1. Home
 2. Kennis
 3. Onderzoek Vattenfall: energiesubsidies

Onderzoek Vattenfall: Energiesubsidies

Duurzame maatregelen als zonnepanelen, isolatie en een groen dak zijn al snel een flinke investering. Gelukkig kun je hier als huiseigenaar verschillende subsidies voor aanvragen. Naast twee landelijke tegemoetkomingen, kun je vaak ook via de gemeente een subsidieregeling treffen voor duurzame maatregelen in huis.

Hoeveel subsidies zijn er precies in jouw gemeente? En voor welke energiebesparende maatregelen wordt er in jouw woonplaats het vaakst subsidie aangevraagd? Vattenfall brengt het voor je in kaart.

Aantal energiesubsidies per gemeente

Voor huiseigenaren zijn er in Nederland twee landelijke energiesubsidies van kracht, namelijk de SEEH en de ISDE. De subsidies stimuleren energiebesparing op een verschillende manier; de SEEH betreft namelijk isolatiemaatregelen en de ISDE focust zich op de productie van duurzame energie.

Wat SEEH subsidieert:

 • Dakisolatie
 • Gevelisolatie
 • Hoogrendementsglas
 • Spouwmuurisolatie
 • Vloerisolatie

Wat ISDE subsidieert:

 • Biomassaketel
 • Pelletkachel
 • Warmtepomp
 • Zonneboiler

Naast deze twee landelijke subsidies, kun je ook via de gemeente een subsidie aanvragen voor energiebesparing. Deze aanvullende financiële regelingen worden aangeboden in 41% van de Nederlandse gemeenten (146). Naast subsidies van gemeenten worden deze ook aangeboden door waterschappen en provincies.

De precieze bedragen van deze tegemoetkomingen verschillen sterk van gemeente tot gemeente. Ook variëren de voorwaarden: waar de ene gemeente de focus heeft op het afsluiten van aardgas, biedt de andere gemeente juist alleen een subsidie voor het aanpakken van een asbestdak.


  Bron: Vattenfall.nl  Deze kaart ook op jouw site? Gebruik deze code


Het treffen van energiebesparende maatregelen wordt in Nederland het meest gestimuleerd in de gemeenten Sint Anthonis en Nijmegen. Naast de twee landelijke subsidies, kunnen huiseigenaren hier namelijk ook aanspraak maken op vier verschillende gemeentelijke duurzaamheidssubsidies. Deze subsidies kunnen worden aangevraagd voor aanvullende maatregelen als groene daken, het verwijderen van tegels uit de tuin, het afkoppelen van de regenpijp en zonnepanelen.

Ook in de grote steden Amsterdam, Rotterdam, ‘s-Hertogenbosch en Groningen wordt energiebesparing sterk gestimuleerd. Huiseigenaren kunnen hier aanspraak maken op drie financiële maatregelen die door de gemeente beschikbaar zijn gesteld.

Aanvragen SEEH subsidies per gemeente

Heb je als woningeigenaar meer dan twee energiebesparende isolatiemaatregelen uitgevoerd? Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet, kun je in dat geval aanspraak maken op de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). De maatregelen die onder deze regeling vallen zijn: spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie en hoogrendementsglas.


  Bron: Vattenfall.nl  Deze kaart ook op jouw site? Gebruik deze code

In een gemiddelde Nederlandse gemeente werden in 2017 per 10.000 huishoudens 27,9 SEEH subsidies aangevraagd. Het aantal aanvragen lag het hoogst in de Drentse gemeente Aa en Hunze. Hier werden per huishouden namelijk subsidies aangevraagd voor bijna vijf keer meer energiebesparende maatregelen dan landelijk gemiddeld (139). Gevelisolatie werd zelfs bijna negen keer vaker geplaatst dan landelijk gemiddeld. In Almere werden de minste aanvragen gedaan.

Top 10 gemeenten met meeste isolatiemaatregelen (SEEH) per 10.000 huishoudens

 1. Aa en Hunze (139)
 2. Bloemendaal (132,7)
 3. Westerwolde (106,3)
 4. Dinkelland  (103,4)
 5. Tynaarlo (102)
 6. Woudenberg (101)
 7. Wierden (98,6)
 8. Sint Anthonis (94,6)
 9. Borger-Odoorn (94,4)
 10. Nunspeet (92,1)

 

Aanvragen ISDE subsidies per gemeente

Wil je maatregelen treffen om je huis duurzaam op te warmen? Dan kun je aanspraak maken op de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Deze financiële tegemoetkoming is van toepassing op vier soorten apparaten, namelijk biomassaketels, pelletkachels, warmtepompen en zonneboilers. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat dat wordt aangeschaft. 

  Bron: Vattenfall.nl  Deze kaart ook op jouw site? Gebruik deze code
 

In 2016 en 2017 gezamenlijk werden er per 10.000 huishoudens in Nederland gemiddeld 50,9 ISDE subsidies aangevraagd. Het gemiddelde aantal aanvragen blijkt het hoogst te zijn op Ameland. Per 10.000 huishoudens werden hier namelijk 426 aanvragen gedaan, ruim acht keer zoveel als het landelijk gemiddelde. Vooral warmtepompen werden op het eiland opvallend vaak aangeschaft: zelfs twintig keer vaker dan landelijk gemiddeld. Biomassaketels waren daarentegen niet populair op Ameland: huiseigenaren kregen hier geen subsidie voor toegewezen.

Top 10 gemeenten meeste energiemaatregelen (ISDE) per 10.000 huishoudens

 1. Ameland (426,4)
 2. Waadhoeke (265,7)
 3. Westerwolde (256,4)
 4. Loppersum (254,6)
 5. Westerveld (243,7)
 6. Weststellingwerf (225,1)
 7. Dantumadiel (224,3)
 8. De Fryske Marren (221,9)
 9. Steenwijkerland (220,8)
 10. Noardeast-Fryslân (217,4)

Inwoners van Diemen vragen per huishouden daarentegen juist het minst vaak subsidie aan voor energiebesparende maatregelen die onder de ISDE vallen. Per 10.000 huishoudens gebeurt dit 6,1 keer. 

Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van de SEEH en ISDE subsidies vind je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Meer informatie over welke subsidies er in jouw gemeente van kracht zijn, vind je via de Energiesubsidiewijzer.

 

Deel deze pagina

Wil je deze kaart(en) ook op je eigen website?

Kopieer de onderstaande codes en plak deze in je CMS-editor.

Aantal energiesubsidies per gemeente

<div><iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:600px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5e2569a063960"></iframe><br /><em>Bron: <a href="https://www.vattenfall.nl/kennis/onderzoek-vattenfall-energiesubsidies/">Vattenfall.nl</a></em></div>

Aanvragen SEEH subsidies per gemeente

<div><iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:600px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5df23eb4077c1"></iframe><br /><em>Bron: <a href="https://www.vattenfall.nl/kennis/onderzoek-vattenfall-energiesubsidies/>Vattenfall.nl</a></em></div>

Aanvragen ISDE subsidies per gemeente

<div><iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:600px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5df23e7674b05"></iframe><br /><em>Bron: <a href="https://www.vattenfall.nl/kennis/onderzoek-vattenfall-energiesubsidies/>Vattenfall.nl</a></em></div>