1. Home
 2. Energie
 3. Een nieuw energiecontract afsluiten

Een nieuw energiecontract afsluiten

Een nieuw energiecontract afsluiten is bij ons zo geregeld. Geef ons je nieuwe adres door en wij zorgen ervoor dat de lichten straks branden in je nieuwe huis. Al 2 miljoen tevreden klanten gingen je voor.

Je eerste contract afsluiten

Extra comfortabel thuiskomen, zonder na te denken over je energie. Dat doe je bij ons. Stel je eigen energiecontract samen en kies zelf hoe duurzaam je energie is.

Ik ben al klant en ga verhuizen

Je energiecontract verhuizen doe je eenvoudig zelf in Mijn Vattenfall. Geef je nieuwe adres door, en meld je oude adres af. Dit kan al vanaf 3 maanden voordat je de sleutels krijgt of inlevert.

Ik verhuis en wil naar Vattenfall

Je bent van harte welkom. Stel stap voor stap je energieproduct samen en maak je aanvraag compleet. Wij zorgen dat de overstap bij je verhuizing soepel verloopt.

Dit staat er in je energie contract

Een energie contract is een contract dat je afsluit met je energieleverancier. Met daarin alles wat we met elkaar hebben afgesproken over de levering van je stroom, gas of stadswarmte. Dit zijn de belangrijkste punten:

 • Op welk adres je energie krijgt.
 • Welk energieproduct je krijgt. Zoals ons product met 100% groene stroom Groen uit Nederland.
 • Op welke dag de levering ingaat en wat de einddatum van het contract is.
 • Op welke dag in de maand je per automatische incasso je termijnbedrag betaalt.
 • Het prijsoverzicht met je tarieven en een uitgebreide toelichting.
 • Of je Blijven Loont-korting krijgt en zo ja, hoeveel.
 • Productvoorwaarden, algemene en eventuele aanvullende voorwaarden.

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We waarderen klanten die bij ons blijven. Daar zetten we dus graag iets tegenover. Je krijgt altijd iets extra’s met de voordelen van Vattenfall. Er zit voor iedereen iets tussen, zoals korting op stroom of leuke cadeautjes. En hoe langer je klant blijft, hoe groter je voordeel.

Bekijk alle voordelen

Het verschil tussen je energie contract opzeggen en verlengen

Je energiecontract opzeggen

Je zegt op als je van je huidige energieleverancier geen energie meer af wilt nemen. En je je contract helemaal wilt stoppen. Misschien is je verhuizing een reden. Misschien een ander aanbod. Geef je opzegging op tijd door. Je energie contract loopt dan af op de einddatum. Wil je je energie contract vroegtijdig opzeggen? Dan kun je te maken krijgen met een opzegboete. Heb je een contract voor onbepaalde tijd, dan heb je meestal een maand opzegtermijn. Blijven is voordeliger dan opzeggen

Je energiecontract verlengen

Je verlengt je contract als je na de einddatum van je contract graag wilt blijven. Je krijgt ruim voor de einddatum van je contract een bericht. Op dat moment bekijk je of je je energietarieven opnieuw vast wilt zetten. Bijvoorbeeld voor een periode tot 1 jaar of 3 jaar. Of dat je je contract, al dan niet automatisch, om wilt laten zetten in een contract voor onbepaalde tijd. Dan krijg je variabele tarieven die meerdere keren per jaar omhoog of omlaag kunnen gaan. Zo'n 'variabel contract' kun je maandelijks opzeggen. Meer over je contract verlengen

Wat we nu weten over het prijsplafond in 2023

In 2023 komt er een prijsplafond voor energie. Dat betekent dat je tot een bepaald verbruik een maximumtarief betaalt. We vertellen je graag wat dit betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Kies je een variabel energie contract of een vast contract?

Een vast energie contract sluit je af tot bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Gedurende die tijd verandert je leveringstarief voor gas of stroom niet. Dat is fijn als je zekerheid wilt over je maandelijkse energie uitgaven. Voor die zekerheid betaal je normaal meer dan bij een variabel tarief.

