwarmen en warm te kunnen douchen.
Maar gas en stroom is net als appels met peren vergelijken. Eén kWh stroom is namelijk niet hetzelfde is als één kuub gas. Relevanter is hoeveel energie je apparaten gebruiken per uur. Wil je bijvoorbeeld weten of koken op gas duurder is dan op stroom, lees dan onze tips over koken op inductie.
Van gas naar stroom overstappen kan op verschillende manieren. Is je cv-ketel aan vervanging toe? Bekijk dan ook of overstappen op een warmtepomp iets voor je is.
Steeds meer wijken in Nederland worden aardgasvrij. Misschien heb je er al iets over gehoord van je eigen gemeente. Elke gemeente legt de plannen voor het aardgasvrij maken van wijken vast in een warmtetransitievisie. Kijk hier of en wanneer je gemeente aardgasvrij wordt.