Bij een variabel energie contract liggen de tarieven normaal gesproken lager dan de vaste tarieven. Bij zo'n flexibel energie contract kunnen Je tarieven meerdere keren per jaar omhoog of omlaag gaan. Als dat gebeurt, krijg je daar ruim op tijd bericht over. Je contract is voor onbepaalde tijd en maandelijks opzegbaar.

Af en toe energie contracten vergelijken kan voordelig zijn

Prijzen voor je dagelijkse boodschappen vergelijken is een stuk makkelijker dan energietarieven vergelijken. In je energietarief zitten namelijk diverse kostenposten. En dan zijn er vaak ook nog aanbiedingen met kortingen en cadeaus.

Bovendien is de energiemarkt is continu in beweging. De ene keer dalen de prijzen, de andere keer stijgen ze. Zo gingen de tarieven in het najaar van 2021 flink omhoog. Je energietarieven vergelijken met andere aanbieders kan interessant zijn om te kijken of je nog goed zit. Meestal is het moment dat je contract afloopt een goed moment daarvoor. Als je klant bij ons bent, krijg je daar altijd op tijd bericht over. En hebben we een interessant aanbod voor je.

Mooie aanbiedingen bij een nieuw energiecontract

Als je bij ons een contract afsluit, ben je vast op zoek naar goed aanbod. Door onze energie-aanbiedingen is het interessant om voor ons te kiezen. Je krijgt bijvoorbeeld een energiecadeau of korting bij het afsluiten van een nieuw energiecontract van 1 of 3 jaar. Je bent verzekerd van een goede prijs.

Aanbiedingen bij je nieuwe energiecontract

Veelgestelde vragen

Wat is beter 1 of 3 jaar energiecontract?

Dat ligt helemaal aan de marktsituatie en de tarieven die je bij deze vaste contracten krijgt. Wil je zekerheid, dan is zo'n vast contract normaal gesproken zeker aan te raden.

 • Wil je er een tijd lang niet naar om hoeven kijken? En zijn de tarieven gunstig? Dan is 3 jaar zeker een goede optie.
 • Bij een contract tot 1 jaar vast kom je na één jaar weer voor een keuzemoment. Als je het prettig vind om elk jaar een mooie aanbieding uit te zoeken, kan dat.
 • Zijn er veel veranderingen in de markt zoals in het najaar van 2022? Dan kan het zijn dat de tarieven van een vast contract juist hoger liggen dan een variabel tarief. En ben je zelfs beter af met een variabel tarief. Wij houden onze klanten via verschillende kanalen op de hoogte over ons advies in de huidige markt.

 

Is het verstandig om energie voor 3 jaar vast te zetten?

Dat hangt heel erg van de marktsituatie af. Twijfel je of je je energieprijs wilt vastzetten voor 1 of voor 3 jaar? Of dat je misschien beter (tijdelijk) op een contract met variabele tarieven kunt overgaan? Lees ons meest recente advies voor jou op onze pagina over de hoge energieprijzen.

Kun je een 3 jarig energiecontract opzeggen?

Ja, dat kan. Standaard is je opzegtermijn 30 dagen. Kijk wel in de voorwaarden van je contract of je opzegboete moet betalen en hoeveel. En of het wel slim is om op te zeggen. Vaak is blijven voordeliger dan opzeggen. Lees meer tips over opzeggen

Aan het eind van je contract van 3 jaar, krijg je meestal een aanbod om te verlengen met nog 3 jaar. En als je niets doet, ga je automatisch over op een contract voor onbepaalde tijd dat maandelijks opzegbaar is. Met variabele tarieven die meerdere keren per jaar omhoog of omlaag kunnen gaan.

Hoe lang bedenktijd van een energiecontract?

Als je je contract voor energie hebt afgesloten, heb je daarna nog 14 dagen bedenktijd. In die periode kun je je contract nog makkelijk annuleren.

Wat gebeurt er als ik mijn energiecontract niet verleng?

Aan het eind van je contract met vaste looptijd, krijg je meestal een aanbod om te verlengen. Als je daar niet op in gaat, ga je automatisch over op een contract voor onbepaalde tijd dat maandelijks opzegbaar is. Met variabele tarieven die meerdere keren per jaar omhoog of omlaag kunnen gaan. Als dat gebeurt, krijg je daar op tijd bericht over.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Lees meer over energie